Julij, Avgust 2010, 7.7.2010
Novičke:
Sončni skuterji
Pacient Zvezi Sonček daroval skuterje
Avtor: Špela Predan
Če se kdaj človek dobro počuti , potem je to tedaj, ko nekomu pomaga. Nekomu, ki resnično potrebuje pomoč.


Tako se je direktor podjetja Pacient, Roman Meško, nekega dne odločil, da bo skuterje za prevoz težko gibajočih se in invalidov, ki jih je podjetje kupilo pri nizozemskih kolegih, podaril Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.
Pretekli teden se je pred prostore Zveze Sonček v Ljubljani pripeljalo reševalno vozilo podjetja Pacient s prvim izmed sedmih skuterjev, kolikor jih bo podjetje v prihodnjih dneh podarilo Zvezi za cerebralno paralizo Slovenije. Pred vhodom je predstavnike podjetja Pacient že čakala vesela druščina uporabnikov, ki so se prvega skuterja izjemno razveselili. Zato je Pavel Baškovč s Pacienta, ki je v nadaljevanju odgovornim iz Zveze Sonček razložil tehnične podrobnosti vozila, imel kar nekaj dela s testiranji skuterja, saj so ga prav vsi želeli preizkusiti. Skuter bo namreč omogočal večjo mobilnost in samostojnost uporabnikov varstveno delovnega centra.
Zorka je bila nad novo pridobitvijo navdušena. »Električni skuter imam doma in vem, kako je priročen. Dobro vem, kje in kako se lahko vozim. Je zelo uporaben, saj omogoča boljšo cestno mobilnost - lažje odideš po nujnih opravkih in s tem pridobiš večjo samostojnost. Zelo smo veseli, da je naš Sonček pridobil električni skuter in ga bomo koristno uporabili. Prav vsem bo prišel prav. Tako bomo lahko vsi precej bolj mobilni.«
Ana prednosti električnega skuterja še ni izkusila. »To bo zame nova izkušnja. Videla sem, kako se skuter upravlja, bi se ga pa rada tudi sama naučila voziti. Lahko se bom sama peljala po opravkih, šla sama na banko in v trgovino. Sploh si ne morete misliti, kako težko je biti ves čas od nekoga odvisen. Najlepša hvala za donacijo. Prišla je res v prave roke!«
Petra Kušar Stojakovič je vodja varstveno delovnega Centra Sonček. Glavni program Centra so ročno izdelane voščilnice, poleg tega pa izdelujejo tudi lutke, majice z logotipi in motivi Sončka, ... »Naši uporabniki pod mentorstvom po štiri ure dnevno delajo v naši delavnici, na voljo pa so različne aktivnosti, prirejene za invalide, « nam je med ogledom prostorov pripovedovala in dodala: »Skuter bo uporabnikom omogočil lažje vključevanje v okolico, lažjo dostopnost do bankomatov, ki so z navadnim vozičkom težko dostopni. Skuter za naše uporabnike pomeni samostojnost, saj ne potrebujejo spremstva. To pa vsakemu človeku pomeni ogromno.« Med obiskom Centra Sonček smo srečali izjemno simpatičnega Daliborja, ki nam je brez pomisleka izračunal natančen dan rojstva. Ko smo mu povedali datum in letnico, je nemudoma izgovoril dan v tednu. Po preverjanju na mobilnih telefonih, za kar smo potrebovali vsaj minuto dlje, smo ugotovili, da ima povsem prav.Kratek obisk se je končal z zadovoljstvom tako prejemnikov, uporabnikov Zveze Sonček, kot darovalcev, podjetja Pacient. Človek, ki mu je vse dano, namreč premalokrat pomisli kako je, ko si se za osnove človeškega dostojanstva primoran zanašati na pomoč drugih. »In če smo z našo donacijo omogočili ljudem to, potem smo storili veliko,« je bil zadovoljen direktor podjetja Pacient Roman Meško.
Podjetje Pacient bo v prihodnjih dneh Zvezi Sonček pripeljalo še preostalih sedem električnih skuterjev in s tem razveselilo še druge centre, ki so zbrani v tej izjemni Zvezi.
Vsem zaposlenim čestitamo za delo, ki ga opravljajo in jim želimo, da bi še več podjetij ravnalo podobno, kot Pacient.