Januar 2010, 6.1.2010
Zdravniki svetujejo:
Putika
Bolezen kraljev
Avtor: asist. Rok Lokar, dr. med., spec. družinske medicine
Putika (urični artritis, protin, giht) je znana že dolgo. V preteklosti so jo pogosto imenovali tudi bolezen kraljev ali bolezen bogatašev, saj je bila zaradi prehranskih navad pogostejša med premožnimi sloji prebivalstva.
Kaj je putika?
Putika je večinoma genetsko pogojena presnovna bolezen, pri kateri povečana koncentracija sečne kisline v krvi povzroča težave, najpogosteje v obliki vnetih, bolečih sklepov. Vzrok so trije dejavniki:
  • povečana količina zaužite hrane, bogate s purini (neprimerna prehrana),
  • povečana tvorba v telesu (alkohol in genetska obremenjenost),
  • zmanjšano izločanje (ledvične bolezni, nekatera zdravila, alkohol).

Kaj so to purini?
Purini so posebne, v naravi zelo številne organske spojine; polovica nukleinskih kislin (ki tvorijo genetsko zasnovo vsake celice) je sestavljena iz purinov. Značilna predstavnika sta še kofein in ksanten (ta je v pravih čajih). Največ purinov je v hrani živalskega izvora, predvsem drobovini.

Kdo zboleva za putiko?
Večinoma (a ne nujno) so za razvoj putike potrebni vsi trije našteti dejavniki. Največkrat se pojavi pri moških od 40. do 50. leta, približno v treh četrtinah primerov kot boleč, pordel in otekel sklep nožnega palca. Po prvi epizodi se v letu dni pojavi tudi naslednja v več kot 70 odstotkov primerov. Večja težava kot otekli sklepi (ki sicer peklensko bolijo, ampak niso nevarni za zdravje) je odlaganje kristalov sečne kisline v ledvicah, kar jih lahko okvari. V življenju prizadene putika približno en odstotek celotnega prebivalstva.

Kaj lahko jemo?
Zmotno je prepričanje, da je pri putiki vse prepovedano. Pomembna je predvsem količina zaužite hrane, bogate s purini, zato velja, da moramo uživati manj tiste hrane, ki je z njimi bogata, in več tiste, ki jih vsebuje malo (večina zelenjave). V spodnji tabeli so živila razvrščena glede na vsebnost purinov:

Odsvetovana in dovoljena živila za bolnike s protinom
Vsebnost purinov Odsvetovana živila
do 1 g/100 g srce, priželjc, sardine, mesni ekstrakti, školjke, kvas
do 150 mg/100 g puran, gos, fazan, jerebica, konjsko meso, svinjina, jetra, ledvice, skuše, losos
do 75 mg/100 g govedina, piščančje meso, šunka, meso srnjadi, možgani, vranica, pljuča, jetrna pašteta; raki, jegulja, morski list (bela riba); zelenjava: špinača, beluši, grah, leča, brstični ohrovt, cvetača, čebula
Dovoljena živila
mleko in mlečni izdelki, testenine, kruh, jajca, sir, kava, kakav, čaji, sadni sokovi, vse vrste sadja, zelenjava (z izjemo zgoraj navedene), sladkor, sladice, vse vrste maščob, orehi, lešniki, mandlji, arašidi, žita, kaviar, meso z vsebnostjo purinov do 75 mg/100 g v majhnih količinah

Tveganje za razvoj putike je majhno pri tistih, ki uživajo več zelenjave in malo mesa, ter večje pri tistih, ki uživajo predvsem mesno hrano.

Kaj pa alkohol?
Številne alkoholne pijače vsebujejo precej purinov, predvsem pa precej zmanjšajo njihovo izločanje po ledvicah in tako močno pripomorejo k razvoju putike. Velja enako kot pri hrani: pomembna je zaužita količina. Nekaj požirkov vina verjetno ne bo povzročilo težav, trije decilitri džina ob pojedini iz morskih sadežev pa skoraj gotovo.

Zdravljenje
Na prvem mestu pri zdravljenju putike je primerna, uravnotežena dieta. Večina ljudi natančno ve, kje in kdaj so se pregrešili, da se je putika pojavila. Uspešno jo zdravimo z alopurinolom, ki zmanjšuje koncentracijo sečne kisline v krvi, a seveda le v kombinaciji z ustrezno dieto.
dr. svetuje
Tudi za putiko velja: najpomembnejša je zmernost. Ni potrebno nobeno posebno odrekanje, le ustrezna prilagoditev zaužite količine določenih vrst hrane in alkohola. Če je koncentracija sečne kisline v krvi kljub temu prevelika, je smotrno tudi zdravljenje z zdravili.