Junij 2011, 1.6.2011
Zdravniki svetujejo:
Potovalna slabost
Pogosta sopotnica
Avtor: Maja Miklič, dr. med., spec. družinske medicine
S poletnimi dnevi prihaja čas dopustov, izletov in potovanj. Tisto, česar si nihče ne želi na poti, sta slabost in bruhanje, posledično pa tudi slaba volja. Gre za zelo pogosto težavo, ki ji pogosteje podležejo otroci.
Potovalno slabost lahko povzroča kakršnakoli vožnja z avtomobilom, avtobusom, ladjo ali letalom. Kako pride do nje, ni popolnoma znano. Najverjetneje gre za nasprotujoče informacije iz organov, ki sodelujejo pri vzpostavljanju ravnotežja (vid, notranje uho, proprioceptorji, mali možgani), na kar se odzove center v CŽS (podaljšana hrbtenjača) s slabostjo in bruhanjem. Na srečo se v večini primerov človek privadi in slabost počasi izzveni.

Znaki
Znaki pri odraslih: prvi znak je slabost, prisotni sta lahko tudi omotica in utrujenost. Če se vožnja nadaljuje, se stanje poslabša, pridruži se bledica, hladen pot, dihanje se pospeši, na koncu se pojavi tudi bruhanje.
Znaki pri otrocih: nemir, jok, ostali znaki so enaki kot pri odraslih.

Mnogo uspešnejše kot zdraviti je preprečiti potovalno slabost
Preprečevanju in zdravljenju je namenjeno zdravilo difenhidramin (Dramina), ki se uporablja predvsem proti bruhanju, slabosti in vrtoglavici pri potovalni bolezni. Deluje zaviralno na notranje uho oziroma ravnotežni organ. Je antihistaminik z osrednjim delovanjem, ki ima tudi antiholinergične učinke. Deluje na podaljšano hrbtenjačo in tako prepreči bruhanje.
Uporablja se tudi za simptomatsko zdravljenje drugih vrst vrtoglavic (Menierove bolezni in druge vestibularne motnje). Vzeti ga je treba vsaj pol ure pred potovanjem. Njegov učinek lahko traja tudi do tri ure. Najpogostejši stranski učinek je zaspanost (sedacija), na kar bodite pozorni, če mislite biti voznik vi sami. V tem primeru vam vožnjo odsvetujemo. Odrasli vzamejo eno celo, otroci polovico ali le četrtino tabletke ( glede na starost). Zdravilo se lahko kupi v lekarni brez recepta.

Ukrepi, s katerimi preprečujemo slabost (veljajo tako za odrasle kot otroke):
 • Dan pred potovanjem uživajte nesladkane tekočine, izogibajte se alkoholu, sladkim sadnim sokovom in gaziranim pijačam pred in med vožnjo.
 • Zjutraj pred potovanjem zaužijte lahek obrok, če je le možno izbirajte suho hrano (kruh, krekerji, slane palčke), ki popijejo odvečno tekočino v želodcu.
 • Pol ure pred odhodom zaužijte zdravilo (tableto) Difenhidramin. Nekaterim ljudem pomagajo tudi naravne metode preprečevanja potovalne slabosti, ki jih uporabijo po lastnih izkušnjah: zaužitje ingverja in limone, terapija akupresure.
 • Na poti delajte krajše postanke za sprehod. Nadihajte se svežega zraka.
 • Poskrbite za hladen in svež zrak v vozilu.
 • Ne bodite preveč oblečeni, saj vročina težave poslabša.
 • Sedite v sredinski liniji vozila, obvezno obrnjeni v smeri vožnje. Najslabši je položaj v zadnjem delu vozila ali plovila.
 • Izogibajte se branju, delu z računalnikom, pisanju, ipd. Pri plovbi z ladjo odsvetujemo zadrževanje v podpalubju.
 • Izogibajte se vdihovanju izpušnih plinov in močnim vonjem.
 • Opazujte nepremično točko na obzorju ali na kopnem. Če ta ni vidna, zaprite oči, če je možno, ležite na hrbet in se čim manj premikajte, posebno glavo. Izvajajte katero od tehnik sproščanja (vizualizacija, avtogeni trening) ali poskušajte kako drugače zaposliti um s stvarmi, ki niso povezane z vožnjo ali plovbo.
 • Ko se slabost pojavi, je najboljši, a žal ne vedno izvedljiv ukrep, da prekinete vožnjo, se sprehodite in nadihate svežega zraka. Kadar vožnje ni mogoče ustaviti, je svež zrak v vozilu najbolj priporočljiv ukrep, ki naj bo združen s počasnim in kontroliranim dihanjem in usmeritvijo pogleda k obzorju. Otroke skušajte na poti zamotiti s pogovorom, petjem ali drugimi prijetnimi aktivnostmi.