Junij 2011, 1.6.2011
Zobozdravstvo:
Obzobna tkiva
in njihovo zdravje
Avtor: Matjaž Plausteiner, dr. dent. med.
Bolezen obzobnih tkiv oziroma parodontalna bolezen je poleg zobne gnilobe najpogostejše obolenje ustne votline. Zobozdravniki se z eno izmed njenih oblik srečujem vsak dan in odstotek pacientov, ki trpijo zaradi nje, je zaskrbljujoče visok.


Kaj je parodontalna bolezen in zakaj do nje pride
Najpogostejši etiološki dejavnik za nastanek in razvoj parodontalne bolezni je nedvomno plak oziroma mehke zobne obloge. Obloge so namreč gojišče bakterij, ki s svojimi metabolnimi produkti povzročijo začetek vnetnega procesa, ki ima za posledico otekle, temno rdeče dlesni, ki zlahka zakrvavijo in občutljivejše na dotik. V največji meri je torej za uspešno ozdravitev ter ohranjanje le-te odgovoren vsak človek sam. Temeljita ustna higiena s pomočjo raznovrstnih pripomočkov je prvi pogoj za zdravje dlesni in obzobnih tkiv.

Faze bolezni
V prvi fazi govorimo o gingivitisu oziroma vnetju dlesni, pri katerem pride do spremembe barve dlesni iz bledo rožnate v bolj temno rdeče odtenke, otekline dlesni ter na splošno povečano krvavenje le-teh. V kolikor se ne prične z zdravljenjem, gingivitis z veliko verjetnostjo napreduje v parodontitis.
Pri parodontitisu pride do napredovanja vnetja z dlesni na obzobna tkiva ter prizadetosti zobnega cementa, vezivnega tkiva ter alveolne kosti, ki držijo zob v čeljustni kosti. Zobje, ki jih prizadene parodontitis, postanejo majavi, se navidezno podaljšajo in imajo povečano globino obzobnih žepov. Pri hujših oblikah se pojavijo tudi boleče gnojne otekline. V primeru, da se ne ukrepa pravočasno, lahko ti zobje tudi izpadejo.

Zdravljenje
Kot že omenjeno, je za uspeh zdravljenja v največji meri odgovoren pacient sam. Brezhibna ustna higiena je namreč osnovni pogoj za začetek kompleksnejšega zdravljenja parodontalno prizadetih zob. V kolikor gre zgolj za vnetje dlesni brez napredovanja na obzobna tkiva, je bolezen reverzibilna in nima trajnih posledic. Pri večini se po odstranitvi vzročnika (odstranitev trdih in mehkih zobnih oblog) stanje povrne v prvotno.
Pri parodontitisu pa je zobozdravnik mnogokrat primoran uporabiti kompleksnejše metode zdravljenja in največkrat pacienta napoti k specialistu za ustne bolezni in parodotologijo.
Skupno vsem pacientom, ki jih je prizadela ena izmed oblik parodontalne bolezni, je slaba ustna higiena oziroma neustrezna uporaba pripomočkov za izvajanje le-te. Ohraniti dlesni zdrave ter preprečiti napredovanje parodontalne bolezni je v rokah vsakega posameznika. Zobozdravniki vam pri tem lahko pomagamo ter svetujemo, vendar je uspeh zdravljenja v največji meri odvisen od pacientov samih ter njihove motiviranosti.