Marec 2011, 2.3.2011
dr. odgovarja:
Prva zdravstvena asistenca
Avtor: Vito Vidmar, dr. med., spec. internist
Drage bralke, dragi bralci. V zadnjem času smo prejeli kar nekaj vprašanj, ki se nanašajo na storitve Prve zdravstvene asistence, zato bo uredništvo tokrat odgovorilo na dve vprašanji hkrati.

ODGOVARJA
Vito Vidmar, dr.med. specialist internist

Kardiologija:

Spoštovani,
že več let imam težave s srcem, pravijo mi, da imam angino pektoris. Osebni zdravnik me je napotil h kardiologu, vendar sem naročena na pregled šele čez 5 mesecev.
Ker so težave vedno hujše, hitro se utrudim in zadiham, si želim čimprejšnji pregled pri specialistu kardiologu. Se lahko naročim na preiskavo tudi pri vas in kdaj bi lahko prišla na vrsto?
V naši zdravstveni ustanovi opravljamo številne specialistične preglede in diagnostične postopke. Mednje sodi tudi pregled pri specialistu kardiologu s pripadajočo kardiološko diagnostiko (obremenitveno testiranje na kolesu, ultrazvočna preiskava srca, ...).
Uporabniki Prve zdravstvene asistence (PZA) se seveda lahko naročijo na pregled h določenemu specialistu. Čakalna doba na pregled je zelo kratka, tako da boste na vrsti najkasneje v desetih dneh, v najboljšem primeru pa že isti dan.

Urologija:

Spoštovani,
približno pol leta sem uporabnik Prve zdravstvene asistence, do sedaj sem že dvakrat ob težavah poklical zdravnika na dom. S strokovnostjo, prijaznostjo in ažurnostjo zdravniške ekipe sem bil izredno zadovoljen. Sedaj pa me je osebni zdravnik zaradi težav s prostato napotil k specialistu urologu.
Kot uporabnik PZA redno mesečno plačujem 25€. Zanima me, koliko bom moral doplačati za pregled pri vašem urologu?
Uporabniki Prve zdravstvene asistence lahko koristijo vse zdravstvene storitve brez dodatnih plačil. Ko postanete uporabnik PZA, vam zagotavljamo 24- urno zdravniško pomoč (zdravniški obisk na domu, zdravniški nasvet po telefonu), preglede pri specialistih, diagnostične postopke, preventivne preglede, reševalne prevoze (tiste, ki niso pravica iz OZZ), in sicer brez dodatnih plačil.
Torej, naročite se na pregled pri našem specialistu urologu, pregled vam bomo kot uporabniku Prve zdravstvene asistence opravili brezplačno.