April 2011, 2.4.2011
Pozdravljeni,
Stara sem 52 let in se vam oglašam zaradi težav z obrazom. Zadnji dve leti opažam rdečico obraza, vse pogosteje pa tudi izbruh majhnih mozoljčkov na licih in bradi. Koža obraza me peče.
Brez pudra me je sram iti med ljudi, saj me vsi sprašujejo, kaj mi je. Pred časom sem pri osebni zdravnici dobila kremo Rozamet, ki je nekoliko pomagala. Ko mi jo je zmanjkalo, so se težave spet pojavile. Drugače sem zdrava in v dobri kondiciji. Ne vem, kako naj se lotim te zoprne težave. Za kakršenkoli nasvet vam bom iskreno hvaležna!

ODGOVARJA:
asist. Liljana Mervic, dr.med., specialistka dermatovenerologije

Glede na vaša leta, opisane težave in dejstvo, da je krema Rozamet pomagala, sklepam, da imate rozaceo. To je pogosta bolezen žensk po 40. letu starosti. Vzroka za nastanek ne poznamo, vemo pa, da so k rozacei bolj nagnjeni ljudje, ki pogosteje zardevajo. Sprva je rdečica obraza prehodna, sčasoma pa postane trajna, pojavijo se vidne drobne žilice in rdeče bunčice, včasih izpolnjene z gnojno vsebino, kot tudi sama opisujete. Osebna zdravnica vam je predpisala ustrezno zdravljenje z Rozamet kremo, ki pa jo je potrebno uporabljati 2-krat na dan ob vsakem poslabšanju, vse dokler se stanje ne umiri. Za bolezen so namreč značilna obdobja poslabšanj in izboljšanj. Hkrati je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno nego kože obraza. V lekarni lahko kupite več negovalnih izdelkov, ki so namenjeni občutljivi koži, ki je nagnjena k rdečici. Če je rozacea res izrazita, imamo na voljo tudi zdravila v obliki tablet. Zato bi bilo najbolje, da obiščete dermatologa, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje. Naštela bi vam rada nekaj sprožilnih dejavnikov, ki rozaceo poslabšajo, in se jim velja izogibati. To so sonce, alkohol, zelo vroča hrana in pijača, pikantna hrana, vročina, mraz, para ... Poskušajte ugotoviti, kateri od njih vam poslabša bolezen. In še to: pogosto je rozacei pridruženo tudi vnetje očesne veznice. Če imate slučajno tudi vi tovrstne težave, ne bo odveč obisk pri okulistu. Za bolezen so namreč značilna obdobja poslabšanj in izboljšanj. Hkrati je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno nego kože obraza. V lekarni lahko kupite več negovalnih izdelkov, ki so namenjeni občutljivi koži, ki je nagnjena k rdečici.