December 2009, 2.12.2009
Reportaža z obiska:
Zdravnik pri vas doma
Dežurna zdravnica na obisku
Avtor: Dr. revija
Ko nas presenetijo zdravstvene težave, jih želimo čim prej odpraviti, pot do zdravnika pa ni vedno hitra in preprosta. Še teže se dogovorite za obisk zdravnika na domu.
Predstavljajte si, da ste bolni ali preutrujeni, da se vam zdi čakanje v čakalnicah različnih ambulant nekaj nadvse nadležnega, da vas zagrabi bolečina sredi noči, pa ne veste, kaj in kako. Mi vam lahko pomagamo. Zdravniki Prve zdravstvene asistence so vam na voljo 24 ur na dan, 365 dni na leto. Ob bolezni vam ni treba več v ambulanto, ampak pride zdravnik kar na dom. Osnovne laboratorijske analize vam v posebej opremljenem reševalnem avtomobilu naredi kar na kraju samem. Potrebujete le pravo odločitev in telefon!
Na obisku je bila naša zdravnica Katarina Plausteiner, dr. med., spec. druž. med.


Dan se je začel s klicem - gospa N. se slabo počuti, ima vročino, kašlja in jo skrbi, da ima pljučnico. Vzamem podatke in že sva na poti.


Ob prihodu naju je na vratih pričakala gospa N.


Moja desna roka, tehnik Dejan, izmeri vitalne znake - krvni tlak, srčni utrip, nasičenost krvi s kisikom, telesno temperaturo.


Gospo v celoti pregledam, seveda poslušam tudi pljuča, ni znakov za pljučnico.


Tudi nad sprednjim delom prsnega koša ne slišim nič posebnega. Gospe se pozneje razložil, da gre verjetno za virozo, potrebni so počitek in zdravila za zniževanje telesne temperature. Če se stanje poslabša, nas lahko kadar koli spet pokliče.


To je naša premična ambulanta, s katero pridemo na dom. V njej se skriva oprema za osnovni pregled in nekatere posege, EKG, vsa nujna zdravila, pa tudi kisik in druga oprema, ki še kako pride prav. Kadar na domu ugotovimo, da je prevoz potreben, ima tudi ustrezno opremo za udoben transport.