September 2010, 8.9.2010
Vaše vprašanje:
Pred leti sem prebolela virusni hepatitis. Redno hodim na kontrole k infektologu. Trenutno nimam znakov za okvaro jeter.
Vem, da je virusni hepatitis kronična bolezen, ki lahko privede do hude okvare jeter, ki se zdravi s presaditvijo. Zanima me, kdaj je bolnik kandidat za presaditev jeter in kako poteka tako zdravljenje. Lep pozdrav. Bralka, 43 let

ODGOVARJA

Valentin Sojar, dr.med.,
specialist abdominalni kirurg

Spoštovani!
Virusni hepatitis je bolezen jeter, ki lahko po nekem času privede do okvare jeter. Sicer niste napisali, katero vrsto virusnega hepatitisa so odkrili pri vas, je pa to manj pomembno pri odločitvi, kdaj je pri bolniku potrebno zdravljenje s presaditvijo.
Presaditev jeter je zdravljenje za katerega so določimo pri bolnikih, pri katerih je delovanje jeter hudo prizadeto in so prisotni zapleti: zlatenica, nabiranje vode v trebuhu, krvavitev iz varic in drugo. Različni mednarodni točkovni sistemi so osnova pri odločitvi, kdaj je bolnik s kronično jetrno boleznijo kandidat za presaditev (npr. MELD, Child). Resnost bolezni jeter mora ocenjevati zdravnik, ki bolnika s kronično jetrno boleznijo redno spremlja, potrebo po presaditvi pa določi konzilij zdravnikov različnih strok. Pred uvrstitvijo na listo pri vsakem bolniku izključimo morebitne bolezni in stanja, ki preprečujejo presaditev (rakava bolezen, okužbe, bolezni odvisnosti). Priprava bolnika je zahtevna, traja več tednov in vključuje številne strokovnjake medicinske in nemedicinske stroke. Po opravljenih pregledih strokovni konzilij dokončno odloči, ali je pri bolniku presaditev potrebna in je bolnik sposoben za presaditev. Tako je uvrščen na čakalno listo, in sicer ga uvrstimo glede na krvno skupino, velikost, resnost bolezni ter še glede nekatere druge dejavnike. Čakanje na presaditev je različno dolgo, tudi več kot eno leto, in je odvisno od resnosti bolezni, krvne skupine in velikosti. Žal zaradi premajhnega števila organov nekateri bolniki med čakanjem umrejo zaradi poslabšanja bolezni in zapletov.
Presaditev jeter je izjemno zahteven poseg za bolnika in tudi za celotno ekipo, ki presaditev opravi. Zaradi zahtevnosti so možni številni zapleti. Presaditev jeter je edina izbira za bolnike, pri katerih je prišlo do odpovedi jeter in zapletov. V Sloveniji so rezultati zdravljenja s presaditvijo dobri in primerljivi z rezultati v drugih državah.
Draga bralka, kljub temu, da trenutno nimate izraženih znakov za okvaro jeter, je potrebno skrbno spremljanje in pravočasno ukrepanje, če bi se pokazali znaki napredovale okvare jeter.