Oktober 2010, 6.10.2010
Dnevnik reševalca:
Rogla 2010
Tekmovanje ekip NMP
Avtor: Tamara Pirih
»Rdeči alarm! Slovenijo bo zajelo močno deževje, porasli bodo hudourniki, grozijo tudi zemeljski plazovi.«


Takšne in podobne grozljive napovedi so nas na pragu predzadnjega septembrskega vikenda prepričale, da so pred nami sodni dnevi, ki jih je najbolje preživeti doma, pa še tam ne bomo varni pred poplavami.
Apokaliptične napovedi pa niso prestrašile zdravstvenih reševalcev, ki tako rekoč ves čas delajo v izrednih razmerah. Bili so v polni pripravljenosti ter kot ponavadi hitro in učinkovito nudili pomoč tistim, ki so jo potrebovali. Svojo izjemno strokovno usposobljenost so naši reševalci pokazali tudi na Rogli, kjer je prav v času najhujše vremenske ujme potekalo tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči. »Vas pa res nič ne ustavi,« smo v zgodnjem deževnem jutru pozdravili ekipo reševalne službe Pacient, ki je nestrpno čakala, da jo pokličejo na nalogo. »Res ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da ne bi šli v akcijo,« je razmišljal zdravstveni tehnik - reševalec David Drčar in se spominjal prejšnjega dne, ko so se znašli v blatu do kolen. Čeprav so bila vsa delovišča razmočena in so morali bresti po blatu tako z reševalnimi vozili kot peš, čeprav so nanje prežali prižgani električni pastirji ter jih je ob vsakem dotiku žice stresla elektrika, so nalogo opravili tako, kot bi jo, če bi resnično šlo za življenja. Torej vrhunsko. Čeprav ni šlo ‘zares’, so reševalci priznali, da predstavlja tekmovanje zanje veliko psihično obremenitev. »Ob prihodu na Roglo smo se registrirali, nato so nam razdelili urnike, kjer piše, kdaj in na katerem delovišču začneš z nalogo, s katero se seznaniš šele na mestu dogodka, tik pred zdajci,« nam je zaupal David. Mateja Plut Švigelj, dr. med., je priznala, da je tekmovanje za udeležence precej stresno, saj jih pri delu opazujejo strogi sodniki. A čeprav se vse ekipe trudijo, da bi kar najbolje opravile svoje naloge, njihov cilj ni (zgolj) zmaga. »Pomembno je predvsem sodelovati, se čim več naučiti in pridobiti izkušnje, ki nam pomagajo pri vsakdanjem delu,« je pojasnila simpatična zdravnica.

Zgodila se je množična nesreča
Ekipe nujne medicinske pomoči so po treh dneh, ki so jih med letošnjimi največjimi vremenskimi ujmami preživele na Rogli, kar pokale od energije, na obrazih tekmovalcev nismo zasledili niti kančka utrujenosti. Kot da so jim težke naloge, ki so jih morali opraviti pred sodniki, vlile dodatnih moči za nove zmage. Vsi so bili mnenja, da je bila organizacija tekmovanja odlična, med težkimi nalogami pa so kot najtežjo številni izpostavili scenarij množične nesreče oziroma terorističen napad. Teroristi na Rogli?! »Akcija se je dogajala v telovadnici, kjer se je streljalo in se kadilo, padale pa so tudi bombe. Policija je namreč izgubila nadzor nad teroristi, zato smo se vsi znašli v nevarnosti,« je dogajanje opisala dr. Mateja Plut Švigelj. Tudi zdravstveni tehnik Žiga Bitežnik, član ekipe prehospitalne enote Kranj, ni mogel pozabiti akcije, ki so jo sredi Rogle zakuhali teroristi. »Največ napora smo vložili v množično nesrečo. To je bil mentalno in fizično najzahtevnejši del. Ostalo je bilo zabavno, malo naporno, malo poučno. Vsega po malem. Tak je tudi namen tega srečanja,« je povedal kleni Gorenjec in odhitel novim zmagam naproti. Dobesedno, kajti prav njegova ekipa je na koncu slavila zmago.