April 2010, 7.4.2010
Tema meseca:
Trebušna slinavka
Bolezni pankreasa
Avtor: Jurij Bednarik, dr. med., spec. internist gastroenterolog
Trebušna slinavka je žleza podolgovate oblike, leži pa za želodcem. Sestavljena je iz glave, telesa in repa. Žlezo glede na funkcijo delimo na endokrini in eksokrini del.

Vloga prvega je izločanje pomembnih hormonov v kri (insulin, glukagon), vloga eksokrinega dela pa je izločanje prebavnih sokov oz. encimov po vodu trebušne slinavke v dvanajstnik. V članku tokrat o bolezni eksokrinega dela trebušne slinavke.

Rak (karcinom) trebušne slinavke
V Sloveniji zboli za rakom trebušne slinavke približno 250 bolnikov na leto. Podobno kot v razvitem zahodnem svetu pogostnost omenjene bolezni v Sloveniji narašča.

Znaki bolezni
V začetni obliki bolezni bolniki nimajo nobenih težav. Ko se tumor poveča, so težave zelo neznačilne, zato velikokrat mine veliko časa, preden postavimo pravilno diagnozo. Zdravniki največkrat najprej sumijo na vnetje želodca, žolčnika ali težave s hrbtenico. Pozni znaki bolezni so:
  • bolečina v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet,
  • utrujenost, izguba apetita, bruhanje,
  • nepojasnjeno hujšanje,
  • zlatenica, ki je ne spremlja bolečina,
  • na novo nastala sladkorna bolezen,
  • vnetje trebušne slinavke.

Diagnostika in zdravljenje
Na prvem mestu je ultrazvočna preiskava trebuha. Pri veliko ljudeh je ta neuspešna, saj trebušna slinavka leži za želodcem in debelim črevesom, kjer je zrak – UZ-valovi pa se ne širijo skozi zrak. Naslednja, precej natančnejša preiskava je računalniška tomografija (CT) trebuha, ki nam prikaže velikost tumorja in morebitno razširjenost v okolico ter morebitne metastaze. Za velikost tumorja uporabljamo tudi endoskopski ultrazvok (UZ-enota je nameščena na konici endoskopa), ki je zelo natančna metoda.
Ocena velikosti in razširjenosti tumorja je zelo pomembna zaradi načrtovanja zdravljenja. Dejstvo je, da večino tumorjev odkrijemo v pozni fazi, ko ozdravitev ni več mogoča. Edina uspešna terapija je kirurška odstranitev tumorja, mogoča pa je le pri manj kot 10 odstotkih bolnikov. Operacija je zelo zahteven kirurški poseg z visoko stopnjo umrljivosti in zapletov.
Preostale bolnike zdravimo s kemoterapijo, ki pa le nekoliko podaljša preživetje. Bolniki z razširjeno boleznijo redko živijo več kot leto dni.
V trebušni slinavki lahko vzniknejo tudi različni maligni in benigni tumorji, ki so razmeroma redki. Največkrat jih zdravimo z operativnim posegom.

Vnetje trebušne slinavke oz. pankreatitis
Akutni pankreatitis je nenadno vnetje trebušne slinavke z različno prizadetostjo tkiva okoli nje in oddaljenih organov. Pri bolezni se prebavni encimi, ki jih žleza sicer izloča v dvanajstnik, aktivirajo že kar v žlezi in jo začnejo razgrajevati. Poteka lahko v blagi ali hudi obliki. Blago potekajoči pankreatitis povzroči oteklino žleze, minimalen razkroj organa in popolno popravo. Hudo potekajoči pankreatitis povzroči odmrtje žleze in okvaro sosednjih tkiv in tudi oddaljenih organov. Posledično lahko nastajajo številni zapleti (krvavitev, okužba organa, abscese, ciste). Takšna oblika bolezni je lahko pogosto tudi smrtna.
Vzroki za bolezen so zelo različni: najpogostejši so žolčni kamni in zloraba alkohola. Ta dva vzroka sta odgovorna za 80 odstotkov akutnih pankreatitisov. Žolčne kamne najdemo pri bolnikih s tem obolenjem šestkrat pogosteje. Vzrok vnetnega procesa trebušne slinavke je v tem primeru kamen, ki se zagozdi na skupnem izvodilu žolčevoda in pankreatičnega izvodila v dvanajstnik in ovira odtok. S tem onemogoči sproščanje encimov v svetlino dvanajstnika, to pa sproži vnetni proces v žlezi. To obliko vnetja trebušne slinavke imenujemo biliarni pankreatitis.
Pri večini bolnikov z alkoholnim pankreatitisom lahko ugotovimo, da so v zadnjih 48 urah pred pojavom bolezni zaužili večjo količino alkohola. Zelo pomembna je skupna količina: vsakodnevno uživanje v daljšem časovnem obdobju (nekaj tednov) ali obilno v zadnjih dnevih pred izbruhom bolezni.
Drugi vzroki so redki (rak trebušne slinavke, poškodba, zelo zvišana vrednost maščob v krvi, povečana koncentracija kalcija v krvi, nekatera zdravila). Nekaj primerov je povezanih tudi z dednostjo, pri nekaterih bolnikih pa kljub preiskavam ne odkrijemo vzroka.

Klinična slika
Pri nenadnem vnetju trebušne slinavke bolnik najpogosteje občuti močno bolečino v zgornjem delu trebuha, ki se pojavi zelo hitro in jo lahko spremljata slabost in bruhanje. Pogosto bolečina seva v hrbet. Pojavi se nenadoma, ponavadi po mastnem obroku ali po obdobju intenzivnega pitja alkohola, in je nato stalna. Kadar je vzrok pankreatitisa žolčni kamen, se pojavi tudi zlatenica.
Pri telesnem pregledu zdravnik ugotavlja, ali je bolnik prizadet zaradi bolečine, trebuh je navadno napet, meteorističen, občutljiv na pritisk v žlički ali pod desnim rebrnim lokom. Diagnozo postavimo na podlagi kliničnega pregleda in dokaza zvišanih vrednosti encimov trebušne slinavke v krvi.
Opravimo ultrazvok trebuha, s katerim ugotovimo stanje žleze in odkrivamo morebitne zaplete. Z ultrazvokom potrdimo tudi žolčne kamne kot vzrok za pankreatitis.
Zdravljenje akutnega pankreatitisa poteka v bolnišnici. Zdravljenje je podporno, bolnika postimo, z zdravili blažimo bolečino, prejema tekočino v obliki infuzij.
Pri biliarnem pankreatitisu lahko odpravimo vzrok: čim prej opravimo posebno endoskopsko preiskavo, s katero odstranimo zagozden kamen v žolčevodu. Pri večini bolnikov je poseg uspešen in bolezen v nekaj dnevih izzveni.
Zdravljenje hude oblike je zelo zahtevno. Bolnik je hospitaliziran v intenzivni enoti in prejema različna zdravila. Pri nekaterih je potreben tudi kirurški poseg. Smrtnost je kljub intenzivnemu zdravljenju velika.

Kronični pankreatitis
Kronični pankreatitis je kronično vnetje trebušne slinavke, ki ga označuje napredujoči propad žleznega tkiva in posledično brazgotinjenje organa. To povzroči izgubo ekso- in endokrine funkcije žleze.
Bolnike zato pogosto boli v zgornjem delu trebuha, pojavi se tudi sladkorna bolezen. Najpogostejši vzrok pri odraslih je alkohol, pri otrocih pa bolezen cistična fibroza, pri kateri so prizadeta tudi pljuča.
Bolnikom predpišemo posebna zdravila, ki vsebujejo encime trebušne slinavke, hkrati je treba zdraviti tudi sladkorno bolezen z insulini.
dr. svetuje
Težave zaupajte zdravniku
Daleč najpogostejša bolezen trebušne slinavke je sladkorna bolezen, pri kateri je prizadet endokrini del žleze. Glede na nastanek delimo sladkorno bolezen na tip 1 in tip 2. Za prvo obliko je značilno imunsko povzročeno uničenje celic, ki izločajo insulin, zato nastane hudo pomanjkanje insulina. Ponavadi bolezen izbruhne v mladosti. Druga oblika bolezni je precej pogostejša. Nastane zaradi zmanjšanja sposobnosti izločanja insulina, običajno pri bolnikih z zmanjšano občutljivostjo tkiv na insulin. Prvo obliko zdravimo z insulini, drugo pa najprej z različnimi tabletami, po nekaj letih je ponavadi potreben prehod na zdravljenje z insulini.