Maj 2010, 5.5.2010
Zdravniki svetujejo:
Težave s spolnostjo
Erektilna disfunkcija
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Pri večletnem delu z ljudmi v ambulanti družinske medicine sem ugotovila, da bolniki najmanj govorijo prav o stvareh, ki jih najbolj (intimno) motijo, hkrati pa jih najbolj skrbijo in zanimajo! Zakaj tako?


K temu gotovo spadajo spolnost in vse, kar je z njo povezano. Zakaj posvečamo spolnim težavam premalo pozornosti, vemo le delno. Vsekakor je podlaga v zaupanju in sposobnosti komunikacije zdravnika in bolnika.
Trajna ali ponavljajoča se nezmožnost moškega, da bi ali dosegel in (ali) vzdrževal erekcijo penisa dovolj za uspešen spolni odnos, se imenuje EREKTILNA DISFUNKCIJA (ED), in ne impotenca, kot smo to motnjo »po domače« včasih obravnavali. Občasne težave z erekcijo še ne pomenijo resnega razloga za paniko, če pa trajajo dlje časa (in jih ne poskušamo odpravljati), lahko resno vplivajo na moško samozavest in povzročajo partnerske težave. V sodobni medicinski praksi ugotavljamo, da le deset odstotkov moških, ki imajo erektilno disfunkcijo, to omeni (in jo zdravi) svojemu osebnemu zdravniku.
Erektilna disfunkcija je lahko znak neke resne bolezni, pogosto prvi za novonastale sladkorne bolezni ali bolezni srca in ožilja. Če pravilno pristopimo k zdravljenju teh dveh bolezni, lahko omilimo ali kar pozdravimo nastajajočo erektilno disfunkcijo. Vedno pa ni tako. Če zdravljenje preostalih pridruženih bolezni ni dovolj za uspešen spolni odnos, moramo začeti drugačno zdravljenje ED.
Seksualno vzburjenje pri moškem je zapleten proces in vključuje možgane, hormone, čustva, živce, mišice in krvne žile. Na vsaki od teh stopenj lahko nastane »okvara« ali motnja, ki se posledično kaže kot ED.

Glavni vzroki za ED so lahko:
  • telesni: srčno-žilne bolezni, arterioskleroza, zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost, parkinsonova bolezen, multipla skleroza, jemanje določenih zdravil, majhna raven testosterona, alkoholizem, kajenje, kirurški posegi v medenici, zdravljenje raka na prostati in drugo;
  • duševni: depresija, tesnoba, nekatere druge psihiatrične bolezni, velika izpostavljenost stresu, napor, težave v komunikaciji s partnerko oz. v kakršnem koli razmerju.
Zdravljenje ED: skupek dejavnikov glede zdravstvenega stanja moškega, resnosti njegove težave in vzroka zanjo nas usmerijo k pravilni odločitvi za zdravljenje.
Tablete so precej uspešna terapija. Ločimo jih tri vrste: sildentafil (viagra), tadalafil (cialis) in vardenafil (levitra). Delujejo precej podobno; vplivajo na pretok krvi v penis in omogočijo erekcijo (potrebna je seksualna spodbuda). Ne pričakujte, da vam bodo tablete TAKOJ popravile težave z ED, saj je treba uravnati tudi pravšnjo mero zdravila! Nikakor ne smete jemati teh tablet, če se hkrati zdravite z zdravili nitrati (nitroglicerin, izosorbid-momonitrate) pri angini pectoris. Zdravila je mogoče dobiti SAMO na beli recept, kar pomeni, da vam jih predpiše vaš zdravnik, vi pa jih morate v lekarni plačati.
Obliži s testosteronom pri moških, ki imajo dokazano zmanjšano raven testosterona.

Črpalke za penis, kirurški vsadki, samoinjektorji
Psihološko svetovanje in podpora imata terapevtski pomen pri erektilnih motnjah zaradi stresnega načina življenja, ob depresiji in tesnobi. Občasno priporočamo tudi obisk partnerske terapije (vsak od partnerjev posebej ali skupaj).
Prvo in ne zadnje pravilo je, da se je treba o erektilni disfunkciji pogovarjati in se zaupati osebi, ki jo cenite, spoštujete in vam ji ne bo nerodno priznati svojih najglobljih in intimnih težav. Zdravniki družinske medicine si prizadevamo, da bi bili to; če še nismo, pa da bi vsaj postali.
Pri odkrivanju ED in za lažji pogovor z zdravnikom je zelo pomemben pripomoček vprašalnik IIEF-5 (mednarodni indeks erektilne disfunkcije)


*Tabela je povzeta po PFIZER INTERNATIONAL CORPORATION.

Če niste imeli spolnih odnosov, ima odgovor 0 točk!

Izid: Seštejete točke pri vprašanjih od 1 do 5. Če je vaša vsota NIŽJA od 21, imate morda ED in vam priporočam pogovor s svojim zdravnikom!