Marec 2011, 2.3.2011
Ginekologija:
Vaginalno vnetje
Glivično vnetje nožnice in spolovila
Avtor: Marijana Vidmar Šimic, dr. med.
Vulvovaginalna kandidiaza je vnetje nožnice in zunanjega spolovila, ki ga običajno povzroča glivica Candida albicans.


Gre za eno najpogosteje obravnavnih okužb v ginekološki ambulanti, saj se kar 75 % žensk v rodnem obdobju sreča s to težavo, 45 % celo večkrat.
Obolenje najpogosteje prizadene ženske med dvajsetim in tridesetim letom starosti ter nosečnice. Za razliko od nekaterih drugih vnetij nožnice vulvovaginalna kandidiaza ni spolno prenosljiva bolezen.
V nožnici odrasle ženske običajno živi v sožitju več vrst koristnih bakterij in drugih mikroorganizmov. S tem se vzdržuje primerno kislo okolje, ki ščiti pred škodljivimi bakterijami. Če se ravnovesje vseh teh bakterij in glivic zaradi različnih vzrokov poruši, se glivice prekomerno razmnožijo, kar povzroči glivično vnetje zunanjega spolovila (vulvitis), nožnice (kolpitis, vaginitis), pogosto pa pride do istočasnega vnetja zunanjega spolovila in nožnice (vulvovaginitis).

Glivično vnetje
Pri glivičnem vnetju je izcedek iz nožnice povečan; po videzu najpogosteje spominja na skuto, je bele barve in brez vonja. Ob tem se običajno pojavljata srbenje in neprijeten občutek v nožnici in zunanjem spolovilu, ki sta pogosto tudi pordela in otečena. Lahko se pojavlja tudi pekoč občutek med uriniranjem in spolnim odnosom.
Enostavna in zapletena oblika glivičnega vnetja
Razlikujemo med enostavnimi in zapletenimi oblikami vulvovaginalne kandidiaze.
Enostavne oblike se pojavljajo občasno in jih v 85 % povzroči Candida albicans. Pri tej obliki je klinična slika blaga.
Pri zapletenih oblikah se vulvovaginalna kandidiaza ponavlja tudi več kot štirikrat na leto. Klinična slika je izrazitejša, običajno ob hudi rdečini, otekanju in srbenju pride do razvoja ranic. Obolenje najpogosteje povzročajo Candida tropicalis ali Candida glabrata. Kot zapletena glivična vnetja se obravnava tudi vnetja pri nosečnicah, sladkornih bolnicah s slabo uravnanim nivojem sladkorja v krvi in ženskah z oslabljenim imunskim sistemom.

Zakaj pride do glivičnih vnetij?
Do vnetij pride zaradi različnih razlogov, katerih posledica je sprememba kislega okolja v nožnici.
Pogosto je vzrok uporaba antibiotikov, zaradi katerih se zniža koncentracija laktobacilov v nožnici, posledično pade pH, čemur sledi razrast glivic. Večja verjetnost glivične okužbe je pri bolnicah, ki imajo oslabljen imunski sistem, to so na primer ženske na terapiji s kortikosteroidi ali HIV-pozitivne. Vnetje je pogostejše tudi po menopavzi, zlasti pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje, pri nosečnicah, pri ženskah, ki prejemajo oralna kontracepcijska sredstva z visoko dozo estrogena, in sladkornih bolnicah s slabše uravnanim nivojem sladkorja v krvi. Normalno nožnično floro pa lahko poruši tudi stresno življenje, psihične težave, spremembe okolja, nošenje oprijetih oblačil in spodnjega perila iz umetnih tkanin, vlažne kopalke, izpiranje ali draženje nožnice z neustreznim lubrikantom, uporaba odišavljenih dnevnih vložkov, uporaba dišečih mil, robčkov, dezodorantov v področju genitalij ter prekomerno umivanje genitalij, ki je lahko zelo škodljivo, saj se s tem lahko izpere naravna nožnična flora.

Kdaj h ginekologu?
Obisk pri ginekologu se svetuje, ko se vnetje pojavi prvič. Prav tako bi bilo dobro obiskati ginekologa, če niste prepričani, ali gre za glivično okužbo, in ko simptomi ne izginejo oziroma se pojavijo novi simptomi po zdravljenju s protiglivično kremo in vaginalnimi tabletami (vaginaletami).

Zdravljenje
Zdravljenje je odvisno od oblike vulvovaginalne kandidiaze.
Pri enostavni obliki postavimo diagnozo na podlagi klinične slike (srbečica, rdečina, bel vaginalni izcedek). Ginekolog pregleda izcedek pod mikroskopom, s čimer potrdi prisotnost gliv. Zdravimo z lokalnimi pripravki v obliki kreme ali vaginalet (z zdravili proti glivicam iz skupine azolov) 1–3 dni. Uporabimo lahko tudi enkratni odmerek flukonazola (150mg) v obliki tablete. Če znaki okužbe ne izginejo v celoti ali če se okužba ponovi, je potreben ponovni pregled.
Pri zapleteni obliki vulvovaginalne kandidiaze je za diagnozo treba vzeti bris iz nožnice, saj je povzročitelj lahko druga vrsta kandide. Ugotoviti je treba, katera glivica je povzročila obolenje, nato pa vnetje ciljano zdraviti. Kadar zapleteno obliko povzroča Candida albicas, je treba uvesti dolgotrajnejše začetno zdravljenje (7–14 dni z lokalnimi pripravkih v obliki kreme ali vaginalet ali dva odmerka flukonazola, 150 g v razmaku 3 dni, v obliki tablete) in nadaljevati z vzdrževalnim zdravljenjem, lahko tudi do 6 mesecev.

Zdravljenje partnerja
Kandida ne spada med prenosljive povzročitelje; če partner nima težav, ga ne zdravijo. Zdravljenje partnerja pride v poštev, če ima pordelo kožo ali drobne bele izpuščaje na penisu in če se pri ženski vnetja ponavljajo.

Zdravljenje v nosečnosti
Lokalna zdravila proti glivicam delujejo samo na celično membrano glivičnih celic, zato jih lahko uporabljajo tudi nosečnice (kremo in vaginalete), vendar ne v prvih treh mesecih nosečnosti. Zdravila, ki jih zaužijemo v obliki tablet, so učinkovita, vendar imajo več neželenih učinkov. Njihova učinkovina se v koži in sluznici kopiči dalj časa, zato se tudi počasneje izloča iz telesa. Zaradi učinkov na celotno telo jih ne smejo prejemati nosečnice in doječe matere.

Domača lekarna
Nekatere ženske si za ureditev vaginalne flore pomagajo z nanosom jogurta na vložek, saj lahko laktobacile, ki so prisotni v normalni nožnični flori, najdemo tudi v nekaterih jogurtih. Laktobacili naj bi uspešno zmanjšali glivični razrast in zmanjšali simptome. Ta način s študijami ni preverjen.
dr. svetuje
Glivične okužbe pogosto nastanejo zaradi porušene naravne flore nožnice. Za preprečitev lahko veliko naredimo sami.
  • Izogibajte se pretiranemu umivanju genitalij, ki lahko izpere naravno nožnično floro.
  • Ne uporabljajte odišavljenih tamponov, vložkov, kopeli ali vaginalnih sprejev.
  • Nosite bombažno neoprijeto spodnje perilo.
  • Izogibajte se oprijetih oblačil.
  • Ne ostajajte dolgo v mokrih oblačilih, kopalkah.