Januar 2011, 5.1.2011
Zdravo in dobro:
Porov narastek
Zdravniki kuhajo
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Kljub temu, da sodi por med okusnejše vrtnine, je na jedilnikih še vedno precej zapostavljen, a povsem po krivici. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine.
V juhi, rižoti, kot samostojno prikuho ali dodatek in še kaj bi se našlo. Danes si pripravimo narastek iz pora, ki je – vsaj po mojem mnenju – ena izmed najokusnejših jedi.

Porov narastek

Za 4 osebe potrebujemo:
  • 3 srednje velike pore,
  • 10 dag prekajenega puranjega stegna (ali puranjega šinka),
  • 10 dag naribanega lahkega poltrdega sira (npr. lahki Grünlander ali lahki Jošt),
  • 2 veliki žemlji,
  • 2,5 dcl mleka in žlico sladke smetane,
  • 1 dcl kisle smetane,
  • 2 rumenjaka,
  • curry (mešanico začimb), olje, sol, poper, suh peteršilj.

Žemlji narežemo na drobne kocke, jih prelijemo z vrelim mlekom ter večkrat premešamo, da se namočita in razpustita, dodamo še žlico sladke smetane. Na belem olju prepražimo na drobno narezano prekajeno puranje stegno (mastno kožo odstranimo) in nasekljan por.
Pazimo, da por ne porjavi, saj potem malo greni. Praženo mešanico primešamo žemljam, solimo, popramo, začinimo z žličko curryja in malo suhega peteršilja ter primešamo nariban sir. Če je na voljo, lahko dodamo tudi malo pravega parmezana, nujno pa ni.
Posebej umešamo dva rumenjaka in en dcl kisle smetane ter primešamo že pripravljeni masi. Umešamo do gladkega in zlijemo v naoljeno posodo za peko (iz jenskega stekla ali keramike), lahko tudi v teflonski pekač. V ventilatorski pečici pečemo pri 180°C, v navadni pri 220°C. Običajno je treba malo manj kot 30 minut (odvisno od posode), sicer pa toliko, da se na vrhu lepo zlatorjavo zapeče.
Narastek je izvrstnega, posebnega okusa in je najprimernejši kot samostojna jed. Poleg ponudimo solato (zeleno, endivijo, radič ali zeljno solato), pred tem pa morda zelenjavno kremno juho (več o juhah v prihodnjih številkah). Še namig za tiste, ki bi si zraven privoščili kozarček dobre kapljice: proti vsem ortodoksnim pravilom o vinu in hrani zraven nadvse prija sladki muškat ali (polsladek) rumeni muškat.

Dober tek!