September 2010, 8.9.2010
Zdravniki svetujejo:
Radio Pacient
Zdravniški nasveti zdaj tudi preko radia
Avtor: Dr. revija
Septembra začenjamo z oddajanjem radia Pacient. Pogovarjali smo se z glavno urednico Špelo Predan. Najdete nas na spletnem naslovu www.radiopacient.si.
Gre za radio, ki bo namenjen samo zdravstvu in na katerem boste lahko poslušali oddaje, intervjuje, reportaže, novice, nasvete - samo iz sveta zdravstva. Oddaje bodo večinoma vodili priznani slovenski zdravniki specialisti ali pa jih bodo gostili naši moderatorji.
Tovrstni radio je novost v Sloveniji?
Tako je, takšnega radia Slovenija ne pozna. Poznamo sicer posamezne oddaje na posameznih radijskih postajah, a radia, ki bi bil tako specializiran na neko tematiko, ni.
Kako pa ste prišli na idejo?
Nekoč sva se pogovarjala z direktorjem podjetja Pacient, ki je sicer tudi partner v mojem podjetju Antiteza PR, Romanom Meškom, ki je mimogrede rekel: »Kaj meniš na to, da bi imeli radio?« Revija, ki jo pravkar berete, je bila namreč tudi njegova ideja. V hipu sem pograbila idejo in začeli smo z delom.
Imate za vaš radio kakšen vzgled?
Imamo. Gre za ameriško različico zdravstvenega radia, ki je v letu dni postal najbolj poslušani internetni radio v Združenih državah.

Torej bo Radio Pacient samo na internetu?
Sprva. V Ljubljani že nekaj časa ni bilo razpisa za novo radijsko frekvenco, poleg tega pa se celoten sistem z novim letom digitalizira, torej analognih frekvenc ne bo več na voljo. Se bo pa z digitalizacijo sprostilo precej digitalnih frekvenc in na razpis se seveda nameravamo prijaviti. Dotlej bomo oddajali preko interneta in se dogovorili s kabelskimi in internetnimi televizijskimi ponudniki, da nas uvrstijo v svojo ponudbo radijskih programov. Počasi se daleč pride.
Kakšen pa bo program na radiu?
K sodelovanju smo povabili zdravnike specialiste, ki bodo voditelji oddaj. Na naše veselje so brez izjeme idejo z veseljem sprejeli. Naj navedem primer doc. dr. Roka Orla, dr. med., specialista pediatra gastroenterologa, ki sicer dela v ljubljanski pediatrični bolnišnici. Dr. Orel, ki je sicer tudi naš stalni sodelavec v reviji »dr.«, je urednik »pediatričnega oddelka« našega radia. Prof. dr. Igor Bartenjev bo urednik »dermatološkega oddelka«, dr. Rok Zupančič bo vodil zobozdravnike, asistenta Rok Lokar in Mojca Miholič, specialista družinske medicine, sta prevzela oddelek splošne medicine. V primeru, da bodo zdravniki izrazili željo, da bi bili zgolj gostje, ne pa tudi voditelji oddaj, jim bomo tudi ustregli. Mislim pa, da bomo kmalu ustanovili nov rod zdravnikov, ki bodo tudi na ta način komunicirali z javnostjo.
Nov pristop ...
Tako je. Zdelo se nam je najbolje, da kar specialisti oziroma zdravniki sami vodijo oddaje, saj sami najbolje vedo, katera bolezen je trenutno aktualna, na kaj je treba biti pozoren, o bolezni razpravljajo s svojimi gosti, prav tako specialisti konkretnih področij. K sodelovanju ste vabljeni vsi, saj lahko svoja vprašanja naslavljate na info@radiopacient.si in specialisti bodo nanje odgovarjali znotraj oddaje. Vprašanja lahko postavljate bodisi neposredno, ko bo oddaja v živo, ali pred tem, ko napovedujemo oddajo. Vsekakor nas zelo zanima sodelovanje z javnostjo, saj smo ta radio ustanovili za vas.
Program bo sprva zgolj dve uri na dan. V nadaljevanju pa se bo širil.
Da. Začeli bomo z dvema urama na dan, program pa bomo nato ponavljali. Radio, po katerem smo se zgledovali, ima na primer vsak dan 4-urni program, nato ponavljajo. In ni v živo. Naš načrt gre korak naprej - hitro preiti na program v živo, imeti oddaje, reportaže, novice in še marsikaj drugega. Pač program, ki ga ima informativni radio sicer, z razliko, da bo naša vsebina govorila o zdravstvu.
Kdo bo bdel nad strokovnostjo?
Ena izmed prvih, ki sva ji z Romanom Meškom idejo o tovrstnem radiu predstavila, je bila profesorica doktorica Andreja Kocijančič, dr. med., specialistka internistka endokriniologinja. Spoštovana profesorica je naša velika podpornica in je tudi sprejela mesto predsednice strokovnega uredniškega odbora. V tem odboru so sama znamenita imena slovenskega zdravstva. Profesorji bodo skrbeli za sveže teme in ljudi, če nam bo zmanjkalo avtorjev. Glasbena oprema bo slovenska, kajne ? Naša želja je, da bi v programu zajeli kar se da veliko slovenske glasbe. Imamo pa s tem nemalo težav. Upam, da jih bomo čim prej rešili. Vrteli bomo kvalitetno slovensko glasbo, od začetkov do danes. Tudi narodnozabavno. Najbrž pa se kljub drugačni želji ne bomo mogli ogniti tuji glasbi.
Bodo oddaje tudi pozneje dosegljive poslušalcem?
Seveda. Oddaje bodo v živo, ko boste lahko z zdravniki komunicirali, program bomo seveda napovedovali, objavljen bo pa tudi na spletni strani. Mogoče pa bo oddaje poslušati tudi na zahtevo, se pravi, da bo s seznama oddaj moč izbrati posamezno oddajo in jo poslušati kadarkoli.
Kdaj torej začnete?
1. oktobra. Septembra bomo oddajali poskusno.