Februar 2010, 3.2.2010
Zdravniki svetujejo:
Ženske težave
»Tam spodaj«
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Vsaka spolno aktivna ženska si lahko v slovenskem osnovnem zdravstvu izbere svojega osebnega ginekologa, ki jo spremlja v življenju.
Najpogostejše težave, ki jih zaupa svojemu ginekologu, so izcedek iz nožnice, žgoče in pekoče bolečine v spodnjem delu trebuha, pogosto povezane s spolno aktivnostjo, in srbenje v nožnici (vagini).
Ginekolog bo po pregledu najpogosteje ugotovil vaginitis (vnetje nožnice), ki ga največkrat povzročajo bakterije, zdravi pa se z ustreznimi antibiotiki, ali pa ga povzročijo paraziti (trichomonas vaginalis) in glive (vrsta candida). Redkeje, pa vendar ne zanemarljivo, ginekolog med pregledom zasledi tudi rakasto obolenje: karcinom vagine ali karcinom zunanjega dela spolovila. Ženske pogosto zaznajo tudi krvavitev iz nožnice in težave (velikokrat jih na začetku tudi prezremo!) zaradi spolno prenosljivih bolezni.

Pazite! Nosečnice so še posebno dovzetne za okužbo nožnice. Povzroča jo čezmeren razrast bakterij, ki jih sicer navadno najdemo v vagini (drugače niso nevarne). Vsak sivkast ali zelenkast izcedek z vonjem »po ribah« ali pekoča bolečina pri uriniranju zahtevata pogovor in pregled pri ginekologu.

Vsaka ženska si lahko preventivno sama pomaga z redno higieno intimnih predelov (izogibajte se pretirani uporabi mila in šampona), z rednim zamenjevanjem tamponov in vložkov med mesečnim perilom, z nošenjem bombažnega, ne preveč tesno prilegajočega se spodnjega perila in z uporabo vaginalnih svečk/kapsul, ki vsebujejo laktobacil.
dr. svetuje
Ob težavah »tam spodaj« nikar ne odlašajte in si ne zatiskajte oči. Odkrit pogovor in pravočasni pregled pri ginekologu pogosto razrešita strah in vam polepšata življenje.