Junij 2011, 1.6.2011
Novičke:
Parna žleza
Bartolinijeva žleza
Avtor: Kristina Janežič, dr. med.
Bartolinijeva žleza je parna žleza, ki se nahaja na spodnjem notranjem delu malih sramnih ustnic. Njena naloga je, da izloča sluz, ki vlaži nožnico. V zdravem stanju je majhna (okoli 5 mm) in nemoteča.
Problem nastane, ko se zamaši žlezno izvodilo. Takrat je iztok tekočine oviran, žleza se poveča, kar imenujemo cista Bartolinijeve žleze. Najpogosteje se pojavi pri ženskah v rodnem obdobju. Cista se lahko okuži z različnimi vrstami bakterij in v njej se začne kopičiti gnoj. Takrat rečemo, da je prišlo do abscesa ciste.

Simptomi
Ženske najprej opazijo zatrdlino v predelu žleze, ki se lahko povečuje celo do velikosti jajca. Poveča se lahko med spolnimi odnosi in postane moteča. Večinoma ciste niso boleče, ženske nimajo težav, boleče pa so lahko večje ciste. Če pride do abscesa, postane spolovilo otečeno in pordelo. Pacientke povejo, da zaradi bolečine ne morejo niti sedeti, imajo težave pri hoji. Diagnoza se postavi ob ginekološkem pregledu.

Zdravljenje
Zdravljenje je odvisno od simptomatike, velikosti ciste in stanja okužbe. Pri asimptomatskih cistah, ki ne povzročajo težav, ni potrebno ukrepati. V kolikor ginekolog oceni, da je prišlo do abscesa, je potrebno gnoj evakuirati. To se naredi s preprostim rezom v cisto. Ponavadi zdravnik naredi še marsupializacijo, sicer se ciste in abscesi radi ponovijo. Marsupializacija pomeni, da po izpraznitvi gnoja in izpiranju rane tako zašije robove rane, da ostane odprtina. Na ta način se ustvari umetno izvodilo, ki omogoča, da se rana ne zapre in tekočina še naprej lahko izteka. Okrevanje traja nekaj tednov, uporabljati je treba higienske vložke. Evakuacijo tekočine opravimo tudi pri velikih, bolečih cistah.
Bolezen ni nevarna in ni spolno prenosljiva, je pa zaradi hudih bolečin zelo moteča. Žal se ciste rade ponavljajo, zato je treba postopke ponavljati.
V primeru, da ima ženska pogoste težave, se lahko opravi popolna kirurška odstranitev žleze in njenega izvodila.