Junij 2011, 1.6.2011
Zdravniki svetujejo:
Urinska inkontinenca
pri ženskah
Avtor: Kristina Janežič, dr. med.
Urinska inkontinenca pomeni nehoteno uhajanje urina. Gre za zelo pogost problem, saj ima
vsaj enkrat v življenju težave z inkontinenco več kot polovica žensk.
Sama po sebi inkontinenca ni huda bolezen, saj ne predstavlja življenje ogrožajočega stanja, ker pa je njen vpliv na kakovost življenja posameznice lahko zelo velik, ji moramo posvetiti vso pozornost.

Malo anatomije za uvod
Za normalno zadrževanje in odvajanje urina je potrebno usklajeno delovanje sečnega mehurja, zapornega mehanizma sečnice in mišic medeničnega dna.
Mehur je neke sorte meh, rezervoar za urin. To je votel, mišičast, raztegljiv organ. Polni se preko dveh sečevodov, ki prihajata iz ledvic. Natančno je oživčen. V steni mehurja se nahaja mišica detruzor. Mišične vitre potekajo v vseh smereh, kar omogoča, da se mehur razteza in krči v vseh smereh. Ko je mehur poln, je raztegnitev njegovih sten signal, da je čas za krčenje sten mehurja, s čimer se mehur v curku izprazni. Kapaciteta odraslega mehurja je 400–500 ml.
Iz mehurja vodi sečnica, ki je pri ženski zelo kratka, dolga okoli 3–5 cm. Ker je sečnica kratka in ker se nahaja v bližini vagine in anusa, so pri ženskah veliko pogostejši uroinfekti kot pri moških.
Da urin ne uhaja, preprečujeta dve mišici zapiralki (sfinktra). To sta krožni mišici, ki obdajata sečnico. Ko se skrčita, jo stisneta, kar onemogoči pretok urina. Notranji sfinkter oživčuje avtonomno ali vegetativno živčevje, torej ni pod vplivom naše volje. Nahaja se okoli notranjega ustja sečnice, ob izhodu sečnice iz mehurja. Zunanji sfinkter je iz progaste muskulature, je pod vplivom naše volje, torej ga lahko sprostimo, ko želimo urinirati. Nahaja se na zunanjem koncu sečnice. Medenično dno je mišično-vezivna dinamična plošča, ki zapira medenični izhod in podpira organe male medenice in trebušne votline. Omogoča tudi normalen položaj vratu mehurja in sečnice. Če je ta podporni aparat nezadosten, se položaj sečnice in mehurja lahko spremeni, s tem pa je motena tudi njuna funkcija. Žal ima medenično dno to lastnost, da z leti slabi, ravno tako ga oslabijo nosečnost in porod. Šibko medenično dno pa pomeni uhajanje urina (in tudi blata), povešanje rodil. Zato je nadvse pomembno, da ga okrepimo.

Razdelitev inkontinence
Razlogi za inkontinenco so številni, ravno tako obstaja več vrst inkontinence, vendar bomo v tem članku omenili le najpogostejše oblike v našem prostoru.

Stresna urinska inkontinenca
Pri stresni urinski inkontinenci (SUI) urin uhaja ob naporu, ob katerem se poveča pritisk v trebušni votlini in s tem pritisk v mehurju. Slednji je večji od zapornega pritiska v sečnici, zato urin uide. Situacije, ki povzročajo dvig tlaka v trebušni votlini, so dviganje bremen, kašljanje, smejanje, kakršnokoli napenjanje (npr. ob odvajanju blata). To so tipične situacije, v katerih prične urin uhajati in po katerih vas bo zdravnik spraševal. Pri zelo hudi obliki urin uhaja celo ob spremembi položaja telesa. Vzrokov za nastanek SUI je več. Vzroki so lahko dedni (povezani s slabšo kvaliteto tkiva), konstitucionalni (pogosteje pri debelušnih ženskah), do SUI lahko pride zaradi spremenjenega hormonska stanja v starosti in perimenopavzi. SUI najdemo pogosteje pri težkih fizičnih delavkah in mnogorodnicah. Na pojavnost SUI namreč vpliva tako število porodov kot tudi način poroda ter poporodna nega, s katero želimo ohranjati čim večjo funkcionalnost struktur medeničnega dna.

Urgentna inkontinenca
Urgentna inkontinenca pomeni nenadno nehoteno uhajanje urina, ki se pojavi po predhodni močni potrebi po uriniranju. Na vodo morate takoj, ko začutite potrebo, sicer vam voda uide. Najpogosteje se pojavi na poti do stranišča, pa tudi ob poslušanje tekoče vode ali ob delu z mrzlo vodo.
Vzrok za to leži v prekomerno aktivnem detruzorju, ki se krči, tudi ko mehur še ni poln. Razlogi za to so številni in različni, velikokrat pa ne najdemo pravega vzroka. Takrat rečemo, da gre za čezmerno aktiven sečni mehur, ki je v starosti pogostejši.

Mešana inkontinenca
Gre za kombinacijo stresne in urgentne urinske inkontinence. Prevladujejo lahko znaki enega ali drugega tipa inkontinence.

Posebnosti ženskega telesa
Pri ženskah je inkontinenca pogostejša kot pri moških. Razlika v pogostnosti izhaja iz razlike v anatomiji in spremembah, ki jih doživlja žensko telo.
Nosečnost je sicer fiziološko stanje, ne bolezen, a kljub temu telo ženske obremeni in povzroči nekatere spremembe. Tekom nosečnosti otrok in plodovnica pritiskata navzdol in ravno mišice medeničnega dna so tiste, ki nudijo oporo otroku in se med nosečnostjo lahko zrahljajo. Ravno tako se mišice in vezi medeničnega dna raztegnejo pri vaginalnem porodu, da se ustvari prostor, skozi katerega potuje otrok. Med vaginalnim porodom se lahko poškoduje tudi živčevje, ki oživčuje mehur. Vse to lahko vodi v spuščeno, ohlapno medenično dno. Ženske, ki so bile večkrat noseče in so večkrat rodile vaginalno, imajo večje tveganje za inkontinenco. Med nosečnostjo se pri velikem odstotku žensk pojavi inkontinenca, ki pa je prehodne narave. Večina žensk nima več težav z inkontinenco v 6 mesecih po porodu. Estrogen je hormon, ki ga proizvajajo jajčniki. V perimenopavzi (obdobju pred menopavzo in tik po njej) začnejo jajčniki izločati premalo estrogena. Iz tega izhajajo različne menopavzne težave. Estrogen med drugim skrbi za zdravo, elastično tkivo. S tem ko se njegova koncentracija zmanjša, se kvaliteta tkiva poslabša. To se odraža tudi na urinarnem traktu in pride lahko do inkontinence.

Odnos do inkontinence
Kljub temu, da inkontinenca prizadene zelo veliko število žensk, je ženskam zaradi narave bolezni o njej nerodno in težko spregovoriti. Uhajanje je moteče, nepredvidljivo, poleg tega stanje spremlja moteč vonj. Vse to vodi lahko v izogibanje družbi, izolacijo, izogibanje spolnim odnosom …
Zmotna je miselnost, da so ženske vse rodno obdobje uporabljale higienske vložke za menstruacijo, torej lahko imajo vložke zaradi inkontinence. Žal je ta miselnost prisotna tudi pri ženskah samih.

Pri inkontinenci lahko pomagamo, po moč je učinkovita in raznovrstna. Najbolje je – tako ko t vedno v medicini – ukrepati čim prej. Misliti, da nam ni po moči, je zmotno. Škoda je vaših let. Zaslužite si zdravstveno obravnavo , svetovanje in po moč!