April 2011, 2.4.2011
Prebavila:
Okužba prebavil z bakterijo
Helicobacter pylori
Avtor: mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. gastroenterolog
Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je ena najpogostejših okužb in je razširjena po vsem svetu. Zaradi izboljšanja higienskih razmer in odkritja uspešnega zdravljenja okužbe se je njena razširjenost v zadnjem desetletju zmanjšala.Danes je okužba v razvitih delih sveta manj pogosta, drugod po svetu je okuženih do 80 odstotkov ljudi. Večina okuženih ljudi nima nikakršnih bolezenskih težav, zato niti ne ve, da je okužena. Pri približno petini okuženih pa Helicobacter pylori povzroči resne bolezni, kot so razjeda želodca in dvanajstnika, kronično vnetje želodčne sluznice ter limfom in rak želodca.

Kaj je Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori je gramnegativna, spiralna bakterija. Na enem koncu ima do šest bičkov, ki ji omogočajo premikanje. S posebnimi nožicami se lahko pritrdi na želodčno sluznico. Z encimom ureazo nevtralizira kislost v svojem neposrednem okolju, kar ji omogoča preživetje v kislem okolju želodca. Bakterijo so odkrili tudi v poškodovani sluznici ustne votline, v zobnih oblogah, slini in v blatu.

Kako se Helicobacter pylori prenaša?
Način prenosa okužbe ni popolnoma pojasnjen. Verjetno se prenaša s človeka na človeka predvsem z umazanimi rokami.
Pogostost okužbe je večja v predelih, ki imajo slabše socialno-higienske razmere. V slabih razmerah je tveganje za prenos okužbe veliko večje. V razvijajočih se predelih sveta se ljudje pogosto okužijo že v otroštvu, v razvitih državah pa je okužba pogostejša v odrasli dobi.

Katere bolezni so povezane z okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?
Večina bolnikov na začetku okužbe z bakterijo Helicobacter pylori nima posebnih simptomov, nekateri imajo prehodne dispeptične težave s slabostjo in blagimi bolečinami v trebuhu, pri približno eni petini okuženih pa se sčasoma razvije klinično pomembna bolezen.
Pri okužbi končnega dela želodca se sproži zapleten mehanizem, ki povzroči močnejše izločanje želodčne kisline. Zvečano izločanje kisline povzroči nastanek erozij ali razjede predvsem v dvanajstniku, redkeje pa tudi v želodcu.
Če okužba zajame večji del želodca, povzroči kronično vnetje sluznice in zmanjševanje števila celic, ki izločajo kislino. Taki bolniki sicer izločajo manj kisline, vendar kronično vnetje zmanjša obrambno sposobnost sluznice, to pa lahko povzroči želodčno razjedo.
Tudi drugi agresivni dejavniki, kot so nesteroidni antirevmatiki ali acetilsalicilna kislina, pri teh bolnikih hitreje povzročijo razjedo želodca.

Kako odkrivamo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?
Okužbo z bakterijo Helicobacter pylori odkrivamo z invazivnimi in neinvazivnimi preiskavami.
Pri invazivnih metodah z endoskopom pregledamo zgornji del prebavil in odvzamemo košček želodčne sluznice. Ta vzorec želodčne sluznice lahko že takoj po endoskopskem pregledu testiramo, da potrdimo ali izključimo okužbo. Rezultat testa lahko odčitamo najkasneje v 24 urah. Bakterijo Helicobacter pylori lahko odkrijemo tudi po pregledu koščka sluznice pod mikroskopom ali razrastu bakterije Helicobacter pylori iz koščka v posebnih gojiščih.
Z neinvazivnimi metodami odkrivamo okužbo v izdihanem zraku, blatu ali krvi. Neinvazivne metode so namenjene predvsem za preverjanje uspešnosti zdravljenja okužbe.

Kako zdravimo okužbo z bakterijo Helicobacter pylori?
Okužbo bakterije Helicobacter pylori zdravimo s trotirno terapijo. Priporočeno je sedemdnevno zdravljenje z:
zaviralcem protonske črpalke, ki zavira izločanje želodčne kisline in
dvema antibiotikoma (zdravnik lahko izbira med klaritromicinom, amoksicilinom in metronidazolom).
Uspeh zdravljenja običajno preverjamo z neinvazivnimi preiskavami. Izjemoma je pri nekaterih bolnikih potrebna ponovna gastroskopija in histološka potrditev uspešnosti zdravljenja.
V primeru neuspešnega zdravljenja lahko terapijo ponovimo. Izbor antibiotikov je največkrat odvisen od dodatnih mikrobioloških preiskav.
dr. svetuje
  • Najpomembnejši zunanji dejavniki, ki povzročajo razjedo želodca in dvanajstnika, so bakterija Helicobacter pylori, nesteroidni protivnetni analgetiki, acetilsalicilna kislina, alkohol in kajenje.
  • Z uspešnim zdravljenjem okužbe bakterije Helicobacter pylori pri ljudeh s težavami zmanjšamo možnost nastanka razjede želodca in dvanajstnika, vnetje želodčne sluznice in odpravimo enega od vzrokov za nastanek želodčnega raka.
  • Velika večina ljudi, ki so okuženi z bakterijo Helicobacter pylori, nima težav. Okužbe pri ljudeh, ki nimajo težav, ni potrebno ugotavljati in zdraviti.