Julij, Avgust 2009, 26.6.2009
Zdravniki svetujejo:
Za varno potovanje
Tja in nazaj
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Slovenci radi potujemo in radovedno spoznavamo tuje kraje, kulture in navade. S svetovnim »bumom« poceni letalskih poletov in mreže turistične ponudbe se nam odpirajo čudovita vrata v svet neznanega.

To omogoča posebne občutke in izkušnje. Nekateri potujejo raje organizirano, s turističnim vodenjem, veliko pa se nas podaja v svet v lastni organizaciji. Še preden natančneje načrtujemo potovanje, moramo vedeti, kako in na kakšen način bomo potovali, saj zahteva to obsežnejše priprave.

Potovalna lekarna
Vsak popotnik se poleg občudovanja vsega novega izpostavlja določenemu tveganju za zdravje, odvisno od kraja, časa, načina in trajanja potovanja.
Vsako potovanje v neznane in tuje kraje zahteva dobro psihofizično in zdravstveno pripravljenost. Med zadnjo uvrščamo poleg predhodnega posveta (pregleda) pri osebnem zdravniku še tako imenovano potovalno lekarno. To so zdravila in materiali, ki jih nese popotnik s seboj in si z njimi v kritičnih zdravstvenih trenutkih pomaga sam.

Pitje vode in uživanje hrane
V deželah s tropskim/subtropskim podnebjem velja opozorilo glede pitja vode in uživanja hrane.
Popotniki lahko pijemo le prekuhano vodo (vreti mora pet minut) oziroma vodo iz plastenk, z originalnim, zapečatenim zamaškom. Hrana naj bo dobro prekuhana ali zapečena. Sadja, ki ni olupljeno ali oprano s prekuhano vodo, ne smemo uživati kar tako.
Splošni popotniški jezik glede vnosa hrane v usta ukazuje: Cook it, boil it, peel it or leave it! (Prekuhaj, prevri, olupi ali pozabi!)
Pri driski (potovalna driska se razlikuje od driske iz domačega okolja) moramo takoj poseči po antibiotiku. Najraje uporabljamo kinolonske antibiotike, redkeje trimetoprim - sulfametoksazola. Medicinskega oglja v tropih ne priporočamo. Zelo pomembna je riževa dieta. V nekaterih deželah obstaja nevarnost amebnih okužb, zato priporočamo zdravilo metronidazol. Driska, bruhanje pa tudi močno znojenje (zaradi fizičnih naporov ali zaradi vročine) lahko povzročijo dehidracijo organizma, ki je velikokrat ne prepoznamo pravočasno.

Dehidracija
Na potovanju v tropske kraje priporočamo pitje tekočine tudi, če še nismo žejni. Ko naše telo zazna žejo, smo že dehidrirani. Najprej nas začne boleti glava, postajamo razdražljivi in se počutimo čedalje slabše.

Rehidracijska raztopina za motnje prebave
Najbolje je, da imamo s seboj oralno rehidracijsko raztopino, ki si jo lahko kupimo že v slovenski lekarni. V stiski si jo lahko pripravimo sami iz enega litra ustekleničene vode, ene žličke kuhinjske soli, treh žlic sladkorja in nekaj limon ali pomaranč. Tudi kokakola, juha ali sadni sokovi so primerni za zdravljenje rehidracije. Tekočino pijmo v majhnih, počasnih požirkih, lahko s slamico, ne vse hkrati.
Če driska, slabost in žeja ne prenehajo kljub vsem priporočenim ukrepom, moramo obiskati tamkajšnjega zdravnika. Priporočam, da se že v Sloveniji zavarujete in si pocenite ter olajšate plačilo zdravstvenih storitev v tujini.

POZOR!
Hlajenja pijače z ledom NE priporočamo, saj ne vemo, kakšna je bila voda, ki so jo uporabili za led. Zamrzovanje bakterij ne uniči popolnoma, le zmanjša njihovo število.

Kaj moramo imeti v potovalni lekarni
V popotnikovi lekarni ne smeta manjkati antipiretik (zdravilo proti zvišani telesni temperaturi), npr. paracetamol in analgetik (zdravilo proti bolečini). Ob alergiji na sonce in hrano vam priporočam antihistaminik. Nekateri imajo težave s povečano želodčno kislino, zato ne bosta odveč antacid ali H2 antagonist. Priporočamo še antibiotično mazilo za oči in kožo. Okužbe na koži niso redka težava, ki pestijo popotnika. Kožne spremembe, ki se nam zdijo doma prav nepomembne, se lahko v zelo kratkem času v tropih spremenijo v resno okužbo! Za občasno zaprtje vzemite s seboj kakšno vrečico odvajalnega čaja.

Malarija
Malarija in denga sta pogosti bolezni tropskih in subtropskih predelov, prenašata pa ju različna komarja. Denga navadno poteka le kot blaga virusna bolezen, z redkimi zapleti. Preventive oz. cepljenja nimamo, težave si lajšamo s paracetamolom.
Nevarnost za malarijo ni iz trte zvita in nikar se ne odpravljajte v znana malarična območja brez preventivnega jemanja antimalarikov. To je lahko smrtna bolezen in previdnost nikakor ni odveč.
Vsaka celina ima določene tipe malarije, ki so ponekod bolj, ponekod manj pogosti in verjetni. Na srečo imamo prava in dobra preventivna zdravila, ki jih moramo začeti jemati že pred potovanjem, ves čas med njim in še po prihodu domov. Malarični komarji so nevarni predvsem ponoči, privlačijo pa jih temna oblačila.
Spalni in bivalni prostor naj imata zamrežena okna, nad posteljo si obesimo mrežo proti komarjem. Telo si namažimo z repelentom (s čim višjim faktorjem DEET, nad 35 odstotkov. To je kemijska substanca, ki jo vsebujejo kreme proti komarjem).
Pametni popotnik bo imel v svoji lekarni tudi nekaj sanitetnega materiala (gazo, trikotno ruto, razkužilo, sterilne rokavice, igle in brizgalko). Ne pozabite na kremo za sončenje (z visokim zaščitnim faktorjem proti žarkom UVA in UVB), kondome, tampone, spiralo proti komarjem.

Zdravnikovo poročilo
Vsa zdravila imejte pri sebi kot osebno prtljago (razen ostrih predmetov, kot sta britvica in injekcijska igla) v potniški kabini. Za brezskrbno prenašanje določenih zdravil potrebujete tudi zdravnikovo poročilo o bolezni in diagnozo (npr. pri injekcijah proti alergiji za čebelji pik) in tudi sicer vam priporočam, da kroničnim bolnikom osebni zdravnik napiše kratko poročilo o bolezni (z latinsko diagnozo) ter zdravilih, ki jih bolnik redno jemlje. Ob obisku zdravnika v »daljnih« krajih, boste olajšali težave s sporazumevanjem sebi in tamkajšnjemu zdravniku!

Nabava zdravil
Zdravila, ki jih potrebujete za potovanje, si morate kupiti sami s predhodnim zdravnikovim (belim) receptom, saj sistem slovenskega zdravstvenega zavarovanja teh stroškov ne pokrije. Nekatera zdravila so precej cenejša v Aziji in nekaterih deželah Južne Amerike.
Potovanje naj vam bo užitek, umiritev in sreča, ne pa breme in hitenje!

Pa srečno pot tja in nazaj!