April 2010, 7.4.2010
Dermatologija:
Psoriaza ali luskavica
Bolezen, ki ne prizadene le kože
Avtor: Ajda Osrajnik, dr. med.
Psoriaza ali luskavica je pogosto kronično, dedno, avtoimuno obolenje kože z zadebeljenimi ovalno ali okroglo oblikovanimi, vnetimi in rdečimi površinami na koži, ki so ostro omejene od normalne kože in pokrite z debelimi srebrnkastimi luskami.


Te lahko srbijo in pečejo, tudi bolijo. Značilni so večkratni zagoni bolezni in remisije, kadar ni znakov aktivne bolezni, traja pa lahko več mesecev in tudi let.
Prizadenejo od dva do tri odstotke populacije z različno hudimi oblikami, od neresne kozmetične nepravilnosti, artritisa, depresije do elektrolitskega neravnotežja in srčnega popuščanja. Psoriatični plaki se tipično pojavljajo na kolenih, komolcih, lasišču, tudi na dlaneh in stopalih. Tudi če prizadene manjšo površino na telesu, lahko, če se pojavi na roki ali stopalih, močno vpliva na kakovost življenja. Nastanek luskavice je povezam z imunskim sistemom, natančneje T-limfociti, ki so v telesu za obrambo pred bakterijami ali virusi. Te celice pomotoma napadejo zdrave celice kože, zato je bolezen avtoimuna. Zaradi vnetja v koži se začnejo celice epidermisa hitreje delit, tudi do desetkrat hitreje kot normalne celice.
Celice zdrave kože se tudi sicer obnavljajo iz zarodne plasti v vrhnjici, od koder potujejo proti površini kože. Tam kot odmrle celice odpadejo. Ta normalni cikel traja 28 dni, medtem ko je rastni cikel celic v psoriatničih žariščih skrajšan na 37 ur. Vrhnjica je zaradi pospešene delitve celic močno zadebeljena, se lušči in je nekoliko pordela, zaradi razširjenih žil v žariščih, ki preskrbujejo žarišča na koži s povečano presnovo. Kaj natančno je razlog za to napačno delovanje T- celic, še ni popolnoma znano, raziskovalci pa menijo, da so geni in okolje (debelost, kajenje, zdravila). Bolezen lahko sprožijo ali poslabšajo različni dejavniki, kot so vnetje žrela, poškodba kože ali opekline, stres, mraz, kajenje, alkohol in določena zdravila, zato se jim je priporočljivo izogibati.

Kako postavimo diagnozo
Diagnoza se postavi na podlagi znakov, ki pa jih ni vedno, saj so za bolezen značilna akutna poslabšanja in nato izboljšanja, ki se kronično ponavljajo. Brez vidnih znakov bolezni pa diagnoze ne moremo potrditi.

Luskavica se pojavlja v več različnih oblikah:
PSORIAZA V PLAKIH je najpogostejša oblika, z luščečimi ploščami na komolcih in kolenih.
INVERZNA LUSKAVICA v kožnih gubah, pod pazduhami, okoli popka kot gladke rdeče lise vnete kože. Pogosteje pri ljudeh s povečano telesno težo, poslabša pa jo čezmerno potenje.
PALMO-PLANTARNA prizadetost dlani in stopal
GUTATNA se pojavi predvsem pri mladih, ponavadi izbruhne po gnojnem vnetju žrela. V obliki kapljic, ki so posejane po vsem telesu, ion so pokrite s tankimi luskicami.
PUSTULOZNA so gnojne spremembe predvsem na dlaneh.
S SPREMEMBAMI NA NOHTIH je lahko pridružena drugim oblikam ali pa so prizadeti le nohti, ki so zadebeljeni, imajo pikčaste vdolbinice in so krhki.
ERITRODERMIČNA prizadene celotno telo kot luščeči se izpuščajo, kar lahko močno peče in srbi. Sprožijo jo lahko sončne opekline in razna zdravila.
PSORIATIČNI ARTRITIS – poleg sprememb na koži in nohtih, značilnih za luskavico, se pojavijo še vneti otečeni sklepi, lahko tudi vnetje oči.

Zdravljenje
Glede na različno stopnjo obolevanja pri bolniki je primerna tudi terapija, zato zdravimo vsakega bolnika z individualnim pristopom.
Pri zdravljenju upoštevamo, da je bolezen kronična z akutnimi poslabšanji ob izpostavitvi sprožilnim dejavnikom. S terapijo
pokušamo vplivati na rastni cikel kožnih celic in njihovo povečano nastajanje ter odstranjevati plake in gladiti kožo.

Terapijo lahko razdelimo v tri glavne tipe.
LOKALNA: kortikosteroidi – močna protivnetna zdravila, ki upočasnijo celični cikel tako, da zavrejo imunski sistem, ki zmanjša vnetje. Uporabljamo jih na žariščih, ki so že oluščena. Pri daljši uporabi se lahko pojavita stanjšanje kože in večja poraščenost. Lahko pa se tudi vsrka in vpliva na celotni organizem; salicilna kislina – pomaga pri odstranjevanju psoriatičnih lusk in se uporablja kot predpriprava za hkratno uporabo drugih zdravil, kot so kortikosteroidi – poveča njihovo učinkovanje globlje v koži; analogi vitamina D – zavira delovanje T-limfocitov in tako upočasni rastni cikel. Stranski učinek je draženje kože, zato je primeren za krajšo terapijo in ni priporočljiv za obraz. Pogosto ga kombiniramo s fototerapijo; antralin – normalizira aktivnost DNK v celicah in odstranjuje luske ter tako dela kožo bolj gladko. Močno obarva kožo in povzroča njeno vnetje, zato je priporočljiva »minutna terapija«, ko ostane antralin le nekaj časa na koži, nato
se spere; katran – črn, stranski produkt pri proizvodnji premoga, verjetno najstarejše zdravilo za zdravljenje psoriaze. Zmanjša luščenje, srbenje in vnetje. Zaradi neprijetnega vonja, kancerogenega učinkovanja se precej opušča; vlažilne kreme – same nimajo zdravilnih učinkovin, zmanjšajo pa srbenje in luščenje ter pomagajo uravnavati vlago v koži, saj je zaradi drugih terapij izsušena.

SVETLOBNA TERAPIJA (fototerapija): za zdravljenje luskavice uporabljamo naravno in umetno svetlobo. Najpreprostejša in najcenejša oblika je izpostavljanje sončnim žarkom, seveda v zmernih količinah. Druge oblike vključujejo umetno svetlobo UVA in UVB, lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi zdravili. Ko smo izpostavljeni UV-svetlobi, napačno aktivirani Tlimfociti »umrejo«. Čezmerno izpostavljanje omenjeni svetlobi pa lahko znake tudi poslabša. Fototerapija UVB se ponavadi uporablja od dva-do trikrat na teden, dokler ni izboljšanja. Povzroča lahko tudi močne opekline. PUVA ali fotokemoterapija je fototerapija, pred katero zaužijemo kemično snov psoralen, ki poveča občutljivost na svetlobo. UVA-svetloba prodira globlje kot UVB in psoralen povzroča večjo odzivnost kože na UVA. PUVA-zdravljenje je zelo učinkovito, tudi za hujše oblike luskavice. Stranski učinek je lahko poleg zgubane in suhe kože tudi kožni rak. Mogoče je tudi zdravljenje z laserjem, ki učinkuje le na prizadeto kožo, zdrava v okolici ni vključena v terapijo. Ta ne potrebuje toliko
obiskov pri zdravniku kot tradicionalne fototerapije, ker se uporablja močnejša UVB-svetloba.

SISTEMSKO ZDRAVLJENJE: Pri luskavici, ki se na omenjeno zdravljenje ni odzvala, posežemo po
radikalnejši, sistemski terapiji, ki jo kombiniramo s prej opisanimi. Retinoidi – zmanjša nastajanje kožnih celic, povzroča pa rdečino kože ter izsušitev kože in sluznic. Zaradi teratogenih učinkov se morajo ženske vsaj tri leta izogibati nosečnosti. Metotreksat – zmanjša nastajanje celic in vnetje ter upočasni napredovanje psoriatičnega artritisa. Pri daljši uporabi lahko poškoduje jetra in krvne celice. Biološka zdravila so namenjena bolnikom, ki se niso odzvali na nobeno drugo terapijo, ali imajo še artritis. Učinkujejo na imunski sistem, zato lahko povzročajo življenjsko ogrožajoče infekcije.

Zdravnik se o terapiji odloči na podlagi tipa psoriaze in prizadetosti bolnika, pa tudi glede na to, kateri deli telesa so prizadeti. Začne se s topičnimi mazili in blago fototerapijo, nadaljuje z radikalnejšimi. Cilj je doseči najučinkovitejšo terapijo, ki upočasni rast kožnih celic in ima pri tem najmanj stranskih učinkov. Bolezen je nepredvidljiva, z neprestanim izboljšanjem in poslabšanjem, kar je naključno, prav tako so nepredvidljivi učinki zdravljenja.
Luskavica je nenalezljiva dedna bolezen, treba pa jo je zdraviti. Poslabšanje bolezni povzročijo alkohol, cigareti, stres in uporaba mil, zato se je temu priporočljivo kar se da izogibati.