Junij 2009, 28.5.2009
Zdravniki svetujejo:
Vzdržujmo lepe in zdrave nohte
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Ste kdaj razmišljali, kako pomemben in izpostavljen del telesa so naši nohti? Ob pogledu na sočloveka, pa tudi nase, so nohti eden prvih kazalnikov naše osebne higiene in osebnosti.


Iz njihovega videza lahko pogosto sklepamo tudi na zdravje celotnega telesa. Poglejte jih! Ali vidite zdrave in močne nohte na svojih rokah in nogah, ki jih s ponosom razkazujete? Ali pa vidite črte, brazde, luknjice, spremenjeno barvo ali njihovo čudno obliko?
Številnim neprijetnostim na nohtih se lahko izognemo že s pravilno in redno nego, pri nekaterih spremembah na njih pa moramo obiskati svojega zdravnika, saj lahko napovedujejo resno bolezen v našem organizmu.

Mala šola »anatomije« nohta
  • Nohte gradi beljakovina keratin, podobna, kot je v laseh in na koži. Vsaka »enota nohta« je sestavljena iz:
  • Nohtne ploščice: vidimo jo, kadar pogledamo svoj noht, in je
  • največji del »enote nohta«
  • Obnohtne kožice, ki kot okvir obdaja noht na treh straneh (levo, desno in navzdol od ploščice)
  • Podnohtja - dela pod nohtno ploščico
  • Podnohtne kožice, ki prekriva nohtno ploščico na bazi nohta
  • Lunice, ki jo vidimo kot beli polmesec na spodnjem delu ploščice,na nohtni bazi.

Nohti rastejo z območja baze nohta (pod podnohtno kožico)
Vzporedno z rastjo mladih celic v podnohtju se starejše nohtne celice pomikajo navzgor in postajajo trše in gostejše. Povprečna rast nohta je dva milimetra na mesec. Nohti rastejo hitreje na rokah kot na nogah. Hitreje rastejo na prevladujoči roki in poleti. Ste kdaj razmišljali, kako pomemben in izpostavljen del telesa so naši nohti? Ob pogledu na sočloveka, pa tudi nase, so nohti eden prvih kazalnikov naše osebne higiene in osebnosti. Iz
njihovega videza lahko pogosto sklepamo tudi na zdravje celotnega telesa. Poglejte jih! Ali vidite zdrave in močne nohte na svojih rokah in nogah, ki jih s ponosom razkazujete? Ali pa vidite črte, brazde, luknjice, spremenjeno barvo ali njihovo čudno obliko?

Lomljivost nohtov
Veliko ljudi se pritožuje zaradi cepljenja nohtov in lomljivosti konic. Priporočam
vam, da si konice redno strižete v obliki kvadrata oz. rahlo zaokrožite ob straneh.
Po umivanju rok in preden ležete k počitku, si namažite roke in nohte (s kožico vred)
z vlažilno kremo. Po možnosti si nadenite bombažne rokavice za čez noč. Kupite
si utrjevalec za nohte (lak). Uporaba odstranjevalca laka (acetona) za nohte več
kot dvakrat na mesec nohte zelo izsuši in jih dela lomljivejše. Pomembna je tudi
prehrana, predvsem mislim na ustrezno količino vitaminov in beljakovin. Bodite pozorni na vsako spremembo nohtov. Bele linije (črtice) v nohtih nakazujejo poškodbo nohtne ploščice in se pozdravijo same (zdrav noht prerase bolnega).

Vraščanje nohta
Vraščanje nohta se zgodi, ko noht ob robu vraste v kožico in povzroči nabrekanje, rdečino in otekanje ob nohtu. To povzroča bolečino in lahko nastane okužba nohta. Najpogostejši razlog za to neprijetno bolečino so preozki in nepravilno oblikovani čevlji ali nepravilno blikovani nohti. Čevlji ob strani nepravilno pritiskajo na noht in ta se vrašča globoko v okolno kožo. Nohti, ki se ob straneh luščijo, pogosteje povzročajo vraščanje. Izognimo se tej nevšečnosti in si strižimo nohte v ravni liniji.
Ob blagih težavah namočite nohte v mlačno vodo, s kroglastim svitkom vate »podložite« nohtne kote. Včasih si pomagamo z antibiotičnim mazilom.

Glivične okužbe nohtov
Okužbe na nohtih (na nohtni ploščici), ki jih povzročajo glivice (predvsem kvasovke), imenujemo s tujko Onychomomycosis (onihomikoza).
Pogosteje prizadene nohte na nogah. K razvoju onihomikoze pripomorejo še številna bolezenska stanja, kot je sladkorna bolezen, ortopedske nepravilnosti, imunska oslabelost organizma ali poškodbe nohta. S staranjem (nad 60 let) se pojavnost glivične obolelosti zvišuje. Otroci zelo redko zbolijo za nohtnimi glivicami. Najpogosteje je glivično prizadet palec na nogi.

Nevarnost okužbe
Uporaba pudra je priporočljiva, saj vam puder vzdržuje noge suhe in prepreči vlaženje nog! Tudi skupne garderobe, slačilnice, savne, fitnes, kopališča, kjer hodimo bosi in so tla ogrevana, pospešijo rast glivic. Po kopanju si zelo temeljito obrišite noge, posebno med prsti. Ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z deli, pri katerih imajo dlje časa vlažne roke (snažilke, delavci v gostinstvu), pogosteje obolevajo za glivicami. Uporaba lastnih rokavic za takšno delo je nujna!
V družini, kjer vsi člani uporabljajo isti pribor za nego nohtov ali iste brisače, hkrati zbolijo za onihomikozo. Posebno pozornost usmerite tudi v izbiro manikirskih in pedikerskih salonov. Nujna je visoka stopnja higiene in neoporečnost pribora, ki ga ti uporabljajo. Strizite si nohte na kratko, pa vendar ne prekratko, da si ne
poškodujete obnohtne kožice.
Če boste videli, da je noht nenadoma spremenjen v končnem delu – sprva se razbarva, postane rumeno-bel, moten, nato se zadebeli, iznakazi, lomi ali pa se dvigne od podlage. Šele pozneje je spremenjena celotna nohtna ploščica.

Obiščite svojega osebnega zdravnika!
Zdravnik vam bo s skalpelom podrgnil v podnohtje ali pa vas bo napotil k dermatologu. Z odvzemom vzorca bodo v specializiranem laboratoriju dokazali, ali imate glivično okužbo, ali pa ne. Morda imate kakšno drugo bolezen nohtov. Na laboratorijske izsledke je zaradi počasne rasti glivičnih kultur treba čakati nekaj tednov! Z zdravili poskušamo zdraviti šele, ko imamo dokaze, da gre res za glivice, in ne na slepo.
Zdravljenje glivične bolezni nohtov
Če glivične okužbe nohtov zanemarimo in jih ne zdravimo, navadno ne bodo izginile same. Najpogosteje niso nevarne, so pa neprijetne in nam lahko omejijo sproščeno gibanje in razkazovanje nog ali rok.

Zdravljenje je lokalno in sistemsko
Lokalno (tj. uporaba kreme, losjona, pudra, laka) je precej manj uspešno od sistemskega (tablete s protiglivičnim delovanjem) in ga ocenjujejo s 50-odstotno uspešnostjo. Pri bolnikih, ki imajo težje kronične bolezni (npr. okvaro jeter ali ledvično okvaro), svetujemo le lokalno zdravljenje, sicer pa pri dolgotrajni in razširjeni onihomikozi priporočamo še hkratno sistemsko zdravljenje.

Sodobna farmacevtska industrija nam ponuja številna zdravila, ki delujejo tako, da preprečijo razmnoževanje gliv (delujejo na nastanek celične stene glive - fungocidi). Seveda ima lahko sistemsko zdravljenje tudi resne in nezaželene stranske pojave. Bolniku moramo pred začetkom zdravljenja zdravniki pojasniti in omeniti stranske pojave.

Med nosečnostjo in dojenjem sistemskih antimikotikov ne smete jemati!
dr. svetuje
POZOR!
Pri zdravljenju glivičnih okužb moramo biti zelo vztrajni, saj traja kar nekaj časa, da zraste ves nov in zdrav noht. Navadno zdravimo glivične okužbe nekaj mesecev in ni odveč, če vas opomnim, da ne prenehajte prehitro. Glivične okužbe se lahko ponavljajo.