Marec 2011, 2.3.2011
Zdravniki svetujejo:
Voda
Kozarec življenja
Avtor: Darja Vidmar, dr. med.
Biološki pomen: voda predstavlja 60–70 % telesne teže. Je osnovna sestavina človeškega telesa, sestavljena iz dveh enostavnih elementov – vodika in kisika.


Biološko je zelo pomembna zaradi svojih fizikalnih lastnosti, saj deluje kot topilo, v katerem se raztapljajo soli, pa vendar nima vpliva na organske molekule, ki so sestavina celic.

Voda skrbi tudi za neoviran potek življenjski procesov. Sodeluje pri uravnavanju telesne temperature in dostavlja hranljive snovi vsem celicam v telesu ter odplavlja odpadne snovi. Služi kot lubrikant v sklepih in omogoča neovirano drsenje sklepnih površin. Pomaga pri absorbciji hranljivih snovi v črevesju in preprečuje zaprtje. Tvori osnovo za slino in zagotavlja vlažno okolje v ušesih, nosu in ustni votlini. Brez vnosa vode je preživetje omejeno le na nekaj dni.
Vnos in izločanje vode
Količina vode v telesu se zelo natančno uravnava. Voda v telo prihaja z uživanjem tekočin in hrane, izloča pa se skozi kožo, ledvica, črevesje in izdihan zrak. Bilanca tekočine mora biti ničelna, kar pomeni, da mora biti vnos tekočine enak njen emu izločanju. Če je nadomeščanje tekočin nezadostno, govorimo o dehidraciji. Že zmanjšanje količine vode v telesu za 2 % povzroča simptome dehidracije, kot so utrujenost, žeja, pozabljivost, slabost in težave pri koncentraciji.
Vodo v telesu lahko nadomeščamo s pitjem čiste vode, v kolikor pa so izgube večje, je potrebno nadomeščati tudi soli. O stopnji dehidracije se enostavno lahko prepričamo po barvi in količini urina. Če je urin svetlorumen in bister, je hidracija primerna, temnorumen urin pa kaže na pomanjkanje vode v telesu. Pri otrocih in starejših je treba biti na to še posebej pozoren, saj imajo oslabljen mehanizem za občutek žeje. Piti je treba tudi, ko nismo žejni, saj je žeja sama že znak blage dehidracije. Kava in alkoholne pijače samo začasno povečujejo količino vode v telesu, saj delujejo kot diuretik in dolgoročno zmanjšujejo volumen vode telesa.
Nenadomestljiva naravna dobrina
Voda je nujno potrebna sestavina našega telesa, zato sta zelo pomembni količina in kvaliteta vode, ki jo pijemo. Voda, ki jo uživamo, mora biti brez kemičnih in bioloških kontaminantov, tako da ne povzroča svojega kopičenja v telesu in s tem ne ogroža našega zdravja. Najbolj osnovna merila za kakovost vode so barva, vonj in okus.
S posebnimi analizami pa se preverja še druge lastnosti vode, kot so kislost, prisotnost organskih in anorganskih snovi ter mikroorganizmov.