September 2010, 8.9.2010
Dermatologija:
Zdravo lasišče
Pogoste težave z lasmi in lasiščem
Avtor: asist. Lilijana Mervic, dr. med., spec. dermatovenerolog
Lasje so pomemben del naše zunanjosti. Lahko pa nam povzročajo precej preglavic in vplivajo na našo samopodobo. Obstaja veliko bolezni, ki prizadenejo lasišče in lase.


Nekatere so zelo pogoste, tiste resnejše pa so na srečo redke.
Lasje rastejo iz lasnih mešičkov. Na lasišču jih je od 100 do 150 tisoč. Lasni mešički se razvijejo v obdobju razvoja plodu in po rojstvu ne nastajajo več. Kakovost, barva, gostota in način rasti so podedovani. Las je sestavljen iz 90 % beljakovin, zlasti keratina in vode. Barva las je odvisna od vsebnosti in vrste kožnega pigmenta melanina. Na podedovane značilnosti las ne moremo vplivati, lahko pa jim s primerno prehrano, ki vsebuje potrebne vitamine, minerale in beljakovine, zagotovimo optimalne pogoje za rast. Tudi primerna nega je zelo pomembna za lepoto in zdravje las in lasišča.

Suhi, krhki in razcepljeni lasje ter suho lasišče so velikokrat posledica neprimerne nege las: prekomernega umivanja s šamponom, česanja, sušenja s sušilnikom, čezmerne uporabe navijalk ali pogostega trajnega kodranja, barvanja ali beljenja. K suhosti las in lasišča pripomorejo tudi negativni vplivi okolja, kot so močno sonce, morska voda, klorirana voda, temperaturne razlike in spremembe vlažnosti zraka. Težavo rešimo z uporabo šampona in balzama za suhe lase, izogibati pa se moramo nadaljnjim mehaničnim, termičnim in kemičnim poškodbam las.
Mastni lasje in lasišče so posledica povečanega izločanja žlez lojnic, kar imenujemo seboreja. Na izločanje žlez lojnic, ki je pod nadzorom spolnih hormonov, težko vplivamo. Lahko pa odvečno maščobo odstranjujemo z rednim umivanjem, vsaj trikrat tedensko, lahko tudi vsak dan. Uporabljamo šampone, ki so namenjeni negi mastnega lasišča.

Prhljaj, ki predstavlja najblažjo obliko seboroičnega dermatitisa ima skoraj vsak četrti človek. Seboroični dermatitis je vnetje, ki značilno prizadene tista področja kože, ki so zelo bogata z žlezami lojnicami, torej tudi lasišče in rob lasišča. Pityrosporum ovale, kvasovka, ki normalno živi na koži, ima najverjetneje pomembno vlogo pri nastanku bolezni. Pomemben vpliv ima povečano izločanje loja, ki je povezano z delovanjem spolnih hormonov. Stanje poslabša tudi stres. Koža celotnega lasišča se drobno lušči, luščenje pa ni posledica suhosti lasišča. Pri hujši obliki opazimo v lasišču rdečkaste luščeče se predele, ki lahko srbijo. Vnetje se širi tudi na čelo, za uhlje in v sluhovode ter na kožo obraza. Seboroični dermatitis lasišča zdravimo s šamponi, ki vsebujejo cinkov pirition, žveplo, selenov sulfid ali azolne učinkovine (na primer ketokonazol), ki odstranjujejo kvasovko P. ovale. Šampon moramo na lasišču pustiti učinkovati 5–10 minut in ga nato temeljito izprati. Sprva ga uporabljamo vsak dan, po umiritvi težav pa za preprečevanje ponovitve dvakrat tedensko, oziroma po potrebi.
Psoriaza ali luskavica je imunsko pogojena kronična kožna bolezen. Nagnjenost za bolezen se podeduje, sprožijo pa jo številni dejavniki iz okolja, kot so nekatere okužbe, zdravila, stres, alkohol. Lasišče je eden najpogosteje prizadetih predelov kože pri psoriazi. Rdečkaste, močno luščeče se plake v lasišču spremlja pekoč občutek ali srbež. Psoriaze ne znamo dokončno pozdraviti, težave pa uspešno blažimo z lokalnimi pripravki, ki zavirajo vnetje, ter s šamponi, ki pomagajo odstranjevati luske.

Tinea capitis je glivična okužba lasišča, ki jo vidimo skoraj izključno pri otrocih pred puberteto. V naših krajih je še posebej pogosta mikrosporija, okužba z glivico Microsprum canis, ki jo prenašajo predvsem mačke. Bolezen je nalezljiva in se lahko prenaša tudi med otroci. V lasišču so vidna okrogla luščeča žarišča, lasje so odlomljeni tik ob lasišču. Zdravimo jo z antimikotiki, zdravili, ki zavirajo rast glivic.
Sivenje las je najočitnejši znak staranja las. Lasni mešiček postopoma proizvaja vse manj kožnega pigmenta melanina, las postane vse svetlejši in na koncu bele barve. Sivenje las se začne pri tridesetih, najprej na sencih, in večina ljudi ima pri štiridesetih vsaj nekaj belih las. Sivenje las je genetsko pogojeno in nanj ne moremo vplivati ne s prehrano ne s prehranskimi nadomestki.

Izpadanje las, delno ali popolno, imenujemo alopecija. Normalno s človeškega lasišča vsak dan izpade do sto las, normalni proces izpadanja las pa je ponavadi neopazen, razen med umivanjem las in česanjem. Vsak lasni mešiček na lasišču stalno prehaja skozi tri faze rasti. V vsakem trenutku na lasišču aktivno raste približno 85 % las, ki so v anageni ali aktivni fazi rasti. V tej fazi lasni mešiček vztraja povprečno 3 leta (od 2 do 6 let). Nato sledi prehodna ali katagena faza, ki traja približno dva tedna. V tej fazi se normalno nahaja 2–3 % lasnih mešičkov. Sledi faza mirovanja ali telogena faza, ki traja 3 mesece, konča se, ko las izpade. V tej fazi je običajno 10–15 % vseh lasnih mešičkov. Ko las izpade, se cikel ponovi, iz lasnega mešička prične rasti nov las. O bolezenskem izpadanju las govorimo, ko vsak dan izpade vsaj 200 las.

Telogeni efluvij je vrsta izpadanja las, pri katerem ugotavljamo porušeno razmerje med aktivnimi in neaktivnimi lasnimi mešički, kar se kaže s povečanim številom izpadlih las in razredčenim lasiščem. Včasih lasje izpadajo dobesedno v šopih, še posebej med umivanjem in česanjem. Vzrokov, ki lasni mešiček predčasno prestavijo v fazo mirovanja in izpadanja, je veliko (huda okužba, stres, huda poškodba, huda kronična bolezen, obsežna operacija, močno hujšanje, nekatera zdravila), prisotni pa so 3 do 4 mesece pred začetkom izpadanja las. Pogosto se pojavi tudi nekaj mesecev po porodu ali po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. Telogeni efluvij je običajno začasna in prehodna oblika izpadanja las. Ko odpravimo vzrok, se razmerje med aktivnimi in neaktivnimi lasnimi mešički normalizira, lasje ponovno normalno rastejo. V obdobju, ko lasje intenzivno izpadajo, stanja z umivanjem in uporabo negovalne kozmetike ne moremo ne poslabšati ne izboljšati.

Androgenetična alopecija ali moška plešavost je postopno tanjšanje las na točno določenih predelih lasišča, to je na temenu in sencih. Tu se nahajajo lasni mešički, ki so občutljivi na delovanje hormona dihidrotestosterona (DHT), ki v telesu nastaja s pretvorbo moškega spolnega hormona testosterona. Že kmalu po puberteti se na teh predelih lasni mešički pod vplivom hormona DHT postopoma zmanjšujejo, kar opazimo kot postopoma tanjše lase, dokler popolnoma ne izginejo. Ker DHT povzroči tudi skrajšanje anagene faze, v kateri las aktivno raste, izpadajo vse krajši lasje. Končna faza omenjenega procesa je pleša, lasišče brez las. Približno četrtina moških prične kazati znake moške plešavosti pri tridesetih, približno dve tretjini moških pa je do šestdesetega leta že izrazito plešastih. Moška plešavost je dedno pogojena, zato je ne moremo preprečiti. Obstajajo pa zdravila, ki proces tanjšanja las zaustavijo ali vsaj upočasnijo. Učinkovita so samo tako dolgo, dokler jih uporabljamo. Po prenehanju uporabe se proces zmanjševanja lasnih mešičkov nadaljuje. Minoksidil je zdravilo v obliki 2% in 5% dermalne raztopine, ki se uporablja lokalno. Dvakrat dnevno ga je potrebno vmasirati na prizadete dele lasišča. Ni popolnoma jasno, kako deluje, morda zmanjšuje nastajanje hormona DHT. Ugoden učinek na rast las so odkrili povsem naključno. Minoksidil se je uporabljal kot zdravilo za zniževanje visokega krvnega tlaka. Pri moških, ki so zdravilo redno jemali, so odkrili povečano rast las. Za vzdrževanje ugodnega učinka je potrebna stalna uporaba. Po prekinitvi zdravljenja vsi lasje, ki so na novo zrasli, izpadejo. Pomembnih neželenih učinkov, razen blagega draženja na mestu nanosa, ni. Finasterid je zdravilo, ki ga je potrebno jemati v obliki tablet. Tudi tu so ugodni učinek na rast las odkrili naključno. Finasterid se uporablja za zdravljenje povečane prostate (benigna hiperplazije prostate). Moški, ki so zdravilo jemali, so opažali ponovno rast las. Za zdravljenje moške plešavosti so učinkoviti manjši odmerki, kot so potrebni za zdravljenje prostate. Zdravilo zavira nastajanje hormona DHT. Zaustavi proces zmanjševanja lasnih mešičkov. Ugoden učinek se vzdržuje le toliko časa, dokler se zdravilo jemlje. Z zdravljenjem je najbolje začeti dovolj zgodaj, dokler so lasni mešički na temenu in na sencih še ohranjeni. Pri redkih moških zdravilo povzroča zmanjšanje spolne sle in motnje erekcije, vendar težave po prenehanju zdravljenja popolnima izginejo. Obe zdravili, minoksidil in finasterid, predpiše zdravnik. Učinek se ne pokaže čez noč, zato z zdravljenjem nima smisla pričeti, če z njim ne bomo vztrajali vsaj 6 do 12 mesecev.

Androgenetična alopecija pri ženskah je pogost pojav, vendar se nikoli ne zaključi s popolno plešavostjo. Lasje se tanjšajo in redčijo na temenu, tako da proseva koža lasišča. Velikokrat postane androgenetična alopecija opazna že pred menopavzo. Za zdravljenje je primerna 2% raztopina minoksidila. Če ugotovimo motnje v delovanju hormonov, poskušamo z zdravili uravnati njihovo delovanje. Negovalni pripravki in frizerski postopki androgenetične alopecije nikakor ne poslabšujejo, zato jih ni potrebno omejevati.

Alopecija areata ali krožno izpadanje las je avtoimunska bolezen, ki je omejena le na kožo. Lasten imunski odziv napade lasne in dlačne mešičke, kar povzroči izpadanje las in dlak na prizadetih predelih. Na lasišču se pojavijo okrogla plešasta področja. Lahko izginejo tudi dlake drugje po telesu (celo obrvi in trepalnice). Vzroka za nastanek bolezni ne poznamo, zato tudi nimamo učinkovitega zdravila. V večini primerov se na srečo alopecija areata spontano pozdravi v nekaj mesecih. Predvsem pri trdovratnih oblikah so včasih pridružene druge avtoimunske bolezni, kar je potrebno raziskati.

Brazgotinska alopecija je posledica uničenja lasnih mešičkov zaradi vnetnega brazgotinjenja v koži lasišča. Pomeni dokončno izgubo las, brez možnosti za ponovno rast. Na srečo je redka.
dr. svetuje
  • Svoje lase negujte redno, uporabljajte negovalne izdelke, ki ustrezajo vašemu tipu las in lasišča, ter pazite na uravnoteženo prehrano.
  • Proti prhljaju se uspešno borimo z ustreznimi šamponi.
  • Za preprečevanje moške plešavosti sta učinkoviti zdravili minoksidil in finasterid, ki ju predpiše zdravnik.
  • Vzpostavitev ponovne rasti las ni hiter proces, zahteva potrpljenje in vztrajnost.
  • Če imate neobičajne ali trdovratne težave z lasiščem in lasmi se posvetujte z dermatologom.