Oktober 2010, 6.10.2010
Pediatrija:
Težave malčkov
Okužbe dihal, srednjega ušesa in ustne votline
Avtor: asist. Mojca Rožič, dr. med., spec. pediater
Septembra se otroci ponovno pridružijo svojim vrstnikom v vrtcih, zasebnih varstvih in šolah. Ob ponovnem snidenju s prijatelji je to čas veselja otrok.

Po drugi strani pa je to čas ponovno večjih skrbi staršev in pediatrov zaradi porasta števila okužb. Beležimo največji porast števila obolelih zaradi okužb dihal in prebavil. Glede na povzročitelja bolezni so te okužbe virusne, pri katerih pride za zdravljenje v poštev le lajšanje znakov in simptomov bolezni, in bakterijske, ki jih zdravimo z ustreznim antibiotikom.

Prehlad
Za prehlad so značilni voden izcedek iz nosu, ki v nekaj dneh postane rumenozelen, neprehoden nos, praskanje v žrelu, kihanje, blag kašelj, blago povišana telesna temperatura in lahko tudi izcedek iz oči. Bolezen traja 5 do 7 dni. Povzročitelji so najpogosteje rinovirusi in koronavirusi. Potrebno je redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, oz. morsko vodo. Če je otrok majhen in še ne zna učinkovito pihati skozi nos, nam za čiščenje nosu pridejo prav pumpice ali nastavki, ki jih prislonimo ob nosnico in ustvarimo blag podtlak v nosni votlini, s pomočjo katerega jo izpraznimo. Pogosto ob prehladu ugotavljamo tudi blago vnetje srednjega ušesa na obeh straneh. Ob tem je lahko prisoten občutek tiščanja ali bolečine v ušesih, bobniča sta pordela. V tem primeru je smiselna uporaba dekongestivnih kapljic ali pršil za nos, ki izboljšajo prehodnost evstahijeve tube in s tem omilijo vnetje v srednjem ušesu.

Vnetje srednjega ušesa
Vnetje srednjega ušesa se lahko prične z bolečino v enem ušesu, morda gnojnim izcedkom in vročino. Takrat gre najverjetneje za bakterijsko okužbo, ki jo najpogosteje povzročajo bakterije Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae in Moraxella catarrhalis. Pediater se ob pregledu odloči za antibiotično zdravljenje. Ob tem je še vedno potrebno redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, oz. morsko vodo, in uporaba dekongestivnih kapljic ali pršil za nos.

Vnetje žrela
Sledi vnetje tonzil in žrela z bolečinami pri požiranju, povečanimi bezgavkami na vratu in vročino. Nekatere okužbe lahko spremlja tudi izpuščaj. Povzročitelji so lahko virusi, med njimi adenovirusi, Epstein-Barr virus (EBV), enterovirusi, virus gripe, respiratorni sincicijski virus (RSV), in bakterije, med njimi najpogosteje Streptococcus pyogenes. Pediater se v primeru streptokokne okužbe, ko govorimo o streptokokni angini, odloči za zdravljenje z antibiotikom. Če streptokokno angino spremlja tudi izpuščaj po telesu, govorimo o škrlatinki. Zdravljenje je enako, z antibiotiki. V primeru virusnih okužb žrela antibiotično zdravljenje ni potrebno, v poštev pride le zbijanje vročine in zadostno pitje tekočin, kar je pri malčku včasih težko doseči.

Slinavka
Nekateri otroci zbolijo za slinavko oz. gingivostomatitisom. Gre za prvo okužbo s herpes virusom. Prisotne so plitve, krvaveče in boleče razjedice po jeziku, dlesnih in nebu. Zaradi bolečine otrok težko požira, iz ust se mu cedi slina, odklanja pitje in hrano. Pomagamo mu s protibolečinskimi zdravili in geli, ki preko razjedic ustvarijo zaščitni sloj. Ponovno je tu najtežja naloga staršev, ki se morajo truditi, da otrok dovolj pije. Znaki bolezni se bistveno izboljšajo po 3–5 dneh, bolezen pa spontano mine najkasneje v 14 dneh. Pomembno je vedeti, da je tak otrok kužen za osebe, ki še niso bile v stiku s tem virusom.

Laringitis
Prva epizoda laringitisa starše prestraši, ker je otrok lahko zvečer popolnoma zdrav ali ima morda le nekaj prehladnih znakov, nato pa začne sredi noči težko dihati, hropsti in lajajoče kašljati. Gre za z virusi povzročeno okužbo sluznice v predelu grla, kjer je dihalna pot v svojem poteku najožja. Najpogostejši povzročitelji so virusi parainfluence, respiratorni sincicijski virus (RSV), virus gripe, adenovirusi, enterovirusi. Takšen otrok potrebuje pregled v dežurni službi, kjer ocenijo resnost stanja in se odločijo za ambulantno zdravljenje s protivnetnimi zdravili, v primeru hujše prizadetosti pa otroka za nadaljnje zdravljenje napotijo v bolnišnico. Starši že na poti do zdravnika pogosto opazijo, da otrok lažje diha, ker hladen zunanji foto: istockphoto zrak povzroči, da sluznica v grlu nekoliko uplahne. Za otroke, ki se zdravijo doma, pa svetujemo vlažne inhalacije večkrat dnevno.

Vnetja dihalnih poti
Traheitis, bronhitis in bronhiolitis opisujejo vnetje v dihalnih poteh glede na lokalizacijo. Poleg vročine je prisoten dražeč kašelj, lahko oteženo dihanje. Povzročitelji so lahko tako virusi kot bakterije. Majhni otroci lahko zbolijo z bronhiolitisom, vnetjem v predelu majhnih dihalnih poti. Otroci malo smrkajo, kašljajo, ob dihanju hropejo, piskajo in pospešeno, težje dihajo. Povzročitelji so respiratorni sincicijski virus, adenovirusi, virusi gripe, rinovirusi. Glede nege doma veljajo enaka navodila – redno čiščenje nosu in zadosten vnos tekočin. Svetujemo tudi opazovanje načina in štetje frekvence dihanja v spanju. V kolikor je dihanje oteženo in pospešeno, je potreben pregled pri pediatru, ki oceni, ali je potrebno zdravljenje s kisikom v bolnišnici.

Pljučnica
O pljučnici govorimo, ko gre za vnetje pljučnega tkiva. Otrok ima vročino, lahko mrzlico, kašlja in pospešeno diha. Toži lahko za bolečinami v prsnem košu ali v trebuhu. Glede na povzročitelje je to lahko virusna okužba z že zgoraj omenjenimi virusi, ko potrebuje otrok le simptomatsko zdravljenje, ali bakterijska, najpogosteje Streptococcus pneumoniae, ko je potrebno antibiotično zdravljenje. Sicer je potreben počitek, zdravila za znižanje telesne temperature in zadosten vnos tekočin. Večina opisanih virusnih okužb dihal se prenaša kapljično. Oboleli kašlja v okolico in izločene kapljice pridejo v stik s sluznico dihal zdravih oseb v njegovi okolici. Po določeni inkubacijski dobi te osebe zbolijo. To pomeni, da lahko veliko dosežemo že z učenjem otrok kašljanja v robček in pravilnega ter pogostega umivanja rok.

ZAKLJUČEK
Starši lahko s pravilno nego doma veliko pripomorejo k hitremu izboljšanju zdravstvenega stanja in počutja otroka. Pomembno pa je, da starši vedo, da ima majhen otrok, ki prvič vstopa v vrtec, v povprečju 6 do 8 virusnih obolenj dihal letno, nekateri tudi do 12 v enem letu. Ko otrok počasi preboli prehlade, povzročene z virusi, ki trenutno krožijo v populaciji, se to število v nadaljnjih letih zmanjšuje. Zato je povsem običajno, da je otrok na začetku sprva približno tri dni v vrtcu in nato kakšen teden doma in tako dalje. Skupaj z otroki te virusne okužbe dihal prebolevajo tudi njihovi starši. Največkrat je potrebno le simptomatsko zdravljenje za lajšanje znakov in simptomov bolezni. V kolikor pa bolezen poteka težje, je potreben ponovni obisk pri izbranem pediatru, ki se odloči glede morebitnega antibiotičnega zdravljenja ali napotitve na zdravljenje v bolnišnico.
dr. svetuje
V času prehladov je za zdravje in boljše počutje malčkov in otrok najpomembnejše simptomatsko zdravljenje, in sicer nižanje telesne temperature, redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, uporaba dekongestivnih kapljic za nos in zadosten vnos tekočine.
V primeru bakterijske okužbe dihal pa je potrebno ustrezno antibiotično zdravljenje, ki ga predpiše izbran pediater.