Maj 2011, 4.5.2011
Zdravniki svetujejo:
Pasivno kajenje med nosečnostjo
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
Kajenje med nosečnostjo škoduje plodu. Nottinghamska univerza je objavila rezultate študij, ki so preučevale izključno učinke pasivnega kajenja na plod med nosečnostjo.
Rezultate so dobili s sistematično analizo 19 študij iz Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope in Azije, kjer so preučevali ženske, ki same niso kadile, so bile pa izpostavljene dimu med nosečnostjo, bodisi v domačem okolju ali na delovnem mestu. Dokazali so, da pasivno kajenje poveča tveganje za mrtvorojenega otroka za 23 % in je odgovorno za 13% večje tveganje za pojav prirojenih napak. Za škodljiv učinek zadostuje že izpostavljenost cigaretnemu dimu desetih cigaret na dan. Ne ve se še natančno, ali je vzrok cigaretni dim, ki ga nosečnica vdihava kot pasivna kadilka ali je problem v škodljivem učinku kajenja na spermatogenezo pri moškem. Verjetno gre za kombinacijo obojega, zato se svetuje opustitev kajenja pred načrtovano nosečnostjo tudi moškim in skrb za čim manjšo izpostavljenost nosečnice cigaretnemu dimu.

Kako si pomagati pri prenehanju kajenja?
  • Najpomembnejša je želja in trdna odločitev prenehati.
  • Nikotinski nadomestki (obliž, žvečilni gumi, pršilo, …) zmanjšajo željo po cigareti.
  • Breznikotinska pomagala (varenicline in bupropion) zmanjšajo željo po cigareti, zmanjšajo užitek ob kajenju, zmanjšajo simptome, ki se pojavijo po prenehanju (razdražljivost, nemir, slaba koncentracija, depresija, …).
  • Biomagneti naj bi s stimulacijo akupresurnih točk na ušesu zmanjšali željo po kajenju.
  • Lahko poiščete tudi strokovno pomoč osebnega zdravnika ali se priključite skupini za pomoč pri odvajanju od kajenja.