April 2011, 2.4.2011
Novičke:
Študija o HPV pri moških
Avtor: Kristina Janežič, dr. med.
Marca je v reviji Lancet izšla pomembna raziskava s področja epidemiologije okužbe s humanim papiloma virusom (HPV) pri moških.


O okužbah pri ženskah in o HPV kot povzročitelju raka na materničnem vratu se je že veliko govorilo, še toliko bolj, odkar je na tržišču cepivo proti najpogostejšim tipom HPV, ki povzročajo raka materničnega vratu in anogenitalne bradavice. Malo ljudi pa ve, da povzročajo rakotvorni (onkogeni) sevi HPV tudi raka penisa, anusa ter nekatere rake v področju glave in vratu. Podatki o okuženosti moških so bili do sedaj pomanjkljivi, vendar pa jih je potrebno poznati zaradi razvoja strategije preventive, saj se virus enostavno prenaša z moških na ženske in druge moške.
V študiji so za 13 onkogenih in 24 neonkogenih tipov HPV določali prevalenco (število vseh okužb), incidenco (število novih okužb) in čas, ki je potreben, da okužba izzveni (v veliki večini primerov se namreč telo 'samo očisti' HPV). V raziskavi je sodelovalo 1.159 moških, starih od 18 do 70 let, iz Floride, Mehike in Brazilije. Vzorci so bili odvzeti samo iz genitalne regije.
Ob vstopu v študijo je bila kar polovica moških okuženih z vsaj enim tipom HPV, 30 % je bilo okuženih z vsaj enim onkogenim, 38 % z vsaj enim neonkogenim in 6 % s HPV 16, ki je zelo kancerogen in poleg HPV 18 najpogostejši povzročitelj raka na materničnem vratu. V enem letu se je na novo okužilo 27,1 % moških z onkogenim in 30,0 % z neonkogenim tipom. Približno 6 % moških se bo vsako leto okužilo z virusom HPV 16. Najpogostejši onkogeni tipi so bili 16, 51, 52 in 59. Okužba z onkogenimi HPV je značilno povečana z večjim številom spolnih partnerk in partnerjev. Ni povezave med starostjo in povečanim tveganjem za okužbo z določenim tipom. Za razliko od žensk je pri moških prevalenca HPV okužb visoka skozi vsa življenjska obdobja, medtem ko ženske obolevajo večinoma v mladosti. Razlog je mogoče v razlikah v spolnem vedenju moških in žensk, lahko pa je odraz tega, da moški slabše razvijejo imunost kljub večkratni izpostavljenosti virusu.
Povprečno trajanje okužbe je bilo 7,5 mesecev in je podobno za onkogene in neonkogene tipe. Izjema je HPV 16, kjer je trajanje okužbe v povprečju celih 12 mesecev (o podobnih rezultatih so poročali tudi pri ženskah). Okužbe trajajo najdlje pri mlajših moških v starosti 18–30 let. Čas okužbe s HPV 16 pa je bil približno za vse starosti enak. Študija je pokazala na veliko incidenco okužbe s HPV pri moških in bo pomembno vplivala na krojenje smernic za cepljenje fantov proti HPV.

Vir: The Lancet
Študija: Incidence and clearance of genital human papillomavirus infection in men (HIM): a cohort study.