November 2010, 3.11.2010
Zdravniki svetujejo:
Prihaja gripa
Cepimo se!
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Za razliko od navadnega prehlada je gripa virusna bolezen, ki oslabi človeški organizem. Posledice gripe so velikokrat hude ali celo usodne. Gripa se pojavlja vsako leto in poteka v nenadnih epidemijah (na severni polobli v zimskih mesecih).

Ob epidemiji lahko zboli celo do 40 % prebivalcev, na posteljo pa nas priklene za sedem dni. Prenaša se kapljično, in sicer s kašljanjem, kihanjem, govorjenjem in s posrednim stikom, tudi preko predmetov (npr. delovne površine, kljuke na vratih, telefona). Virus se zelo hitro širi, kar pomeni, da se bolezenski znaki pojavijo kmalu po okužbi.

Bolezenski znaki, značilni za gripo:
nenadna, visoka vročina (nad 38°C), suh kašelj, močno potenje, bolečine v žrelu, poln nos, glavobol, bolečine v mišicah, mrzlica, utrujenost. Včasih se lahko okužba z gripo zelo zaplete in se konča s pljučnico (to je tudi najpogostejši razlog smrti, ko govorimo o komplikacijah!), bronhitisom, vnetjem ušes ali sinusov.

Virus napade celice v nosu, žrelu in pljučih
Značilnost virusa gripe je, da se neprestano spreminja (dobesedno njegov genetski material!) in se vedno znova pojavlja v “novi obliki”. Tudi če ste gripo preboleli lani in je vaš imunski sistem že izdelal nekaj protiteles proti virusu (lanskoletne) gripe, je lahko letošnji virus gripe toliko drugačen (genetsko spremenjen), da lanskoletna protitelesa ne zadoščajo za zaščito proti letošnji gripi.

Zdravila in cepiva
Farmacevtska industrija je v zadnjih letih izdelala številne pripravke za zdravljenje nastale okužbe z gripo in preprečevanje gripe (cepljenje proti sezonski gripi se bo kmalu začelo). Povprašajte svojega osebnega zdravnika, kdaj in če se cepiti. Cepljenje vam toplo priporočam, saj nam daje dolgotrajnejšo (sezonsko) zaščito in preprečuje, da bi se virus gripe širil z osebe na osebo.

Cepljenje posebej priporočljivo za kronične bolnike
Cepljenje proti gripi svetujemo vsem kroničnim bolnikom (npr. sladkornim, pljučnim in srčnim bolnikom), bolnikom z oslabelim imunskim sistemom (predvsem bolniki z rakom, virusom HIV in tisti, ki se zdravijo z imunosupresivnimi zdravili), zdravstvenim delavcem in osebam v poklicih, kjer je v ospredju delo z ljudmi. Tudi v domovih za ostarele in vojski, kjer množica ljudi dela in živi skupaj.

Majhni otroci ogroženi
Ogroženost za nevarnejši in burnejši potek bolezni je zvečana tudi pri majhnih otrocih, pri starejših nad 65 let ter pri nosečnicah. Cepivo se aplicira v mišico na nadlahti in je (enkratno cepljenje) dovolj za eno sezono. Seveda si ga mora plačati vsak sam!

Ključno je samozdravljenje
Samozdravljenje pri okužbi z virusom gripe je ključnega pomena. Na prvem mestu je potreben zadosten vnos brezalkoholnih tekočin (vode, sokov, juhe), in sicer za preprečitev dehidracije organizma ob zvečani telesni temperaturi. Opazujte barvo seča, biti mora svetlo rumene barve! Počitek je na drugem mestu. Ob bolečinah vzemite paracetamol v »polni dozi«, kar pomeni 2 tableti po 500 mg vsakih 6 ur. Ob kašlju lahko vzamete sirup in seveda si izpirajte nos s fiziološko raztopino ali hipertonično raztopino morske vode.

Zdravilo vzeti v prvih 48 urah
Zdravila so učinkovita le ob okužbi z virusom gripe in delujejo tako, da preprečujejo razmnoževanje virusa, s tem pa preprečijo razvoj in širjenje bolezni. Ključnega pomena je, da zdravilo vzamemo v prvih 48 urah po prvih izraženih znakih bolezni.

Prepoznajmo jo pravočasno
Vaš zdravnik bo po pregledu ocenil, ali vas gripa ogroža, in se na podlagi tega odločil ZA zdravljenje z zdravili ali brez. Zelo pomembno je, da gripo pravočasno prepoznamo, jo ločimo od prehlada in, seveda, da poskušamo omejiti širjenje bolezni v domačem okolju.

Preventiva
Preventivni ukrepi so popolnoma enaki kot pri navadnem prehladu. Na prvem mestu je nadzor nad širjenjem okužbe, množično cepljenje in kontrola kašljanja ter kihanja. Vedno imejte pri sebi robec in kašljajte vanj (ali pa v rokav!), ne naokoli! Pogostejše umivanje rok naj vam preide “v kri”, z milom ali še bolje, s tekočinami, ki vsebujejo alkohol. Roki si drgnite vsaj 15 sekund. V času masovnih okužb z virusom gripe ne obiskujte prostorov, kjer vlada gneča (avtobus, kino).

Ostanite doma!
Zdravniki priporočamo, da vsi oboleli zaradi prehlada ali gripe ostanejo doma vsaj nekaj dni. Ob sumu na bolezen naj pokličejo svojega osebnega zdravnika in ga obvestijo o težavah (natančen opis, prosim!). Obisk zdravnika v prvih dveh dneh bolezni NI nujen. V zdravstvenih domovih poskušamo urediti poseben »triažni« sistem, ki bi omogočal lažje »ločevanje« med obolelimi in zdravimi, tako bi preprečili »mešanje« bolnikov. Gneče v čakalnicah vplivajo na širjenje bolezni med ostale.
dr. svetuje
  • Bolniki, pri katerih se zdravstveno stanje nenadoma poslabša, oz. se klinična slika kljub vsem zgoraj naštetim ukrepom ne izboljšuje, potrebujejo zdravniško pomoč.
  • Otroci naj ne obiskujejo vrtcev in pouka, če imajo povišano telesno temperaturo!
  • Sedaj je še/že čas, da pričnemo misliti in delovati za čim boljše zdravje pozimi!
  • Obiskujmo savne, poskrbimo za psihofizično ugodje v smislu meditacije, tehnik sproščanja in s pozitivnim mišljenjem!
  • Hrana naj bo vitaminsko bogata in čim bolj presna, sveža, neprekuhana.
  • Poskrbimo tudi za kožo, da bo primerno vlažna in negovana, za ustnice, nohte, lase in kožo na nogah in rokah.
  • Ne pozabite si vzeti časa za notranjo in zunanjo lepoto ter za kvaliteten, sproščujoč spanec in počitek.
  • Tudi športna aktivnost in vdihavanje svežega, čeprav hladnejšega zraka pozitivno delujeta na celotni organizem.
  • Za spremembo presenetite letošnjo zimo sami sebe in si ne dovolite, da vas preseneti bolezen!

Na cepljenje proti gripi se lahko naročite na telefonski številki 01 280 30 59.