Marec 2009, 26.3.2009
Tema meseca:
Rak debelega črevesa in danke
Zgodnje odkrivanje in preprečevanje
Avtor: Vito Vidmar, dr. med., spec. internist
Rak debelega črevesa in danke je ozdravljiva bolezen, če je odkrita dovolj zgodaj. Pri mnogih jo ugotovimo prepozno.


Takrat je nejvečkrat bolezensko dogajanje že izraženo z bližnjimi oziroma oddaljenimi zasevki, kar pa pomembno zmanjša uspešnost zdravljenja in preživetje.
V Sloveniji so v primerjavi z državami EU izraženi visoka stopnja incidence, umrljivosti in slabše petletno preživetje bolnikov, ki so zboleli za rakom debelega črevesa in danke. Po zadnjih statističnih podatkih ugotavljajo, da se razmerje odkritih primerov v omejeni obliki glede na napredovalo in razširjeno obliko povečuje v korist zadnje.

V Sloveniji
Pojavnost raka debelega črevesa in danke se po statističnih podatkih v zadnjih desetletjih v razvitih državah povečuje.
Rakava bolezen je v Sloveniji drugi najpogostejši vzrok smrti. Od leta 1980 ugotavljamo strmo rast zlasti pri moški populaciji. Glede na zemljepisna merila ugotavljamo, da je pomembno večja incidenca (pojavnost) na Štajerskem, Dolenjskem in v Beli krajini, manjša pa na zahodnem delu države.

Klinični znaki
Klinični znaki so neznačilni in odvisni od velikosti, mesta in razširjenosti tumorja. Najpogosteje se kažejo z neznačilnimi bolečinami v trebuhu, napenjanjem, spremembi ritma in kositence odvajanja blata, slabokrvnostjo, krvavitvami iz črevesa. Številni bolniki so lahko dolgo brez težav, tako da bolezen odkrijemo že v napredovali fazi, ki pa ima slabšo napoved.

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni
Vzrok za nastanek bolezni ni povsem pojasnjen, znano pa je, da je rak debelega črevesa in danke posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja.

Starost
Okrog 90 odstotkov bolnikov, ki zbolijo, je starejših od 50 let. V nekaterih razvitih državah po tej starosti že opravljajo preventivne diagnostične postopke - presejalne teste.

Prehrana
Zadnje večje mednarodne prospektivne študije ne potrujejo značilne statistične povezave za nastanek raka na debelem črevesu in danki v povezavi z uživanjem mesa, nasičenih maščobnih kislin, zelenjave in sadja, vlaknin, antioksidantov.
Pomembni so morda novejši izsledki raziskav, ki kažejo na pomembno zmanjšanje tveganja za nastanek raka na črevesu ob uživanju metionina in folne kisline.
Nedavne študije, povezane s prekomerno telesna težo, so pokazale, da je tveganje za razvoj raka na debelem črevesu približno za 15 do 30 odstotkov večje kot pri populaciji z normalno telesno težo.

Kajenje, alkohol
Tveganje za nastanek polipoidnih adenomov in raka na debelem črevesu in danki je pri kroničnih kadilcih pomembno večje. Prav tako tudi pri kroničnih alkoholikih, verjetno zaradi pomanjkanja metionina in folata.

Črevesni adenomatozni polipi
Znano je, da se skoraj v 90 odstokih raka debelega črevesa in danke ta razvije iz adenomatoznih polipiov, ki jih lahko že prej odstranimo z razmeroma preprostim endoskopskim posegom.

Kronične vnetne črevesne bolezni (crohnova bolezen, ulcerozni kolitis)
Bolezni sta kronični in ponavadi potekata več desetletij. Pri trajanju več kot 12 let se tveganje za nastanek raka pomembno poveča, zato so potrebne pogostejše diagnostične preiskave za ugotavljanje raka na debelem črevesu in danki.

Operativna odstranitev žolčnika
Po odstranitvi žolčnika (holecistektomija) se žolčne kisline stalno izlivajo v začetni del tankega črevesa, zaradi morebitne karcinogenosti lahko povzročijo nastanek raka zlasti v desnem delu debelega črevesa.

Dedna obremenjenost
Sorodnikom bolnikov, zbolelih za rakom na debelem črevesu in danki, se verjetnost za pojav raka v prvem kolenu poveča od tri- do štirikrat, v drugem in tretjem kolenu pa do 1,5-krat. Pri teh bolnikih je potreben prvi preventivni endoskopski pregled črevesa (koloskopija) že v 40. letu starosti.
Pri dednih oblikah raka, ki so sicer zelo redke (družinska adenomatozna polipoza in dedni nepolipozni rak debelega črevesa). je tveganje še posebno veliko.

Zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni
Za uspešno preprečevanje in zmanjševanje pojavnosti raka na debelem črevesu in danki v našem okolju so pomembni ustrezno seznanjanje prebivalstva z boleznijo, aktivno spodbujanje k primarnim preventivnim aktivnostim in zagotavljanje sekundarnih preventivnih programov na ravni širše populacije.
V Sloveniji se na nacionalni ravni pripravlja težko pričakovani program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki (program SVIT), ki naj bi po predvidevanju primerljivih statističnih analiz v državah EU zmanjšal smrtnost zaradi raka na debelem črevesu kar od 15 do 33 odstotkov. Predpogoj za uspšenost preventivne akcije so zelo dobra ozaveščenost in seznanitev prebivalstva z boleznijo in zgodnjim odkrivanjem ter konstruktivno sodelovanje povabljenih oseb pri izpeljavi programa, na kar že kažejo pilotski izsledki programa SVIT in program RDČD – zgodnje odkrivanje in preprečevanje Prve zdravstvene asistence.
dr. svetuje
Preventiva pri raku na debelem črevesu
  • Vzdržujte normalno telesno težo (indeks telesne mase 18.5–25) vse življenje.
  • Bodite redno telesno aktivni (to zmanjša tveganje tudi do 50 odstotkov).
  • Na dan zaužitje pet ali več obrokov sadja in zelenjave.
  • Opustite kajenje in uživanje alkoholnih pijač.
  • Bodite aktivni in sodelujte ob povabilu na preventivni pregled.