November 2010, 3.11.2010
Dermatologija:
Tumorji kože
Pogostejši benigni tumorji kože
Avtor: Helena Rupnik, dr. med., spec. dermatovenerolog
Na koži se že od zgodnjega otroštva pojavljajo številni tumorji. Večina je benignih, vendar so bolniki zaradi njih pogosto zaskrbljeni.

Velikokrat nastanejo na mestih, kjer so moteči zaradi draženja z oblačili, nezaželeni pa so tudi iz estetskih razlogov. Med najpogostejše benigne tumorje kože sodijo melanocitni nevusi, vendar se bomo v tem prispevku omejili na najpogostejše nemelanocitne tumorje: seboroično keratozo, mehki fibrom in senilni hemangiom.

SEBOROIČNA KE RATOZA

Seboroične keratoze so najpogostejši benigni epitelni tumorji kože, ki vzniknejo iz celic povrhnjice. Imenujemo jih tudi senilne veruke ali starostne bradavice, saj jih najdemo pri skoraj vsaki osebi po 50. letu. Pogosto se začnejo pojavljati že po 30. letu. Naziv »seboroične« je povezan z njihovim voskastim videzom in pogostejšim pojavljanjem na t. i. seboroičnih predelih (površina kože z velikim številom žlez lojnic), to so trup, obraz in lasišče. Lahko se pojavijo kjerkoli na koži, razen na dlaneh in podplatih. Običajno se pojavljajo v skupinah, tako da je na določenem predelu vidnih več seboroičnih keratoz. Največkrat so svetlo rjave barve, nekoliko dvignjene nad kožo, s hrapavo, razbrazdano površino, velike en centimeter ali več. Lahko so tudi temno rjave ali črne barve. Pogosto so srbeče; nemalokrat v našo ambulanto pride bolnik z iritirano ali vneto seboroično keratozo. Na najpogostejša vprašanja bolnikov, zakaj so se pojavile in kaj jih povzroča, še vedno ne poznamo odgovora. Vemo, da je za njihovo pojavljanje delno »kriva« dedna nagnjenost. Nenaden pojav zelo velikega števila seboroičnih keratoz je lahko znak malignega obolenja, predvsem raka prebavnega trakta. Pojav imenujemo »znak Leser- Trelat« in je izjemno redek. Prepoznavanje seboroičnih keratoz ni težko. Predvsem temneje pigmentirane seboroične keratoze pa nam lahko povzročajo težave pri razlikovanju od nekaterih drugih kožnih tumorjev, tudi malignih. Včasih jih težko ločimo od melanocitnega nevusa, pigmentiranega bazoceličnega karcinoma kože ali malignega melanoma. Kadar se na koži pojavi pigmentiran tumor, priporočamo pregled pri osebnem zdravniku ali dermatologu, ki bo opravil dermatoskopski pregled. Seboroične keratoze praviloma ne izginejo same od sebe. Lahko se delno odluščijo (npr. po drgnjenju z brisačo), vendar se običajno ponovijo. Ker so benigne, jih ni potrebno odstranjevati. Kadar pa so moteče iz različnih razlogov, jih lahko odstranimo s krioterapijo (»pomrzovanje« s tekočim dušikom), radiofrekvenco, laserjem ali pa kirurško.

MEHKI FIBROM

Mehki fibromi so mehki pecljati tumorji, sestavljeni iz vezivnega tkiva. Običajno so veliki nekaj milimetrov, lahko pa tudi centimeter ali več. Najpogosteje so kožne barve, lahko pa so tudi svetlo ali temno rjave barve. Praviloma se (tako kot seboroične keratoze) pojavljajo v skupinah na vratu in pod pazduho, lahko pa tudi okrog oči, pod dojkami in v dimljah. Prepoznavanje mehkih fibromov nam ne povzroča težav, redko so po izgledu podobni melanocitnim nevusom ali seboroičnim keratozam. Tudi mehki fibromi so benigni kožni tumorji, zato jih ni potrebno odstranjevati. Kadar so moteči, jih najlaže odstranimo s pomočjo elektrokoagulacije, lahko pa tudi s krioterapijo ali lasersko.

SENILNI HEMANGIOM

Senilni hemangiomi so zelo pogosti pri odraslih. Videti so kot drobne živo rdeče »bunčice« po trupu. Za senilne hemangiome včasih uporabljamo angleški izraz »cherry angioma«. Nastanejo zaradi pomnožitve kapilar. Imajo značilen videz, tako da jih težko zamenjamo z drugimi spremembami. Zdravljenje ni potrebno; kadar so estetsko zelo moteči, jih najlaže odstranimo lasersko.
dr. svetuje
Pomembno:
  • Seboroična keratoza, mehki fibrom in senilni hemangiom so benigni kožni tumorji, ki se pojavljajo v odrasli dobi. Pri otrocih jih ne srečamo.
  • Ponavadi s prepoznavanjem benignih tumorjev kože nimamo težav, včasih pa lahko oponašajo katerega od malignih tumorjev; v tem primeru je treba tumor izrezati in poslati na histološki pregled.
  • Benigne kožne tumorje odstranjujemo le, kadar so funkcionalno ali estetsko moteči.