Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Zdravo in dobro:
Poletna rižota
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Vsi, ki ne morejo brez mesa, bodo navdušeni, če hkrati s čebulico bučki primešamo še nekaj na drobne kose narezanega hitro popečenega piščanca ali purana.

Za popolnoma drugačno rižoto, pripravljeno na enak način, pa lahko namesto bučke in čebulice uporabimo beluše in papriko, lahko pa dodamo še nekaj srebrnjaka ali šalotke. Dajte domišljiji prosto pot!

Poletna rižota

Recept za 4 osebe:

Sestavine
  • 4 dcL dolgozrnatega riža
  • 3 manjše do srednje velike bučke (zucchete) (vsaj pol kg)
  • šopek sveže mlade čebulice (30 dag)
  • olivno olje, bazilika, sol
  • 2 dcL piščančje juhe (lahko iz jušne kocke)
  • 1 dcL belega vina

Priprava
Tole je čisto prava rižota, torej taka, kjer se riž praži in kuha skupaj z ostalimi sestavinami. Najprej olupimo bučke in jih narežemo na drobne kocke (pomembno: kocke naj bodo res majhne, kakšne pol cm, sicer se med praženjem ne zmehčajo dovolj in rižota ne dobi pravega okusa) ter jih prepražimo v teflonski ponvi na 3-4 žlicah olivnega olja. Pražimo na srednje močnem ognju (ob ne pretiranem mešanju, da se ne stlačijo) kakšnih 10 minut, da so precej mehke. Dodamo nasekljano mlado čebulico (obvezno porabimo tudi zelene dele stebla, ki imajo mnogo boljši okus!) in pražimo še par minut. Solimo po okusu, dodamo ščepec sladkorja (!), začinimo z dobro čajno žličko bazilike (svežo ali zmrznjeno sušeno, lahko pa tudi navadno sušeno). Vmešamo riž in počasi pražimo par minut. Ko prične riž prasketati, zalijemo z juho ter mešamo, dokler riž ne popije vse tekočine, nato postopno ob občasnem mešanju prilivamo vodo (po pol dcL naenkrat) tako, da jo rižota sproti vsrka. Kuhamo do zaželene trdote riža, običajno okrog 15 minut. Proti koncu zalijemo še z belim vinom (najbolje primorskim z veliko kisline, Malvazija ali Tokaj) ter še slabo minuto mešamo. Zraven svetujem zeleno solato.

Dober tek!