Oktober 2010, 6.10.2010
Dermatologija:
Rdečica obraza
Rozacea
Avtor: Nataša Grebenšek, dr. med., spec. dermatovenerolog
Rdečica obraza ni samo nadležna motnja, je lahko znak resne kožne bolezni. Zgodnja postavitev diagnoze in ustrezno zdravljenje izboljša videz posameznika.


Prepreči tudi napredovanje bolezni ter pojav resnih in trajnih sprememb na koži obraza. Pregled pri dermatologu svetujemo vsem, ki hitro in pogosto zardevajo, vsem, ki že ob manjšem telesnem naporu ali zaužitju vročih, pekočih jedi in alkohola občutijo močan naval vročine in rdečice, ter vsem, ki že imajo vidno razširjene žilice ali trajno prisotno rdečico na koži obraza.
Rozacea je kronična bolezen, ki se kaže z rdečino in oteklino kože obraza. Spremembe se pojavijo tudi na vratu, lasišču, uhljih, prsnem košu in hrbtu. Lahko prizadene tudi oči. Ljudje, ki so nagnjeni k pojavu rozacee sprva opazijo, da pogosto zardevajo. Stanje traja več let in napreduje v trajno rdečino obraza z vidnimi razširjenimi žilicami na licih, nosu, bradi in čelu. Kasneje se rdečini pridružijo še papule in pustule. Pacienti občutijo oteklino obraza. Koža je suha, peče in skeli. Rozacea lahko zaradi rdečine in otekline, ki jo povzroča na obrazu, spominja na sončne opekline, zaradi papul in pustul pa na akne. Z leti lahko pride tudi do trajne zadebelitve kože. Najbolj znana je gomoljasta zadebelitev nosu ali rinofima.

Težave z očmi
Pogosto se težavam na koži pridružijo tudi težave z očmi. Pacienti imajo občutek tujka v očeh, oči jih pečejo in srbijo. Pojavi se lahko občutljivost na svetlobo. Očesna rozacea se lahko pojavi skupaj s kožnimi spremembami ali pa tudi brez njih. Vidne so razširjene žilice. Resen zaplet je vnetje roženice, ki vodi v zamotnitev roženice in slepoto. Kadar se pri pacientih z rozaceo pojavijo težave z očmi, je obvezen pregled pri okulistu. Rozacea se pogosto pojavlja družinsko, predvsem pri svetlolasih, svetlookih in svetlopoltih posameznikih med 30. in 50. letom. Pogosteje so prizadete ženske, hujše oblike rozacee pa opažamo pri moških. 70 % pacientov z rozaceo ima zaradi svoje bolezni slabšo samopodobo in zmanjšano zaupanje vase.

Vzroki za nastanek
Vzrokov za nastanek rozacee je več in niso dokončno pojasnjeni. Pomemben vpliv ima dednost in različni dejavniki, ki povzročijo povečano odzivnost žilja v koži. Rozaceo najpogosteje sprožijo: • Hrana (alkohol, pekoča hrana, vroči napitki, včasih tudi kis, sojina omaka in nekatere vrste sadja) • Zunanji fizikalni dejavniki (vročina, mraz ali nenadne temperaturne spremembe) • Sonce • Stres • Opustitev terapije in neustrezna nega kože obraza Dejavniki, ki sprožijo rozaceo, niso pri vseh ljudeh enaki. Dermatologi zato svetujemo, da si pacienti beležijo vse sprožilne dejavnike, ki so pri njih privedli do poslabšanja stanja. Ko poznamo sprožilce svoje bolezni, se jim lahko izognemo in tako preprečimo izbruhe poslabšanja.

Zdravljenje rozacee
Pri rozacei je zelo pomembno začeti zdravljenje čim prej. Zgodnja diagnoza in zdravljenje omogočita obvladovanje težav. Le-te lahko omilimo, da niso več vidne in moteče. Zgodnje zdravljenje tudi zaustavi napredovanje bolezni. Napredovale oblike rozacee je težje obvladovati in zdraviti. Pred pričetkom zdravljenja dermatolog diagnosticira, za katero obliko rozacee gre, nato se odloči za ustrezno zdravljenje. Pri najpogostejši obliki rozacee so v ospredju pogosti napadi zardevanja ali trajna rdečina centralnega dela obraza in vidne, razširjene žilice. Zdravimo z lokalnimi preparati za umirjanje vnetja, ki jih je pogosto treba uporabljati več mesecev. Ker je koža pri bolnikih z rozaceo zelo občutljiva, je predvsem pomembna ustrezna nega ter dosledna zaščita pred sončnimi žarki. Že samo z ustrezno nego lahko stanje izboljšamo, z nepravilno nego pa hitro povzročimo poslabšanje.

Dermatologi priporočamo:
  • Kožo umivajte z mlačno vodo in je ne drgnite.
  • Po umivanju pustite, da se koža posuši. Vlažna koža dobro vpija, zato lahko krema, ki jo nanesete takoj po umivanju, povzroči pekoč, dražeč občutek. Ponavadi zadostuje, da počakate 5–10 minut in nato nanesete kremo, v redkih primerih je treba počakati tudi do 30 minut pred nanosom kreme, da le-ta ne povzroči draženja kože.
  • Najprej nanesite zdravilno kremo, počakajte nekaj minut, šele nato nanesite kremo za zaščito pred soncem ali ličila.
  • Ker sonce povzroči poslabšanje rozacee, je zelo pomembna dosledna zaščita pred sončnimi žarki. Redna uporaba kreme za zaščito pred soncem prepreči slabšanje bolezni. Pozorni moramo biti, da krema ne vsebuje dodatkov, ki bi kožo dražili. Takšni dodatki so alkoholi in dišave, ki povzročijo pekoč in srbeč občutek na koži in poslabšanje rdečine. Pred nakupom kreme zato pozorno preverite, da teh snovi ne vsebuje.
  • Pri izbiri kozmetike za nego kože se izogibajte preparatom, ki so namenjeni luščenju kože. Ne uporabljajte krem, ki vsebujejo alkohol, dišave, mentol, evkaliptusovo olje, salicilno kislino, kafro. Če kljub izbiri ustrezne kreme in pravilnemu nanosu le-te pride do draženja kože, jo nehajte uporabljati.
  • Pri izbiri ličil pazite, da ne izberete vodoodpornih in težko odstranljivih preparatov, saj z intenzivnim čiščenjem kože le-to lahko razdražimo.
  • Ker se koža ljudi različno odzove na različne proizvode, je priporočljivo, da si beležite vse izdelke, ki jih nanašate na kožo, in reakcije kože nanje.

Lasersko zdravljenje
Razširjene žilice, in s tem rdečino obraza, v zadnjih letih zelo uspešno zdravimo z žilnimi laserji. Laserski žarek se absorbira v žili, kjer povzroči fototermični učinek. Fotokoagulirana žila se v nekaj tednih razgradi in resorbira, zato je na koži ni več videti. Postopek je potrebno nekajkrat ponoviti, ponavadi zadostujejo 2–4 ponovitve. Laser ne povzroča površinskih okvar kože. Po posegu je koža le prehodno nekoliko otečena in pordela, a to v nekaj dneh izzveni. Pomembno je, da je poseg izveden strokovno, v za to specializiranih medicinskih centrih in pod nadzorom zdravnika dermatologa. Pri napredovali rozacei je rdečina obraza izrazitejša, pojavijo se papule in pustule, koža je otečena in ponekod že zadebeljena. Zdravljenje je pri tej obliki zahtevnejše. Pogosto je, za dosego zadovoljivih rezultatov, treba kombinirati lokalno in sistemsko zdravljenje. Pri obliki rozacee, kjer pride do lokalnih zadebelitev kože, od katerih je najpogostejša zadebelitev v predelu nosu, imenovana rinofima, je v ospredju kirurško zdravljenje. S tem odstranimo zadebeljene predele in popravimo videz. Ključ za obvladovanje rozacee je dosledno upoštevanje predpisanega zdravljenja, izogibanje sprožilnim dejavnikom in ustrezna nega kože obraza.
dr. svetuje
  • Če hitro in pogosto zardevate že ob manjšem telesnem naporu (ali ob zaužitju vročih in pekočih jedi) ali imate vidno razširjene žilice na obrazu, se naročite na pregled k dermatologu. Zgodnja postavitev diagnoze omogoča zgodnji začetek zdravljenja.
  • Zgodnje in ustrezno zdravljenje omogoča obvladovanje težav, izboljša videz in zaustavi napredovanje bolezni.
  • Če imate že diagnosticirano rozaceo, se izogibajte sprožilnim dejavnikom, skrbite za pravilno nego kože obraza in dosledno upoštevajte navodila dermatologa in predpisano zdravljenje.