December 2009, 2.12.2009
Zdravniki svetujejo:
Rak na modih
Ko zatiplješ, povej!
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Modo (testis) je parna moška spolna žleza in leži skupaj z nadmodkom, delom semenovoda, žilami in živci v ohlapni vreči, modniku oz. mošnji (skrotum) pod moškim spolnim udom (penisom).
Moda proizvajajo moški spolni hormon testosteron in semenčice za razmnoževanje, reprodukcijo.
V zadnjih 30 letih opažamo predvsem v razvitem delu sveta naraščanje zločestih, rakastih sprememb na modu, v Sloveniji približno šest novoodkritih primerov na 100.000 moških (kar pomeni 80 na leto). To strogo statistično ni posebno veliko! S človeškega vidika pa ugotovimo, da prizadene tumor na modih predvsem moške v adolescenci in zgodnji odrasli dobi, torej od 15. do 34. leta!
Pa vendar, ni panike! Vprašajmo se že zdaj, ali lahko kaj naredimo sami, da bi preprečili najhujše.

Moški si morate sami čim prej začeti pregledovati moda. Glede na njihovo dostopnost ne potrebujete posebnega medicinskega znanja, da bi zatipali trdo, nebolečo bulo v modu, ali celo zaznali, da je celotna mošnja otekla, nabrekla, redkeje boleča na otip. Zdravljenje je uspešnejše, če bolezen odkrijemo čim bolj zgodaj.
Vsaj enkrat na mesec namenite samopregledovanju moda nekaj minutk. Priporočamo, da to storite po kopanju v vroči vodi ali po tuširanju, saj toplota sprosti mošnjo in vam olajša tipanje.
 1. Opazujte se v ogledalu in poglejte, ali je vaša mošnja pordela ali otečena.
 2. Vsako modo posebej si tipajte z obema rokama! Kazalca in sredinca namestite za modo, palca pa na sprednjo površino.
 3. Nežno stisnite modo, ki je »ujeto« med prsti, in potipajte. Modo je ovalne oblike, veliko kot golobje jajce, gladko in srednje trdo. Normalno je eno modo večje od drugega in leži malo više nad drugim modom. Nadmodek, ki leži tesno ob modu, si boste zatipali kot »kapico« in vrvico nad modom in za njim.
 4. Ob večkratnem tipanju moda boste ugotovili, kakšna je vaša anatomija organa in tako zlahka prepoznali novonastalo spremembo od zadnjega samopregledovanja.
 5. Če si zatipate bulo ali oteklino oz. začutite neznačilno bolečino v modu, ki traja več kot 14 dni, NIKAR ne odlašajte in obiščite zdravnika. Takoj!

Svojega osebnega zdravnika lahko prosite KADAR KOLI, da vam potipa modo. Če to še ni spuščeno v modnik, morate tudi to povedati svojemu zdravniku, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave.

Tumor moda v 95 odstotkih vznikne iz germinalnega tkiva (to so celice v modu, ki proizvajajo nezrele spolne celice in še do zdaj ne poznamo vzroka za njihovo nenadno rakasto spremembo) in najpogostejši med njimi je seminom. Klinično se kaže kot neboleča tumorska tvorba in je lahko tudi desetkrat večja kot normalno modo. Redkeje opažamo t. i. mešani tumor. Pogosto pridejo bolniki k zdravniku že z napredovano boleznijo (kašljajo, imajo bolečine v trebuhu, kosteh in imajo znake za razsoj bolezni v možganih).

Tumor na modih se lahko kaže s številnimi bolezenskimi znaki:
 • buli podobna neboleča tvorba v enem od obeh mod,
 • občutek teže v mošnji,
 • topa bolečina v trebuhu ali dimljah,
 • nenadna oteklina ali tekočina v mošnji,
 • bolečina ali neprijeten občutek v modu ali mošnji,
 • povečanje ali občutljivost prsi,
 • nenadna utrujenost in splošno slabo počutje,
 • povečane trebušne ali nadključnične bezgavke,
 • bolečine v križu,
 • bolečine v kosteh.

Velikokrat se podobni klinični znaki pojavijo kot posledica poškodbe, po dolgotrajnem kolesarjenju ali ob lokalnem vnetju. To NI rak, potrebna sta nadaljnje opazovanje in razmislek o razlogu za novonastale spremembe.
Rak na modih ponavadi prizadene le eno modo.

Dejavniki tveganja:
 • starost od 15 do 34 let,
 • rak moda pri sorodnikih,
 • nespuščenost mod ali t. i. kriptorhizem (modo se med razvojem zarodka sprva razvija v trebušni votlini in se ponavadi spusti v mošnjo pred porodom. Moški, pri katerih se modo ni nikoli spustilo v mošnjo, imajo večje tveganje za razvoj raka na modu kot preostali),
 • nenormalni razvoj moda,
 • pri beli rasi je precej pogostejši kot pri črni.

Diagnostični pregled
Sprva se boste pogovorili s svojim osebnim zdravnikom in ta vas bo po pregledu (če bo našel tumorsko spremembo moda, nebolečo gumijasto bulo) napotil na nadaljnje diagnostične preiskave. Temeljna preiskava pri sumu, da gre za tumor moda, je ultrazvočna preiskava (UZ) moda, ki je skoraj 100-odstotno zanesljiva. Med preiskavo boste legli na hrbet in zdravnik vam bo s premikanjem sonde opazoval morebitne spremembe na modu. UZ-preiskava jasno določi sestavo otekline (trda ali tekoča bula) in njeno mesto. Serumski tumorski označevalci so pomembni pri postavitvi diagnoze, za določitev stadija bolezni in njeno nadaljnjo napoved. Določamo jih že pred operacijo tumorja. Rentgensko slikanje prsnega koša je poglavitna rentgenska preiskava pri moških s tumorjem moda. Ob razsoju bolezni specialisti določijo še nekatere druge občutljivejše diagnostične preiskave (CT-trebuha, prsnega koša ...).

Zelo pomembno je odgovoriti na vprašanje, ali je rak na modu omejen le na modo ali je morda razširjen po bezgavkah v trebuhu oz. se je razširil že na druge dele telesa. Najpogosteje zaseva v pljuča, jetra, kosti in možgane.

Zdravljenje
Način zdravljenja raka na modih je odvisen od tipa in faze, v kateri odkrijemo raka na modu. Pomembno je tudi celotno zdravstveno stanje organizma.
 1. Kirurško zdravljenje, pri katerem odstranijo modo (orhidektomijo) in je poglavitno zdravljenje za skoraj vse tipe in faze zdravljenja moda. Pogosto kirurgi odstranijo tudi bezgavke v trebuhu. V zgodnjih fazah tumorja moda je lahko kirurško zdravljenje že tudi edino, ki bo potrebno. Seveda morajo bolniki po operaciji redno obiskovati specialista, ki bo opazoval zdravstveno stanje.
 2. Obsevanje (radioterapija). Na srečo so celice seminoma zelo občutljive na sevanje in tako z rentgenskimi žarki lokalno uničimo rakaste celice. Žal postane po tovrstnem zdravljenju moški neploden.
 3. Kemoterapija je sistemsko zdravljenje in jo velikokrat predpisujemo po kirurški odstranitvi moda. Kemoterapevtska zdravila potujejo po krvi in tako pobijajo rakaste celice, ki bi se morda že razširile po telesu iz tumorja moda. Tovrstno zdravljenje spremljajo številni stranski učinki, kot so utrujenost, slabost, začasna izguba las, neplodnost ...
 4. Zdravljenje napredovanega raka ali ponovitve bolezni, če se tumor ni primerno odzval na vsa prejšnja zdravljenja.

Pri tumorjih moda pogosto dokazujejo nenormalnost spermijev, dodatno pa plodnost okvari še kemoterapija. Bolnikom v plodnem obdobju, ki še načrtujejo družino, svetujemo, da si še pred zdravljenjem in pred operacijo (orhidektomijo) dajo določiti plodno sposobnost in potem morda shraniti in zamrzniti seme. V večini primerov je shranjeno seme (sperma) učinkovitejše kot ponovna vzpostavitev plodnosti. Zamrznjeno seme lahko tako ostane kakovostno še več let po zdravljenju raka.

Vsak moški, ki zboli za rakom na modih, se mora v začetni fazi bolezni po svoje spopasti s čustvi in težavami, ki mu jih povzroča že postavljena diagnoza RAK. Strah, negotovost in tesnoba so normalen pojav, ki se izražajo ob takšnih okoliščinah. Bolnikom svetujemo, naj se sami čim bolj izobrazijo o raku na modih in čim bolj sodelujejo s specialistom pri zdravljenju. Pozanimajo naj se o vseh dvomih in vprašanjih, ki jih tarejo in jim onemogočajo normalno življenje. Vedno priporočamo skrb za psihofizično kondicijo organizma, kamor uvrščamo zdrav način prehranjevanja, veliko počitka, izogibanje nepotrebnemu stresnemu načinu življenja in primerno fizično aktivnost večkrat na teden. Svetujemo tudi prenehanje kajenja. Nikakor se ne izolirajte od okolice, prijateljev in svojcev, saj so tudi oni zaskrbljeni in velikokrat ne vedo, kako naj kar najbolje pristopijo in sodelujejo z bolnikom. Navsezadnje se lahko bolniki pogovorijo tudi s številnimi drugimi bolniki, ki trpijo za isto boleznijo, in tako olajšajo nekatere neizražene dvome in težave.

Rak moda je ena najbolj ozdravljivih oblik raka. Zdravljenje je posebno uspešno v zgodnjem stadiju, saj je pri bolnikih z omejeno boleznijo relativno preživetje kar 100-odstotno.

TOREJ – NE ODLAŠAJ IN POVEJ, KADAR SI ZATIPLJEŠ BULO V MODU!
dr. svetuje
 • Tumor na modih prizadene moške v adolescenci ali v zgodnji odrasli dobi, to je od 15 do 34 leta starosti, in se kaže kot neboleča bula ali oteklina v modih.
 • Najpomembnejše je zgodnje odkrivanje bolezni, zato naj se začne s samopregledovanjem.
 • Zdravljenje je zelo uspešno, posebno če tumor odkrijemo v zgodnji fazi, ko je še omejen in ni znakov za razsoj bolezni.
 • Prva klinična diagnostična metoda je ultrazvočna preiskava mod.