Marec 2009, 26.3.2009
Pismo uporabnika:
Rak na debelem črevesu odkrit
Avtor: Dr. revija
Lani sem kot uporabnik Prve zdravstvene asistence prejel anketni list o preventivnem odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Moram priznati, da sem bil sprva malce presenečen.
To vendarle tema, o kateri se ne moreš – vsaj tako se mi je zdelo – javno pogovarjati. Listič sem odložil in nanj pozabil. Nato sem zbolel za gripo in med iskanjem tablete proti glavobolu v predalu odkril ta anketni listič.
No, sem si rekel, ga bom pa izpolnil, saj nimam česa pametnejšega početi. Zelo kmalu za tem sem prejel vabilo na pregled. Namreč na eno izmed vprašanj, ali je imel kdo v družini to bolezen, sem odgovoril pritrdilno. Stari oče. Ampak se slabo spominjam, ker je umrl, ko sem bil še majhen.
Po razmisleku sem se odzval vabilu – čeprav skeptičen, saj nisem imel težav. Prejel sem tri posodice, kamor sem moral oddati tri vzorce blata. Videti je bilo vse v redu, tako da sem vzorce brezskrbno po pošti poslal na priloženi naslov, kjer so načrtovali opraviti hemotest.
Čez kakšen teden dni sem prejel vabilo na koloskopijo. Nerad, a na prepričevanje svoje žene sem vendarle šel. Bil sem prepričan, da ni nič narobe. Prišel sem v ambulanto Pacient, kjer so mi opravili koloskopijo, in odšel domov. Že čez nekaj dni sem prejel klic na ponovni pregled, tokrat natančnejši. Moj izvid je bil namreč pozitiven. Bil sem pretresen. Sploh ne morem razložiti, kako sem se počutil. Zdravnik mi je razložil, da ni nikakršnih razlogov za paniko, da pa morajo opraviti dodatne raziskave in me ozdraviti.
Ponovni pregled je pokazal navzočnost rakastih celic. A začetne stopnje.
Presenečenje je bilo neznansko. V meni so se mešali občutki prestrašenosti, češ, kaj pa zdaj, in veselja, češ, hvala bogu, da sem se odzval. Potem so mi zdravniki povedali, da so pri nekaj več kot treh odstotkih vseh, ki so se odzvali, postavili enako diagnozo.
Danes, ko redno hodim na kontrole, ko so mi odstranili vse rakaste celice in sem zdrav, si sploh ne morem predstavljati, kaj bi bilo, če tistega dne ne bi odgovoril na anketo. Potem sem pomislil na svoje vnučke, ki bi prav tako kot jaz lahko izgubili starega očeta v tako rosnih letih.
Vsem, ki imate kakršne koli pomisleke, svetujem, da takoj odidete na preventivni pregled.

Milan Zajc, Ljubljana
Veseli smo, da imamo zadovoljne uporabnike, in trudili se bomo, da jih bomo imeli še več. Spoštovane bralke, spoštovani bralci, pišite nam o vaših izkušnjah z nami. Veseli bomo prav vseh pisem − tako tistih z grajami kot s pohvalami.

Naš naslov je dr-revija@pza.si