November 2009, 4.11.2009
Zdravniki svetujejo:
Ultrazvok trebuha
Diagnostika trebušne votline
Avtor: Janez Jereb, dr. med.
Je popolnoma neboleča, neinvazivna, razmeroma hitra preiskava, zelo vsestransko uporabna in koristna pri diagnostiki bolezni organov in sprememb drugih struktur v trebušni votlini.

Kaj je ultrazvok?
Fizikalno gre za visoko frekventno elektromagnetno akustično valovanje, ki je nad slišnostjo človeškega ušesa. Ni ionizirajočega sevanja kot pri rentgenski diagnostiki. Energije so nizke, zato ne škoduje tkivu, z vsemi dosedanjimi raziskavami niso ugotovili negativnih posledic na človeški organizem, zato se ultrazvok uporablja tudi pri majhnih otrocih in celo zarodkih v maternici.

Kakšen je ultrazvočni aparat?
Aparat sestavljajo centralna enota z računalnikom in elektroniko, monitor in sonda, s katero preiskujemo notranjščino telesa. Sonda, ki je s kablom povezana z osrednjo enoto, pošilja ultrazvočne valove visoke frekvence v telo in hkrati prejema odmeve odbitih valov. Ultrazvočni valovi se odbijajo od tkiv različno, glede na različno gostoto (čvrsto tkivo, mehko tkivo, tekočina). Aparat po isti sondi prejema iz telesa odbite valove, ki jih analizira in pretvori v živo sliko na monitorju. Pretvorba se zgodi s pomočjo vgrajenega računalnika. Na ultrazvočni sliki lahko ugotovimo globino, ocenjujemo velikost organa, strukturo in robove ter morebitno patologijo. Princip je enak kot pri napravi, ki jo uporabljajo ribiči za odkritje ribje jate.

Kako poteka preiskava?
Zelo pomembno je, da je bolnik tešč, če poteka preiskava v dopoldanskem času, oziroma da zadnji obrok ni zaužit manj kot šest ur pred preiskavo, če je preiskava popoldne ali zvečer. Hrana v želodcu povzroča tako imenovane artefakte ali motnje v sliki. Motnje povzročajo tudi plini v črevesju.
Zaželeno je, da ima preiskovanec poln sečni mehur, tekočina namreč deluje kot akustično okno, skozi katerega lahko dobro pregledamo organe v spodnjem delu trebuha. Eno uro pred preiskavo naj preiskovanec popije pol litra vode ali čaja in zadrži urin v sečnem mehurju. Zdravnik namaže trebuh s posebnim gelom za tesen stik med kožo in ultrazvočno sondo.

Potek preiskave
Bolnik leži na hrbtu, s sondo mu gre zdravnik po vrstnem redu najprej nad jetra, žolčnik, žolčne vode. Nato se preseli nad trebušno slinavko, za tem pregleda vranico in obe ledvici. Po zgornjem delu trebuha pogleda trebušno aorto in se pomakne proti spodnjemu delu nad sečni mehur in prostato pri moškem ter rodila pri ženski. Postopek traja povprečno 15 minut. Pregledati je mogoče tudi trebušno žilje z dopplersko metodo, vendar to presega okvir navadne ultrazvočne preiskave. Po končanem pregledu dobi bolnik pisni izvid skupaj s polaroidnimi slikami in ustne napotke za nadaljnje ukrepanje ob morebitni ugotovitvi, da kaj odstopa od normalnega izvida.

Kaj lahko odkrijemo pri ultrazvočni preiskavi trebuha?
Odkrijemo lahko prosto tekočino, povečane bezgavke, povečane organe. V jetrih opazimo nenormalno strukturo parenhima, nenevarne in nevarne jetrne tumorje. Pogosto ugotovimo vzrok bolečin v trebuhu, npr. žolčne kamne ali nenormalno razširitev žolčnih vodov. Na trebušni slinavki opazimo akutno ali kronično vnetje ali tumorje. Na vranici ugotavljamo, ali je povečana in morebitne spremembe v parenhimu, če gre za poškodbo. Pri pregledu ledvic ocenimo velikost, ali gre za akutno vnetje ali posledice kroničnega vnetja, razširitev votlega sistema ledvice ali sečnih poti. Na sečnem mehurju vidimo nenormalno zadebelitev stene ali izrastke ter konkremente v lumnu. Izmerimo velikost prostate, ugotovimo, ali gre za hipertrofijo ali maligno obolenje.
Orientacijsko pogledamo tudi rodila pri ženski, odkrijemo morebitne ciste ali tumorje jajčnikov, miome na maternici.

Katere so prednosti ultrazvočne preiskave?
Preiskava je neboleča, neinvazivna in hitra s takojšnjimi rezultati.
  • Bolnik mora biti tešč, posebna dodatna predpriprava pa ni potrebna.
  • Je široko uporabna metoda, cenejša od drugih slikovnih preiskav (CT, MRI).
  • Ni škodljivega ionizirajočega sevanja.
  • Preiskavo lahko po potrebi večkrat ponovimo.
dr. svetuje
Ultrazvočno preiskavo opravite:
  • pri vsakih nepojasnjenih bolečinah v trebuhu,
  • pri nenamernem hujšanju več kilogramov, posebno v kratkem času,
  • kadar vam ugotovijo nenormalne laboratorijske izvide,
  • tudi kot preventivni pregled, veliko najdb je slučajnih.

OPOZORILO: ultrazvok ne nadomešča endoskopskih preiskav - gastroskopije in kolonoskopije.