Maj 2011, 4.5.2011
Ginekologija:
Učinkovito nad težave
Kvaliteta življenja med menopavzo
Avtor: Lucija Vrabič Dežman, dr.med., spec. ginekolog in porodničar
Ženske živimo vse dlje. V razvitih delih sveta je pričakovana življenjska doba 80 let in več. Zadnja menstruacija, imenovana menopavza, nastopi okrog 50. leta, tako da imamo ženske po menopavzi pred seboj še tretjino življenja.


A ni pomembno zgolj to, kako dolgo živimo, pač pa tudi, kako kvalitetno.

Klimakterične težave
Klimakterične težave lahko nastopijo že nekaj let pred menopavzo in trajajo še več let po njej. Mednje prištevamo - kot je povedano že v prispevku pred tem - motnje krvavitve in klimakterične znake: vročinski oblivi z obilnim znojenjem, pospešeno utripanje srca, nespečnost, utrujenost, razdražljivost, brezvoljnost, glavoboli. Približno 50 % žensk nima nobenih težav, ostala polovica pa jih občuti. Vse ženske nimajo enakih težav, niti ne vseh.
Izredno moteči so vročinski oblivi. Trajajo lahko nekaj sekund do minute in se ponovijo tudi več kot 20-krat na dan, tudi ponoči. Ženske se zbujajo vroče, popolnoma preznojene, čez nekaj minut jih že zebe. Večkratno preoblačenje in neprespanost ženske izmuči, so utrujene, nerazpoložene, brez energije.

Dojemanje klimakteričnih težav
Še vedno je prisotna miselnost, da so to težave, ki same minejo, da zdravljenje ni potrebno ali celo, da je nevarno. To ne drži. Prav zdravljenje klimakteričnih simptomov je zelo učinkovito, težave odpravi ali ublaži hitro in uspešno.

Hormonsko nadomestno zdravljenje
Odločitev za zdravljenje klimakteričnih težav je individualna. Ginekologi svetujemo hormonsko nadomestno zdravljenje tistim ženskam, ki jim klimakterične težave poslabšujejo kvaliteto življenja. Prej ocenimo še splošno zdravstveno stanje ženske in morebitne zadržke za ta način zdravljenja.

Klimakterične težave in zdrav življenjski slog
Zdrav življenjski slog ima pomembno vlogo v življenju vsake ženske. To je najboljša popotnica za ohranitev zdravja, za preprečevanje bolezni, pa tudi klimakteričnih težav. Pomen vsakodnevnega gibanja pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni ter pri ohranjanju kostne mase in ohranjanju možganskih funkcij je že dolgo poznan.
Aktiven način življenja z ustrezno, zdravo prehrano je priporočljiv tudi za premagovanje klimakteričnih težav. Znano je namreč, da določene vrste sadja in zelenjave, predvsem stročnice (soja), vsebujejo posebne snovi (t. i fitoestrogene), ki delujejo kot hormon estrogen in učinkovito blažijo predvsem zmerne in blage klimakterične težave. Prehrana, bogata s fitoestrogeni, je dober začetek v boju proti klimakteričnim težavam.

Naravna zdravila in prehranska dopolnila
Nekatere ženske so naklonjene naravnemu zdravljenju. Prav njim je namenjeno naravno zdravilo za lajšanje klimakteričnih težav, ki ga izdelujejo iz korenike grozdnate svetilke. Rastlino so poznali že severno ameriški Indijanci, v Evropi pa jo kot zdravilo predpisujejo že več kot petdeset let. Posebej učinkovito se je izkazalo pri lajšanju čustvenih težav (čustvena labilnost, tesnobnost, razdražljivost), odlikuje pa ga tudi varna uporaba med ženskami, ki so prebolele raka na dojki.
Zdravila za to obolenje pogosto povzročajo izrazite stranske učinke, hormonskega zdravljenja pa ne smemo predpisovati. Ženskam so na voljo tudi številna prehranska dopolnila, s katerimi so bogato založene tudi slovenske lekarne. Prehranska dopolnila v obliki tablet ali kapsul vsebujejo ustrezen priporočen odmerek fitoestrogenov. Najbolj razširjeni in preskušeni so sojini izoflavoni, ki so dostopni v različnih izdelkih tudi pri nas. V vsaki tabletki ali kapsuli je priporočen odmerek izoflavona, potrebno pa je nekajtedensko uživanje, preden se pojavijo prve izboljšave.
Sojini izoflavoni dokazano ugodno vplivajo tudi na nivo maščob v krvi in posredno prispevajo k zdravju srčno-žilnega sistema. Nekatera prehranska dopolnila iz te skupine poleg sojinih učinkovin vsebujejo še sestavine zdravilnih rastlin, ki dodatno pomagajo pri lajšanju klimakteričnih težav.
Tudi vlažnost nožnice se po menopavzi občutno zmanjša in številnim ženskam povzroča težave. Ženske tožijo o pekočih občutkih in izcedkih iz nožnice in posledično bolečih spolnih odnosih.
Nekatere jih zaradi teh težav celo odklanjajo. Ginekologi svetujemo lokalno hormonsko zdravljenje, a veliko žensk zdravljenje s hormoni zavrača. V tem primeru si lahko pomagajo z naravnimi pripravki, ki vsebujejo vlažilne in razkuževalne učinkovine rastlinskega izvora in so prilagojene potrebam žensk v menopavzi. Ženskam so na voljo v lekarnah.

Kvaliteta naravnih izdelkov
Pri vseh prehranskih dopolnilih in naravnih pripravkih je nujno, da smo kot uporabniki zahtevni. Le tako bomo dobili ustrezen in kvaliteten izdelek.
Kontrole nad tovrstnimi izdelki ni, zato se lahko zanesemo le na uveljavljenost in dobro ime proizvajalca. Proizvajalec mora poskrbeti in jamčiti za kvaliteto izdelka (od nabave sestavin, proizvodnje, skladiščenja do končne prodaje). Proizvajalec kvalitetnega izdelka ne bo skrival izvora svojih sestavin, ampak bo poskrbel, da bosta vsebnost učinkovin in odsotnost vsakršnih škodljivih primesi (težkih kovin, strupov) jasno razvidna iz analiznega certifikata izdelka. V lekarnah, kjer se visoko izobraženi magistri in magistre farmacije zavedajo pomembnosti neoporečnosti preparatov, pa bodo ženskam tudi ponudili samo take izdelke.