Junij 2011, 1.6.2011
Farmacevt svetuje:
Sonce, sprehodi, glivice
Težava, ki ljubi stopala in nohte
Avtor: Sonja Hrobat, mag. farm., Lekarna Nove Poljane
Glivično obolenje potrebuje za svoj razvoj ugodne pogoje. Temno, vlažno in zmerno toplo okolje je idealno za nastanek in obstoj glivic, ki lahko na koži izzovejo draženje, rdečico ali luščenje, v nekaterih primerih tudi hujše srbenje ali celo mehurje in otekline.
Okužba z glivicami
Glivične okužbe so najpogostejše med prsti na nogah, ob nohtih, pod dojkami, v dimljah oziroma povsod, kjer imajo pogoje za obstoj, lahko pa se seveda razvijejo tudi na lasišču ali na sluznici. Nevarnost za takšno okužbo je večja pri diabetikih, zaradi izrazitejših kožnih gub pa tudi pri debelih ljudeh.
Za glivične okužbe nohtov in stopal so največkrat zaslužne glivice iz skupine dermatofitov, v nekaterih primerih nam težave povzročajo tudi kvasovke in plesni. Dermatofite ločimo na zoofilne (na ljudi se prenašajo iz živali – predvsem mačk) in antropofilne (prilagojeni so človeški roževini in se med ljudmi prenašajo neposredno ali posredno preko okuženih površin).

Ko odstopi noht …
Ob okužbi z glivicami običajno noht spremeni barvo na rumenkasto, kar je še posebej vidno ob njegovih robovih, na določenih mestih odebeli, značilna pa sta tudi lomljenje in krušenje, v hujših primerih celo odstopanje nohta. Na stopalu opazimo glivično okužbo kot luščenje in srbenje kože, v določenih primerih tudi kot hujše izpuščaje, mehurje in razpoke.

Preventiva in zdravljenje glivičnih obolenj stopal in nohtov
Pretesna, nezračna obutev lahko moti prekrvavitev nog in poškoduje nohte, kar še poveča njihovo dovzetnost za okužbe, hkrati pa nudi odlično okolje za razvoj glivic. Ni odveč pripomniti, da je za okužbo dovolj že zgolj stik z okuženo obutvijo. Kadar torej ne nosimo odprte obutve, poskrbimo, da bo slednja vsaj čim bolj zračna, suha in čista ter si jo med seboj ne izposojajmo.
V poletnem času predstavljajo večje tveganje kot sama obutev površine, kjer se glivice pogosto nahajajo – tuši, bazeni, savne, kopalne kadi in podobno. Tam se izogibajmo neposrednemu stiku s površinami, torej ne hodimo bosi, mokre noge pa si vedno temeljito obrišimo, še posebej med prsti.
Ko se okužba pojavi, si lahko do določene mere pomagamo sami. Ključ je predvsem v ustrezni higieni in redni skrbi za obolelo mesto ter našo obutev. Stopala zaščitimo pred prekomernim potenjem s sredstvi, kot so pudri, kreme ali geli. Nogavice, brisače in ostale predmete, ki pridejo v stik z okužbo, je potrebno prekuhati, obutev pa redno razkuževati s pršili, pudri ali drugimi pripomočki, ki so na voljo v lekarnah. Mesto okužbe je potrebno tudi ustrezno zdraviti. Protiglivična zdravila imenujemo antimikotiki, v lekarnah pa so na voljo v obliki krem, gelov, posipov, pršil, lakov in filmogelov. Za učinkovito in trajno odpravo težav je ključnega pomena, da okužbo zdravimo še vsaj 14 dni po tem, ko znaki obolenja popolnoma izginejo, saj so glivice lahko prisotne tudi brez vidnih zunanjih znakov. Ob vsakem dvomu glede poteka zdravljenja okužbe ni odveč obisk pri zdravniku, ki bo presodil o morebitnih drugih oblikah zdravljenja.
dr. svetuje
OBVESTILO
Tudi za bralce revije dr. smo v juniju na www. lekarnar.com pripravili posebno ponudbo
izdelkov za pomoč pri glivičnih obolenjih. Za člane Prve zdravstvene asistence pa smo poleg tega pripravili še poseben paket izdelkov za boj proti glivičnim obolenjem. Več na www.pza.si.