Marec 2010, 3.3.2010
Zdravniki svetujejo:
Virusne bradavice
Kako se jih znebimo?
Avtor: asist. Lilijana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerolog
Bradavice so pogosta, nenevarna virusna okužba kože ali sluznic, ki jo povzroča človeški papiloma virus (HPV). Obstaja več kot 100 različnih tipov virusa in le nekateri so povezani z nastankom bradavic.

V zadnjem času veliko slišimo o cepljenju proti dvema tipoma HPV (16 in 18), ki sta povezana z rakom na materničnem vratu. Ta dva tipa HPV virusnih bradavic ne povzročata.

Kako se okužimo
Okužba se lahko pojavi pri kateri koli starosti, čeprav je najpogostejša pri otrocih in mladostnikih. Virus se med ljudmi prenaša z dotikom (npr. z rokovanjem) in tudi posredno, po okuženih predmetih in tleh (npr. v telovadnicah in bazenih). Tveganje za okužbo je majhno, vendar obstaja. Pri posamezniku se lahko virus prenese tudi z enega mesta kože na drugo, če se bradavica poškoduje in se virus razširi v okolico. Okužba je mogoča prej, če je površina kože poškodovana ali razmočena. Ne vemo, zakaj so nekateri ljudje za okužbo s HPV bolj dovzetni in zakaj nekateri ljudje bradavic nikoli nimajo. Verjetno je pri okužbi in trajanju bradavic poglavitnega pomena delovanje imunskega sistema. Ljudje, ki imajo okrnjeno delovanje imunskega sistema, imajo pogosto številne bradavice, ki jih je težko zdraviti. Obdobje od okužbe do nastanka bradavic je dolgo, navadno traja več mesecev, lahko tudi leto dni ali več.

Katere vrste virusnih bradavic poznamo
Videz in velikost bradavice sta odvisna od tipa virusa, ki jo je povzročil, in lege na telesu. Ločimo več različnih vrst bradavic:
 • navadne bradavice (verrucae vulgares) so čvrsti izrastki kožne barve in hrapave površine, ki merijo v premeru manj kot centimeter. Pogosto imajo na sredini drobne črne pike. Najpogosteje jih najdemo na prstih, na hrbtiščih rok, na kolenih in komolcih;
 • palmoplantarne bradavice (verrucae plantares, verrucae palmares) so bradavice na podplatih in dlaneh, ki so zaradi pritiska sploščene in rastejo navznoter. Obdane so z debelejšo plastjo poroženele kože. Pogosto imajo tudi te bradavice drobne črne pike, po katerih jih najlaže ločimo od otiščancev in kurjih očes, ki se tudi pojavljajo na podplatih. Velikokrat so boleče in otežujejo hojo in delo z rokami. Za zdravljenje so zelo trdovratne;
 • mozaične bradavice nastanejo z združevanjem velikega števila bradavic na podplatu in dosežejo premer do 10 centimetrov. Pogosto so boleče in trdovratne za zdravljenje;
 • bradavice ob nohtih (verrucae periunguales) rastejo ob nohtih ali pod nohtom. So boleče in lahko motijo rast nohta. Pogosteje se pojavijo pri ljudeh, ki grizejo nohte. Tudi ta vrsta bradavic je za zdravljenje zelo trdovratna;
 • ploščate bradavice (verrucae planae) so manjše in gladke, navadno so kožne barve. Pogosto jih vidimo v skupinah. Pojavijo se na obrazu, predvsem okoli ust in na čelu;
 • pecljate bradavice (verrucae filiformes) so ostre in tanke in se pojavljajo na vratu, obrazu, ustnicah in nosu. Pri moških se pogosto prenašajo z britjem;
 • genitalne bradavice (condylomata acuminata) se prenašajo s spolnim odnosom, zato jih najdemo na koži in sluznici spolovila. So mehki izrastki rožnate barve.

Ali je treba bradavice zdraviti
Virusne bradavice so nenevarne in večinoma ne povzročajo težav in bolečine. Nekatere izginejo same, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let. Ni mogoče predvideti, ali bodo izginile in kdaj. Vsekakor so vir okužbe za druge ljudi in tudi vir širjenja virusa v okolico bradavice ter povečevanje njihovega števila. Za mnoge so tudi estetsko moteče in pomenijo zadrego. Zato jih večinoma zdravimo. Če vam ne povzročajo težav, vas ne moti njihov videz in se ne širijo, lahko počakate. Morda bodo izginile same.

Kako bradavice zdravimo
Popolnega zdravila za bradavice ni. Nobeno zdravilo namreč ne uniči virusa, ne da bi hkrati uničilo celic, okuženih z virusom. Da bi se znebili bradavic, moramo spodbuditi naš imunski odziv, da napade virus. Poglavitna sta vztrajnost in potrpljenje. Včasih bradavice ne izginejo kljub dolgotrajnemu zdravljenju in včasih se po uspešnem zdravljenju spet pojavijo. Za način zdravljenja se odločimo glede na njihovo lego, vrsto in izrazitost ter čas navzočnosti na koži. Najpogostejši načini zdravljenja so:
 • salicilna kislina (tudi mlečna kislina, urea ali druge vrste kislin) v obliki raztopin ali obližev. Pripravki so na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah in so namenjeni samozdravljenju. Tekočino je treba nanašati na bradavico vsak dan, obliže lahko zamenjamo vsak drugi dan. Namen zdravljenja je luščenje in draženje, bradavica počasi izgine. Zdravljenje ponavadi traja več mesecev, vztrajnost je poglavitna. Pred vsakim nanosom je treba bradavico zmehčati v kopeli in odstraniti odmrlo kožo s plovcem ali strgalom. Pripravek nanesemo le na bradavico, kožo okrog nje pa zavarujemo z vazelinom ali obližem. Če postane koža zelo občutljiva, zdravljenje za nekaj dni prekinemo;
 • zamrzovanje s tekočim dušikom, ki je utekočinjen plin s temperaturo –96 oC. Uniči z virusom okužene celice, poleg tega pa povzroči vnetje, ki dodatno opravi z okuženimi celicami. Na mestu zdravljenja nastane mehur, ki je lahko napolnjen s krvavkasto tekočino. Po nekaj dneh se pojavi krasta, ki se sama odlušči. Postopek je nekoliko boleč, vendar ne zapušča brazgotin. Zdravljenje je treba ponavljati na tri do štiri tedne, dokler bradavica ne izgine v celoti. Zdravljenje s tekočim dušikom spada v roke zdravnika in velja za eno najučinkovitejših metod zdravljenja bradavic. Za samozdravljenje so na voljo druge vrste utekočinjenih plinov (dimetilether, propan), ki imajo višjo temperaturo in so v primerjavi s tekočim dušikom manj učinkoviti.

Boljši uspeh zdravljenja lahko pričakujemo, kadar hkrati uporabimo več metod zdravljenja, npr. zdravljenje s salicilno kislino in zamrzovanje s tekočim dušikom.
Izjemoma se odločamo za druge načine zdravljenja, kot so kiretaža, elektrodisekacija, zdravljenje z laserjem ali kirurški poseg. Učinkovita so tudi zdravila, ki vplivajo na imunski odziv (imikvimod), ali nekateri citostatiki, ki jih damo na ali v bradavico. Obstaja tudi veliko »domačih zdravil«, kot so npr. svež mlečnati izloček krvavega mlečnika, ognjiča ali regrata, česen, vinski kis, limonin olupek. Žal delovanje teh »domačih metod« ni znanstveno dokazano, velikokrat kožo močno razdražijo, zato jih odsvetujemo.

Da bi preprečili okužbo, se ne dotikajte bradavic drugih ljudi. Od ljudi, ki imajo bradavice na podplatih, si ne sposojajte nogavic ali čevljev. V bazenih in skupinskih kopalnicah nosite natikače, v telovadnicah bodite obuti. Da bi preprečili širjenje bradavic, jih ne poškodujte, praskajte ali grizite. Ne brijte predela, kjer jih imate. Najbolje je, da jih odpravite.
dr. svetuje
 • Če niste prepričani, ali gre za bradavico, je ne odstranjujte. Pokažite jo zdravniku;
 • vsa sredstva za samozdravljenje bradavic so zelo agresivna, zato natančno upoštevajte navodila za uporabo;
 • če sredstvo, s katerim ste sami poskušali odstraniti bradavico, ne pomaga, obiščite dermatologa.