Januar 2009, 29.1.2009
V gibanju:
Telesna aktivnost na recept?
Avtor: asist. Robert Hajdinjak, dr. med.
Vsi si želimo živeti dolgo in kvalitetno. Na kvaliteto in dolžino našega življenja pa med drugim vendarle vplivajo še naslednji trije medsebojno prepletajoči se dejavniki: genetska osnova, okolje, v katerem živimo ter naš življenjski stil.
Na genetsko osnovo, podedovano po starših, nimamo nobenega vpliva (in naj tako tudi ostane). In kaj lahko stori vsak posameznik sam? Preventivna medicina poskuša s cepljenji, z nadzorom kvalitete živil in vode ter s spremljanjem nalezljivih bolezni vsaj do neke mere vplivati na dejavnike okolja, ki lahko ogrožajo naše zdravje. Ostane še življenjski stil, ki je stvar posameznika in na katerega nihče nima pravice vplivati.
Življenjski slog je eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na razvoj mnogih bolezni sodobne civilizacije, s katerimi se zdravniki redno srečujemo v ambulantah. Vse prevečkrat se zgodi, da je naš edini ukrep predpis zdravil. Verjetno je tako tudi zato, ker je najenostavnejši in ne zahteva spremembe življenjskih navad– prav tistih navad, ki so bistveno pripomogle k razvoju bolezni.
Mnogokrat opazim, kako hitro sva oba s pacientom zadovoljna, ko predpišem zdravilo ob povišanih vrednostih maščob v krvi in se dogovoriva za kontrole. Režim prehrane in način življenja ob tem le bežno oplaziva in se strinjava, da ga bo potrebno spremeniti. Žal pri tem največkrat tudi ostane. Bolezen pod lažnim občutkom varnosti teče svojo pot in povzroča čedalje več zapletov. Povišane maščobe so le ena izmed takih težav. Ostane jih še veliko, morda največ s področja mišično skeletnih bolečin: bolečine v križu, ramenih in rokah, vratu ...
Zelo veliko tovrstnih težav izhaja prav iz naše nerazgibanosti, prekomernega obremenjevanja in ponavljajočih se gibov, ki vodijo do nesorazmerne moči mišic in porušene biomehanike. Čeprav vemo vsi, da se premalo in nepravilno gibljemo, se pri bolečinah v križu hitro zadovoljimo z analgetiki, ki seveda ne naredijo nič za odpravo vzroka težav, zato bi se jih pravzaprav morali izogibati. V prvih nekaj dneh nas pogosto bolečina še opominja na nujnost vaj. Ko pa težav ni več, nanje hitro pozabimo. Statično obremenjevanje okostja zaradi prisilne drže (npr. nepravilno sedenje), dolgoročno vodi do tako imenovanega »zaščitnega« mišičnega spazma, ki poskuša nevtralizirati nepravilno držo. Zakrčena mišica se hitro utrudi in postane, tudi zaradi majhnih poškodb viter, progresivno vse bolj boleča. Navadno je to trenutek, ko postanemo na težavo pozorni. Ker je bolečina zoprna in neugodna, jo lajšamo z zdravili, ob tem pa pozabimo na vzrok in največkrat ne spremenimo nič, da bi ga odpravili. Verjetno je več vzrokov za naše slepo zaupanje zdravilom. Hkrati se zavedamo, da so prihodki farmacevtskih družb odvisni od zdravstvenih težav ljudi, zaradi česar imam včasih občutek, da agresivno iščejo nove in nove simptome, ki bi se jih dalo zdraviti in obenem hitro ponudijo zdravilo. Ne vedno, ampak vseeno dostikrat.
Dejstvo je, da človek potrebuje gibanje. Vse zahteve modernega sveta z intelektualnim delom in z bolj malo gibanja pa zahtevajo od nas nekaj, na kar evolucijsko nismo adaptirani. Že Hipokrat je v davnem petem stoletju pr.n.št. zapisal, da samo primerna prehrana človeka še ne naredi zdravega in da mu je nujno potrebno tudi gibanje. Da ta zavest postaja vse močnejša nenazadnje opazimo vsi. Razveseljiv je podatek, da število udeležencev rekreativno-športnih prireditev in organiziranih vadb narašča. Pred nedavnim sem v pogovoru z angleškim kolegom izvedel, da resno razmišljajo o uvedbi tako imenovanih »fit notes« – nekakšnih receptov oziroma priporočil. Nanje bi poleg zdravil začeli predpisovati tudi telesno vadbo, ki bi jo vodili posebej izobraženi vaditelji in tako zagotavljali pravilno izvedbo in komplianco. Čeprav je pilotski, dobi lahko projekt dovolj dokazov o uspešnosti in morda postane zanimiv tudi za druge države.
dr. svetuje
Poskrbite za primerno telesno aktivnost !
  • Vadite vsaj 30 minut dnevno, 3-4 krat teden.
  • Če ste bili do sedaj neaktivni pričnite s hojo (10 min 2-3 krat dnevno).
  • Obremenitve postopoma podaljšujete in stopnjujte.
  • S tem boste prispevali k znižanju krvnega tlaka.
  • Lažje boste dosegli in vzdrževali normalno telesno težo.
  • Uravnali raven mašlob in krvnega sladkorja.