Marec 2010, 3.3.2010
Tema meseca:
Zgaga
Zdravljenje in preprečevanje
Avtor: mag. Manfred Mervic, dr. med., spec. gastroenterolog
Večina ljudi pozna neprijetno, pekočo bolečino za prsnico ali v zgornjem delu trebuha, ki jo ponavadi spremlja vračanje želodčne vsebine v žrelo. Bolečina se pogosto širi iz žličke navzgor za prsnico in v vrat.

Tovrstne težave imenujemo zgaga in so najpogostejši znak gastroezofagealne refluksne bolezni.

Zakaj nastane zgaga
To je bolezen, ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kisla želodčna vsebina draži sluznico požiralnika in lahko povzroči vnetje, včasih pa celo razjede na sluznici požiralnika. Želodčna vsebina lahko zaide v požiralnik pri vsakemu človeku. Kadar so obdobja refluksa kratkotrajna, nimamo težav. Če je vračanje želodčne vsebine pogosto in dolgotrajno, nastanejo poškodbe sluznice požiralnika. Pojavijo se bolečine, ki jih občutimo kot zgago.
Najpomembnejši vzrok čezmernega vračanja želodčne vsebine v požiralnik je nepravilno delovanje mišice - spodnje zapiralke požiralnika. Težave lahko povzroča tudi hrana, ki zmanjša tesnjenje spodnje požiralnikove zapiralke, kot so npr. kava, čokolada, alkohol, pomarančni sok, lešniki in orehi. Podoben učinek ima tudi nikotin. Povečano vračanje želodčne vsebine v požiralnik lahko povzroča tudi dvigovanje težkih bremen, uživanje obilnih obrokov hrane in ležanje takoj po jedi. Zgaga je pogostejša tudi pri ljudeh, ki imajo hiatalno kilo.
Hiatalna kila je stanje, pri katerem del zgornjega dela želodca sega skozi trebušno prepono v prsno votlino.

Zdravljenje zgage
Na voljo imamo učinkovita zdravila za zdravljenje gastroezofagealne refluksne bolezni in zgage. To so zaviralci protonske črpalke, ki jih predpiše zdravnik na recept. Težave pa lajšajo tudi antacidi in zaviralci H2-receptorjev. Te lahko prosto kupimo v lekarni. Z zdravili zmanjšujemo kislost želodčne vsebine in s tem dražeče učinkovanje. Ne vplivamo pa na vračanje želodčne vsebine v požiralnik.

Ukrepi za preprečevanje zgage
 • Zadnji obrok hrane zaužijte vsaj tri ure pred spanjem.
 • Dvignite vzglavje pri spanju.
 • Namesto obilnih obrokov raje jejte večkrat po malo.
 • Izogibajte se mastni hrani, kofeinu, začinjeni hrani, alkoholu, pomarančnemu soku, sladkarijam.
 • Prenehajte kaditi.
 • Zmanjšajte telesno težo, če ste pretežki.
Če imate kljub upoštevanju naštetih navodil za preprečevanje zgage in jemanju zdravil za samozdravljenje še težave, obiščite zdravnika. Po opravljenem pogovoru in pregledu vas bo napotil na ustrezne preiskave.
dr. svetuje
Če imate katerega koli od naštetih alarmantnih znakov, morate takoj k zdravniku:
 • krvavitev iz prebavil,
 • težko požiranje in zatikanje hrane,
 • hujšanje,
 • vztrajno bruhanje,
 • stalna bolečina v zgornjem delu trebuha.