Marec 2010, 3.3.2010
Zobozdravstvo:
Ustna higiena
Avtor: Tina Fabjan, dr. dent. med.
Pravilno vzdrževanje ustne higiene naj bi se začelo že z mlečnimi zobmi v otroški dobi. Poznamo več različnih tehnik.


Zobe čistimo z zobno krtačko s potegi z dlesni proti vrhu zoba, to je po pravilu z rdečega proti belemu. Tako očistimo zunanje in notranje ploskve zob. Ko smo naredili 10 potegljajev, se za dolžino ščetke pomaknemo naprej po zobnem loku. Tako zobni lok razdelimo na odseke in dobimo sedem čistilnih odsekov: grizne ploskev stranskih zob, levega, srednjega in desnega z zunanje ter zaradi navpične drže krtače štiri z notranje strani. Pri ličnikih in kočnikih navadno zadostujeta dva odseka z lične in dva z ustne strani. Medzobne prostore čistimo z zobno nitko. Vodimo jo tako, da očistimo obe stični ploskvi sosednjih zob, rahlo pritisnemo ob zob in petkrat potegnemo od dlesni proti konici zob. Mehansko čiščenje ali mehansko dezinfekcijo zob in tudi dezinfekcijo celotne ustne votline lahko uspešno dopolnimo tudi s preizkušenimi antiseptičnimi raztopinami, kot je npr. raztopina klorheksidina (npr. Curasept, Curaden; Hibisept). Pravilna ustna higiena vključuje tudi čiščenje jezika, kjer se zadržuje največja količina bakterij. Te z jezika prehajajo na sveže očiščene zobe in meso. Za učinkovito očiščen jezik izberite zobno ščetko, ki ima na hrbtni strani nežne gumijaste lamele, s katerimi odstranite obloge in jim onemogočite prehod na zobe.

Krvavitev iz dlesni
Vzrokov za krvavitev dlesni je veliko. Bakterijske, virusne in glivične infekcije, hormonske motnje, alergije, kemični vplivi, krvne bolezni, pomanjkanje vitamina C, nekatere sistemske bolezni, pa vendar je glavni vzrok v čezmernem kopičenju ustnih bakterij, ki so sicer normalna koristna zobna flora. Najpogostejša vzroka sta slaba ustnohigienska navada in tvorba zobnega kamna.

Kdaj moramo nujno k zobozdravniku
Ne le, kadar boli zob. Zobobol že dolgo ni več edini vzrok obiska pri zobozdravniku. Ohraniti zdrave zobe in obzobno tkivo si želi čedalje več ljudi, zato obiščejo svojega zobozdravnika tudi, kadar jih v ustih še nič ne boli. Zobozdravnik natančno pregleda bolnika. Predlaga mu zdravljenje, pojasni, zakaj je treba kakšen zob odstraniti iz ust, in ga seznani z mogočimi rešitvami njegove bolezni. Kljub redni in pravilni negi je pomembno, da vsak odrasli vsaj dvakrat na leto obišče svojega zobozdravnika.