November 2009, 4.11.2009
Naš gost:
Špela Pretnar
Avtor: Maja Zajc
Špela Pretnar, nekdanja vrhunska smučarka in urednica Kluba Polet, nam je zaupala, da bi se morali zaradi današnjega načina življenja še bolj gibati, saj je to pogoj za dobro počutje in zdravje.

Kljub 11 poškodbam v smučanju je še vedno aktivna in se trudi živeti zdravo. Manj bi bilo depresije in stresa, če bi se več gibali, pravi Špela, ki se je udeležila ljubljanskega polmaratona.

Kakšne so vaše izkušnje z zdravniki?
Enkrat sem imela zelo neprijetno izkušnjo, ker so mi narobe dali injekcijo in sem morala pozneje tudi v bolnišnico. Drugače imam dobre izkušnje. Na srečo mi jih ni treba prav pogosto obiskovati. Že kot otrok sem bila redko bolna, prej večkrat polomljena, zato sem imela kar nekaj rentgenskih pregledov.

Kako je z zdravniško oskrbo v tujini?
V primerjavi s tem, kako je pri nas, so kakšne bolnišnice lepše, novejše. Zelo smešno je bilo v Ameriki. Soba ni bila videti kot bolniška, ampak je bila prej podobna hotelski. Zdravniki te pridejo pogledat, tudi v smučarski opremi, kot je to storil slavni specialist za kolena dr. Richard Steadman. Prišel je kar s smučarskega terena in na sebi ni imel zdravniške halje.

Za vas je zdravnik nekdo, ki ...
…mu zaupam. Od tiste slabe izkušnje sem zelo nezaupljiva do zdravnikov in grem vedno do tistih, ki jih poznam. Imam srečo, da je moj stric zdravnik.

Ali vedno upoštevate zdravnikova navodila?
Ja, to pa vedno, že zato, ker mu zaupam.

Kaj menite o dopingu?
Vsakič posebej sem presenečena, kaj vse so ljudje pripravljeni pojesti ali spraviti vase, da doživijo pet minut slave oziroma da nekaj dosežejo. Sama temu zelo nasprotujem, ker se mi zdi, da je obdobje, ko se ukvarjaš s športom, le ena tretjina tvojega življenja in imaš potem še vse življenje pred sabo. Ne razumem, zakaj v tem času nekateri jemljejo kaj takšnega. Pri tem so zelo pomembni trener in vzgoja staršev. Sama sem se že zelo mlada zavedala, da to ni prav. Če si star 15 let, te mogoče lahko kdo še prepriča, če te starši niso prej pripravili na to. Ne razumem pa tistih pri 25 letih, ki se natančno zavedajo, kaj in kako. Glede na to, da se ti verjetno kariera konča najpozneje pri 35 letih, kaj boš po tem, ko te čakajo družina in vse drugo. Posledice se zelo rade pokažejo pozneje.

Kot vrhunska športnica ste bili pod pritiskom javnosti, pa tudi želje po doseganju dobrih rezultatov. Je zdaj v vašem življenju manj stresa?
Življenje je skoraj bolj stresno zdaj, kot pa, ko si vrhunski športnik. Takrat imaš okoli sebe zelo veliko ljudi, ki delajo zate. Eden je odgovoren za prehrano, drugi za kondicijo, tretji za psihično pripravo, tehniko, poškodbe in drugo. Vse imaš narejeno in vse, kar moraš narediti je, da prideš tja ob dogovorjenem času. To te lahko včasih zavede. Ko končaš kariero, si kar naenkrat skoraj za vse sam. Zgodi se, da si ne znaš kupiti niti letalske vozovnice ali pa izpolniti položnice. Tam je pritisk odvisen od tega, kako se sam z njim spopadeš. Na startu gotovo občutiš odgovornost, a je predvsem pomembno, da jo čutiš do sebe in da veš, kaj si sposoben narediti. S tem se preprosto laže spoprimeš kot v vsakdanjem življenju, kjer vse ni odvisno le od tebe, ampak veliko tudi od drugih ljudi. Zato se mi zdi, da je življenje vrhunskega športnika lažje.

Zakaj, menite, je čedalje več debelih otrok?
Menim, da je napaka pri starših, ker nimajo časa. Otroci se hranijo s hitro prehrano ali napol pripravljenimi izdelki, kupljenimi v trgovini. Premalo se tudi gibljejo. To ni dobro. To je mogoče opaziti predvsem pri mestnih otrocih, starši so dolgo v službi in nimajo časa, da bi ga popoldne odpeljali še na kakšno športno aktivnost. Prav žalostno je videti, ko zamenjajo nakupovalno središče za sprehod in preživljanje prostega časa, namesto da bi šli v naravo.

Ste se kdaj srečali z občutki tesnobe, depresije?
Seveda sem bila žalostna, če sem se poškodovala, ko sem bila v vrhunski kondiciji. Žalost sem premagovala tako, da sem vedela, da mi doma stojijo ob strani. Še zdaj, če je kar koli narobe, hitim kar na Bled, domov, v zavetje. Menim, da se tesnoba in depresija zdaj bolj izražata. Zdi se mi, da je razlog za psihične težave ljudi v naporni službi, hitrem ritmu življenja, telesni neaktivnosti. Velikokrat pridem iz službe popolnoma utrujena, a grem kljub temu na tekaško telovadbo. Po njej se počutim kot prerojena. Mislim, da pri vseh težavah gibanje zelo pomaga.