Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Zdravniki svetujejo:
Potovalna lekarna
Nasveti za varno pot »na lepše«
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Poletni čas budi v ljudeh željo po gibanju in raziskovanju. Prav je tako. Pa vendar ugotavljamo, da postaja vedno bolj pomembna tudi priprava na potovanje.


Zato moramo, še preden natančneje načrtujemo potovanje, vedeti, kako in na kakšen način bomo potovali, kakšne so naše psiho-fizične sposobnosti in življenjski nazor.
Vsak turist (in popotnik) se poleg občudovanja vsega novega izpostavlja tudi določenemu tveganju za zdravje, ki ga določajo kraj, čas, način in trajanje potovanja.
Poleg predhodnega posveta (pregleda) pri osebnem zdravniku je nujna tudi priprava tako imenovane »potovalne lekarne«. To so zdravila in materiali, ki jih nese popotnik s seboj in si z njimi v kritičnih zdravstvenih trenutkih pomaga sam. Pozor! Vsak popotnik mora pred odhodom natančno poznati zdravila in bolezni, kdaj in ob kakšnih bolezenskih znakih/stanjih naj določeno zdravilo, ki ga ima s seboj, uporabi, v kakšni dozi in v kakšnem intervalu! Vsako zdravilo predstavlja obenem tudi past, ki nas na potovanju lahko bolj ali manj negativno preseneti!

Potovalna lekarna mora biti prilagojena vsakemu posamezniku (pomembna je starost, spol, fizična pripravljenost, bolezenska »zgodovina«), zato se bo razlikovala na primer pri kroničnem bolniku z zvišanim krvnim tlakom ali pri novorojenčku!
V tabeli je prikazana osnovna lekarna za prvo pomoč v krizni situaciji. Vsak posameznik bo lahko še kaj dodal (ali odvzel), smiselno je, da se o tem pogovorite s svojim osebnim zdravnikom.
1. sanitetni material 4. zdravila
povoji zdravila (antibiotiki) proti driski
obliži tablete proti bolečinam (paracetamol in nesteroidni antirevmatik)
plastični šivi antibiotik "širokega spektra"
komprese antihistaminik (proti alergiji)
elastični povoj antacid (proti zvečani želodčni kislini)
pestovalna ruta tablete proti bruhanju
2. "fini" pripomočki tablete proti krčem
ostre škarje, pinceta uspavalo
varnostne sponke vsa zdravila, ki jih redno jemljete že doma
ščipalnik za nohte prašek za rehidracijo
termometer antibiotična krema
ušesni čep
injekcijska igla in brizgalka
3. pripomočki za higieno in bivanje
krema proti komarjem, repelent
krema za sončenje
čistilo za kožo - antiseptično
mreža proti komarjem
sterilizator za vodo (če imate dojenčka!)
kondomi
*delno povzeto po Health&travel, Aventis Pasteur MSD

Potovanja v manj razvite države, ne glede na celino, imajo nekatere skupne lastnosti.
V deželah, kjer vlada tropsko/subtropsko podnebje, velja opozorilo glede pitja vode in uživanja hrane.

Popotniki lahko pijemo samo prekuhano vodo (vreti mora 5 minut) ali vodo iz plastenk (z originalnim, zapečatenim zamaškom). Hrana naj bo dobro prekuhana ali zapečena. Sadja, ki ni olupljeno ali oprano s prekuhano vodo, ne smemo kar tako uživati.
Splošni popotniški jezik zato glede vnosa hrane v usta ukazuje: »Cook it, boil it, peel it or ... leave it!« Ali po slovensko: »Prekuhaj, prevri, olupi ali ... pozabi!«

V primeru driske (potovalna driska se razlikuje od driske iz domačega okolja!), kar pomeni iztrebljanje blata večkrat dnevno (3-krat v 8 urah oz. 4-krat v 24 urah), moramo TAKOJ poseči po antibiotiku. Najraje se poslužujemo KINOLONSKIH (npr. Ciprinol, Ciprobay, ...) antibiotikov, redkeje TRIMETOPRIM-SULFAMETOKSAZOLA (Primotren). Medicinskega oglja v tropih NE priporočamo. Zelo pomembna je riževa dieta. V nekaterih deželah obstaja nevarnost amebnih okužb, zato priporočamo zdravilo metronidazol (npr. Efloran). Driska, bruhanje in močno znojenje (zaradi fizičnih naporov ali zaradi vročine) vodijo posledično k dehidraciji organizma. Velikokrat je ne prepoznamo pravočasno.

Na potovanjih v tropskih krajih priporočamo pitje tekočine, tudi če še NISMO žejni. Ko naše telo zazna žejo, smo že dehidrirani. Prične boleti glava, postajamo razdražljivi ter se vse slabše počutimo. Najbolje je, če imamo s seboj oralno rehidracijsko raztopino, ki si jo lahko kupimo že v slovenski lekarni. V stiski si jo lahko pripravimo sami iz litra ustekleničene vode, 1 žličke kuhinjske soli, 3 žlic sladkorja in nekaj limon ali pomaranč. Tudi kokakola, juha ali sadni sokovi so primerni za zdravljenje rehidracije. Tekočino pijmo v majhnih, počasnih požirkih, lahko s slamico, ne vse naenkrat.
Če driska, slabost in žeja ne prenehajo kljub vsem priporočenim ukrepom, moramo obiskati tamkajšnjega zdravnika. Priporočam, da se zavarujete že v Sloveniji, saj si s tem pocenite in olajšate plačilo zdravstvenih storitev v tujini.

POZOR! Hlajenja pijače z ledom NE priporočamo, saj ne vemo, kakšna je bila voda, ki so jo uporabili za led. Zamrzovanje ne uniči vseh bakterij, le zmanjša njihovo število.

V popotnikovi »lekarni« ne smeta manjkati antipiretik (zdravilo proti zvečani telesni temperaturi) in analgetik (zdravilo proti bolečini). V primeru alergije na sonce in hrano vam priporočam antihistaminik (Flonidan, Letizen, Claritine, Zyrtec, …). Nekateri imajo težave s povečano želodčno kislino, zato antacid (npr. Rupurut) ali H2 antagonist (npr. Ranital) ne bosta odveč. Priporočamo še antibiotično mazilo za oči in kožo. Okužbe na koži niso redka težava, ki pestijo popotnika. Kožne spremembe, ki se nam zdijo doma prav nepomembne, se lahko v tropih v zelo kratkem času spremenijo v resne okužbe! Za občasno zaprtje vzemite s seboj kakšno vrečico odvajalnega čaja. Tisti, ki vas tare potovalna slabost, si vzemite primerna zdravila proti slabosti. Poskrbite tudi proti nespečnosti in strahu pred letenjem.
Seveda ne pozabite na zdravila, ki jih morate že doma redno jemati (kontracepcijske tablete, tablete proti zvišanemu krvnemu tlaku, tablete za zdravljenje sladkorne bolezni, ...), in na zahtevano protimalarijsko zaščito (tablete in lokalne pripravke)! Malarija je v tropskih deželah (še posebno v centralni Afriki) nevarna in življenjsko ogrožajoča bolezen. Ne sprenevedajte se in nikar ne recite NE preventivi, če je le-ta za določeno deželo predpisana, oz. jo priporočajo tako domačini kot SZO. Vsaka celina ima določene tipe malarije, ki so ponekod bolj, ponekod pa manj pogosti in verjetni. Na srečo imamo prava in dobra preventivna zdravila, ki jih moramo začeti jemati že pred potovanjem, ves čas potovanja in še po prihodu domov. Malarični komarji so nevarni predvsem ponoči, privlačijo pa jih temna oblačila.
V spalnem in bivalnem prostoru naj bodo okna zamrežena, nad posteljo obešena mreža proti komarjem. Telo si namažimo z repelentom (s čim višjim DEET faktorjem, nad 35%. To je kemijska substanca, ki jo vsebujejo kreme proti komarjem).

Pameten popotnik bo imel v svoji »lekarni« tudi nekaj sanitetnega materiala (gazo, trikotno ruto, razkužilo, sterilne rokavice, igle in brizgalko). Ne pozabite na kremo za sončenje (z visokim zaščitnim UVA in UVB faktorjem), kondome, tampone, spiralo proti komarjem.

Če boste potovali z majhnim otrokom, ne pozabite na pleničke, dudo, stekleničke za hranjenje, na otrokovo najljubšo igračko, sončna očala, klobuček. Pozanimajte se, kako je v deželi, kamor potujete, s pripravljeno hrano. Morebiti boste potrebovali še sterilizator za vodo in termo posodo. Za otroka vzemite še mrežo proti komarjem in seveda kopalno opremo.
Vrečke za oralno rehidracijo in paracetamol (sirup, svečke) morate imeti pri sebi! Tudi zdravilo proti morebitnim vročinskim krčem je smiselno vzeti s seboj. Pozanimajte se, katera antimalarijska zaščita je najprimernejša za otroka (glede na starost), saj otrokom NE dajemo vseh vrst antimalarikov! Tudi uporaba krem z visokim DEET-om je omejena za otroško uporabo. Otroci pogosto zbolevajo zaradi vnetja ušes in sinusov – svetujem vam, da vzamete s seboj vazokonstriktorske kapljice za nos (npr. Operil).

Vsa zdravila imejte pri sebi kot osebno prtljago (razen ostrih predmetov, kot so škarje, britvica in injekcijska igla) v potniški kabini. Za brezskrbno prenašanje določenih zdravil potrebujete tudi zdravnikovo poročilo o bolezni in diagnozo (npr. pri injekcijah proti alergiji za čebelji pik), in tudi sicer vam priporočam, da kroničnim bolnikom osebni zdravnik napiše kratko poročilo o bolezni (z latinsko diagnozo) in zdravilih, ki jih bolnik redno prejema. Ob obisku zdravnika v »daljnih« krajih boste olajšali težave s sporazumevanjem sebi in tamkajšnjemu zdravniku!
Zdravila, ki jih potrebujete za potovanje, si morate kupiti sami s predhodnim zdravnikovim (»belim«) receptom, saj sistem slovenskega zdravstvenega zavarovanja tovrstnih stroškov ne krije.

Priporočam vam, da se morda pred odhodom dobite in pogovorite tudi z osebo, ki je pravkar prispela iz dežele, kamor se vi odpravljate. Velikokrat boste prav od popotnikov izvedeli najboljše informacije o deželi, običajih, obleki, zdravstveni službi, boleznih ....
Pa srečno pot … tja in nazaj!