December 2010, 8.12.2010
Novičke:
Zdravljenje kožnega raka s pomočjo svetlobe
Avtor: Denis Ćatić, študent medicine
Znanstveniki z univerze v Kaliforniji verjamejo, da bi lahko kožnega raka zdravili tudi s pomočjo svetlobe. Ugotovili so, da se pri fotodinamični terapiji pod vplivom svetlobe v tkivu sproščajo kisikovi radikali, ki uničujejo rakave celice.
Trenutno iščejo načine, kako bi izvedli zdravljenje raka s tako imenovano fotodinamično terapijo. Pri tej terapiji bolniku najprej v tumor vbrizgajo na svetlobo občutljive kemične snovi, ki vpijejo svetlobo. Pod vplivom svetlobe se v tkivu sproščajo kisikovi radikali, ki uničujejo rakave celice.
Ameriški urad za zdravila in prehrano je tehniko že odobril, in sicer pri zdravljenju pljučnega raka in raka na požiralniku. Znanstveniki verjamejo, da bi tehnika utegnila biti uporabna tudi za zdravljenje kožnega raka, a jih zaenkrat ovirajo tehnične pomanjkljivosti. Pri zdravljenju imajo znanstveniki v mislih predvsem zdravljenje bazalnoceličnega karcinoma, ki sodi med najbolj pogosta maligna rakava obolenja na koži. Bazalno celični karcinom predstavlja 80 do 85 odstotkov karcinomov kože.
Največkrat se pojavlja na koži, ki je izpostavljena soncu, in sicer na zgornjih dveh tretjinah obraza, ramenih, zgornjem delu hrbta in na hrbtišču rok. Začne se kot vozliček, ranica ali krastica, ki nikakor ne izgine ali se slabo celi. Bazalnocelični karcinom izjemno redko zaseva, zelo rad pa raste in uničuje tkivo. Pri kakršnikoli spremembi na koži, ki se ne celi in hitro zakrvavi, se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.