Maj 2011, 4.5.2011
Zdravniki svetujejo:
Stiska moških
Erektilna disfunkcija - pogosta motnja
Avtor: Maja Kolšek Šušteršič, dr. med.
O erektilni disfunkciji govorimo, kadar je erekcija nezadostna za pričetek ali dokončanje spolnega akta. Primarna erektilna disfunkcija je, ko normalne erekcije nikoli ni bilo, sekundarna pa, ko motnje nastanejo po določenem obdobju normalne erekcije.
Kako pogosta je erektilna disfunkcija?
Erektilna disfunkcija je zelo pogosta. Težave ima vsak deseti moški med 18. in 40. letom starosti ter vsak drugi po 40. letu starosti.

Kaj je vzrok zanjo?
Vzrokov za erektilno disfunkcijo je veliko. Pri primarni je vzrok večinoma organski, pri sekundarni pa organski ali psihološki.
  • Vaskularni dejavniki (ateroskleroza, strastno kajenje),
  • endokrini vzroki (pomanjkanje testosterona – pogosto pri starejših ali v sklopu Klinefelterjevega sindroma, hiperprolaktinemija, motnje delovanje ščitnice),
  • nevrološki vzroki (diabetična, alkoholna ali avtonomna nevropatija, multipla skleroza, poškodbe hrbtenice ali medenice, kirurški posegi na področju medenice, …),
  • prekomerno uživanje alkohola (abstinenca izboljša erekcijo v 50 %),
  • zdravila (beta blokatorji, digoksin, tiazidni diuretiki, spironolakton, antiholinergične snovi, mnogi psihofarmacevtski agensi, opioidi, antiandrogena zdravila, …),
  • hude sistemske bolezni, psihološki vzroki.

Med organskimi in psihološkimi vzroki lahko pogosto razlikujemo že samo na podlagi enostavnih vprašanj:
  • So se simptomi pojavili nenadoma ali postopoma?
  • Postopen pojav in počasno napredovanje običajno kaže na organski vzrok.
  • Jemljete zdravila, kadite, uživate alkohol?
  • So prisotne jutranje erekcije?

Če so prisotne jutranje erekcije in ni težav z masturbacijo, ima pa težave z erekcijo pri spolnem odnosu, gre najbrž za psihološki odnos.

Kaj lahko naredimo sami?
Priporočljiv je zdrav način življenja z zdravo prehrano in redno fizično aktivnostjo. Pomembno je tudi, da opustimo kajenje in se izogibamo alkoholnim pijačam.

Kako pomaga zdravnik?
Mlajše moške (stare 40–50 let) brez sistemskih bolezni mora obravnavati specialist urologije, zdravnik družinske medicine pa lahko uspešno zdravi starejše moške.
Za zdravljenje erektilne disfunkcije obstaja veliko možnosti. Ena od teh so tablete, ki jih lahko vzamemo v različnih časovnih intervalih pred spolnim odnosom (razlike glede na učinkovino), za učinkovanje je potreba spolna stimulacija, imajo pa tudi različno dolg čas delovanja. V določenih primerih obstajajo kontraindikacije za jemanje teh zdravil, zato se je potrebno posvetovati z zdravnikom, da ne pride do hujših neželenih učinkov. Druga je vbrizgavanje prostaglandina intrakavernozno ali v sečnico, na voljo so tudi vakuumske črpalke, hormonska terapija, ki jo redko uporabljamo, vaskularni kirurški posegi in v skrajni fazi proteze penisa.
Erektilna disfunkcija je torej pogosta motnja, ki pomembno vpliva na kvaliteto življenja, zlasti če se pojavi v nižji starosti. Za njeno zdravljenje obstaja veliko možnosti, zato obiščite zdravnika in mu zaupajte svoje težave, da bosta skupaj poiskala ustrezno rešitev.