Marec 2009, 26.3.2009
Tema meseca:
Vse, kar bi morali vedeti o RDČD
Avtor: Dr. revija
Rak debelega črevesa in danke je bolezen, pri kateri nastane maligna preobrazba celic debelega črevesa ali danke. Ta rak je na 3. mestu po pogostnosti na svetu, na leto za njim zboli milijon ljudi.


Bolezenski znaki raka na debelem črevesu in danki so na začetku neznačilni. Ljudje pridejo k zdravniku največkrat zaradi motenj v odvajanju blata, občasnih bolečin v trebuhu ali zaradi krvi na blatu.
V Sloveniji zboli za rakom debelega črevesa in danke vsako leto več kot 1300 ljudi, kar je največ med vsemi oblikami raka. Ta rak je v 80 odstotkih odkrit prepozno.

Težave, kot so napenjanje v trebuhu in kri na blatu, ki trajajo več kot 14 dni, morajo vsakega voditi k osebnemu zdravniku ali na preventivni pregled.

Večina ljudi s pozitivnim rezultatom testa na prikrito krvavitev nima raka, vendar je za odgovor na to vprašanje potrebna nadaljnja preiskava – kolonoskopija.

Le z večjim ozaveščanjem bomo lahko raka odkrivali v zgodnjih stadijih, pri čemer ob zdravljenju zadošča le kirurgija in lahko govorimo o ozdravitvah.

Telesna nedejavnost (sedenje) je verjetno eden najpomembnejših dejavnikov.

Ljudje pogosto ne poslušajo svojega organizma: odvajanje zadržujejo prek vseh meja, zato je bolj verjetno, da toksini, ki nastajajo v blatu, poškodujejo črevesno sluznico. Seveda moramo vedeti, da je kancerogeneza, torej čas od spremembe zdrave celice v rakavo, zelo dolg. Ta proces lahko traja tudi deset let in več. Vanj so vpleteni številni zunanji dejavniki, predvsem že omenjeni življenjski slog s poudarkom na zmanjšani telesni dejavnosti.

Zadostno gibanje vpliva tudi na peristaltiko črevesa, zato je odvajanje blata redno, to pa je zelo pomembno, saj se skupaj z njim izločajo tudi vsi toksini v njem. Ti pa lahko povzročijo poškodbe sluznice, če se predolgo zadržujejo v črevesu.

Rak debelega črevesa in danke sprva ne boli in ne povzroča nobenih težav. Še več. Zdaj vemo, da se ta rak razvije iz polipa. Zato gledamo nanje kot na prekancerozno spremembo, saj je zelo verjetno, da se bo z leti iz polipa razvil rak.

Ogrožene skupine:
  • starejši od 50 let, ki so lahko popolnoma zdravi in brez vsakršnih težav, vendar obstaja verjetnost, da imajo kakšen polip,
  • ljudje, pri katerih so že ugotovili enega ali več polipov,
  • potomci bolnikov z rakom (in to katerim koli),
  • ljudje, ki spadajo v skupino dednega polipoznega ali dednega nepolipoznega raka.

Pomembno je vedeti
Če raka na debelem črevesu oziroma danki odkrijemo v začetni fazi, torej zelo zgodaj, je potrebna le majhna operacija. Z rastjo tumorja se seveda povečuje tudi radikalnost operacije. Pri odkrivanju zgodnjega raka po operaciji ni več potrebno nobeno zdravljenje, človek je popolnoma ozdravljen in v 95 odstotkih na tem delu verjetno nikoli več ne bo dobil raka.