December 2008, 18.12.2008
Nikar ne podcenjujte prehlada ali gripe, saj se iz tega lahko razvijejo resna obolenja, na primer bronhitis ali celo pljučnica.
Prehlad ali vnetje zgornjih dihal
Povzroča ga več kot 200 vrst različnih virusov, proti katerim nikoli ne postanemo odporni. Spada med najpogostejše virusne okužbe zgornjih dihal. Otroci prebolijo v povprečju od 6 do 8 prehladov, odrasli pa 2 do 4 prehlade na leto. S starostjo se število obolevanj zmanjšuje. Prehlad se običajno začne z bolečinami v žrelu, ki jim sledijo izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in suh kašelj. Konča se po tednu dni, pri blagih okužbah po dveh do treh dneh, lahko pa traja tudi do dva tedna. Pri nekaterih bolnikih se razvijejo okužbe obnosnih votlin ali srednjega ušesa. Slednje so zelo pogoste pri otrocih. V kolikor prehlad traja dalj časa, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Gripa ali influenca
Je akutna okužba dihalnih poti in je nalezljiva. Povzročajo jo virusi gripe tipa A, B ali C, ki spreminjajo svoje lastnosti. Prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Bolezen spremljajo povišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Bruhanje in driska se pri odraslih pojavita le redko. Posebej je treba omeniti, da tako imenovana trebušna gripa nima nič skupnega z običajno gripo, saj jo povzroča drug virus.

Kakšna je razlika med gripo in prehladom?
Prehladna obolenja se pojavljajo vse leto, tudi poleti, najpogostejša so jeseni in pozimi. Gripa pa je sezonska bolezen, ki se pojavlja od konca oktobra do sredine aprila in je veliko resnejše obolenje kot prehlad. V povprečju imamo desetkrat več možnosti, da zbolimo za prehladom kot za gripo.

Simptomi, ki spremljajo prehlad in gripo, nastanejo kot odgovor telesa na okužbo z virusi:
PREHLAD: le redko imamo povišano telesno temperaturo in le redko glavobol. Za prehlad je značilen izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, boleče žrelo, manj značilen je kašelj, predvsem suh; opazimo tudi povečano solzenje. Prehlad traja približno teden dni. Priporočljiv je počitek.
MOŽNI ZAPLETI: vnetje sinusov ali ušes (srednjega ušesa – predvsem pri otrocih).

GRIPA: povišana telesna temperatura, ki lahko traja tri do štiri dni, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, največkrat smo utrujeni (utrujenost lahko traja tudi tri tedne). Pri gripi ni izrazitega izcedka iz nosu, pojavlja pa se trdovraten in suh kašelj, tudi oči so bolj občutljive. Bolezen lahko traja tudi 10 dni. Priporočljivo je počivanje.
MOŽNI ZAPLETI: bronhitis ali celo pljučnica.

Pri gripi in prehladu moramo čimveč počivati, piti veliko tople tekočine in za krepitev obrambne sposobnosti organizma zaužiti dovolj vitamina C.

Seveda pa se lahko gripi in prehladu izognemo ali jih omilimo.

Najpomembnejše je, da celo leto, ne le pozimi, krepimo obrambne sposobnosti svojega telesa oziroma svoj imunski sistem.
 • Poskrbite za uravnoteženo in polnovredno prehrano, bogato z vitamini in minerali, ter jo razporedite na pet obrokov (ne pozabite na sveže sadje in zelenjavo).
 • Skrbite za redno telesno vadbo in gibanje na svežem zraku. Če se ne morete drugače rekreirati, pa vsaj hodite.
 • Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola, kave, črnih čajev in kajenju.
 • Izogibajte se javnih, zaprtih prostorov, kjer je hkrati veliko ljudi (trgovski centri, prireditve itd.).
 • Dihajte skozi nos, ki je odličen filter za viruse, poleg tega pomaga ogreti zrak.
 • Spite vsaj 7 do 8 ur na noč.
 • Izogibajte se stresnim situacijam, ki slabijo vaš imunski sistem.

Nikakor ne pozabimo še na klasične preventivne ukrepe:
 • roke si pogosto umivajte z milom in s toplo vodo,
 • z rokami se ne dotikajte nosu in oči,
 • uporabljajte papirnate robčke in jih takoj po uporabi zavrzite,
 • od človeka, ki kašlja ali kiha, se oddaljite vsaj za en meter,
 • oblecite topla oblačila,
 • če lahko, večkrat obiščite savno (pomaga tudi izmenično prhanje s hladno in toplo vodo).

Pred gripo se lahko v nasprotju s prehladom precej zanesljivo zavarujete. Vsako leto se lahko cepite s cepivi, ki so prilagojena tisti vrsti virusa, ki se bo v sezoni gripe najverjetneje širil.

STE VEDELI:
Kako se prehlad prenaša?
Običajno ga prinesejo v družino otroci. Člani družine zbolevajo v časovnih presledkih od dva do pet dni. Viruse, ki povzročajo prehlad, najpogosteje prenesemo z rokami na nosno sluznico ali na očesno veznico.
Na predmetih, kot so npr. svinčniki, knjige, skodelice oziroma kozarci, preživijo virusi celo nekaj ur.
Osebe, ki so prebolele prehlad, izločajo viruse različno dolgo – od štiri dni do tri tedne. Otroci jih izločajo dlje kot odrasli.

Kako pride do okužbe?
Nos prefiltrira približno šest litrov zraka na minuto. Očiščevalni mehanizmi v nosu so zelo učinkoviti pri odstranjevanju različnih tujkov, ki jih vdihnemo z zrakom, žal pa niso učinkoviti pri odstranjevanju virusov. Že en sam virus lahko povzroči okužbo. Simptomi, ki spremljajo prehlad, se pojavijo po 10 do 12 urah. Najmočneje so izraženi po 36 do 72 urah.
Prehlad zahteva večjo odsotnost z dela in od pouka kot vse preostale bolezni skupaj.