Junij 2009, 28.5.2009
Pigmentna znamenja so sestavljena iz nakopičenih pigmentnih celic, ki jih imenujemo melanociti. Te celice so sicer enakomerno razporejene vzdolž celotne kože in tvorijo zaščitni pigment melanin.

Zaradi njega je naša koža obarvana, hkrati pa melanin skrbi za zaščito kožnih celic pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Če se več pigmentnih celic melanocitov zbere na kupu, vidimo to na koži kot pigmentno znamenje, ki ga imenujemo tudi materino znamenje ali nevus.


Pigmentna znamenja nastajajo in izginjajo
Le en odstotek ljudi se rodi s pigmentnim znamenjem. Večina teh se pojavi od drugega leta starosti pa vse do pubertete. V odrasli dobi znamenja dozorevajo, v starosti pa spontano izginjajo. Poenostavljeno lahko rečemo, da se ljudje rodimo in umremo brez pigmentnih znamenj. Otrok do pubertete jih ima povprečno do 15, odrasli pa od 15 do 40. Obstajajo seveda tudi izjeme z velikim številom znamenj.
Pri otrocih so znamenja večinoma temno rjave barve in v ravni kože. Z dozorevanjem postajajo svetlejša in se nekoliko dvignejo nad površino kože. Opisano spreminjanje se dogaja počasi in skoraj nezaznavno. Večkrat je vzrok za zaskrbljenost, vendar gre le za normalen fiziološki proces.

Pigmentna znamenja in melanom
Iz pigmentnih celic melanocitov, iz katerih so znamenja sestavljena, lahko vznikne melanom, najnevarnejši rak kože. Zato je prav, da smo na svoja znamenja pozorni in da opazimo spremembe, ki bi lahko pomenile nastanek melanoma. Na srečo je verjetnost, da se pigmentno znamenje rakasto spremeni, zelo majhna.

Pigmentna znamenja in sonce
Strokovnjaki ugotavljajo, da je število pigmentnih znamenj pri posamezniku povezano tudi z izpostavljenostjo soncu v otroštvu. Bolj ko je otrok izpostavljen ultravijoličnim žarkom, večje število znamenj se bo pojavilo. Zadnje pa pomeni večjo verjetnost, da se bo pozneje v življenju razvil melanom. Pred soncem moramo v vseh življenjskih obdobjih zavarovati vso svojo kožo: z oblačili, pokrivali in tudi z uporabo pripravkov z zaščitnimi filtri. Takšna zaščita zadostuje tudi za pigmentna znamenja. Posameznih znamenj ni treba še dodatno zavarovati pred soncem, npr. prekrivati z obližem.

Odstranjevanje pigmentnih znamenj
Znamenj ni treba odstranjevati, razen če kažejo sumljive znake in se spreminjajo. Pri odločitvi, katero znamenje bomo odstranili, nam zelo pomaga dermatoskopski pregled kože. Z njim namreč veliko laže kot s prostim očesom najdemo sumljive spremembe. Znamenja moramo vedno izrezati v celoti in jih po kirurškem posegu tudi histološko (mikroskopsko) pregledati.

dr. svetuje
Bodite pozorni na spremembe
Pozorni moramo biti, če se pigmentno znamenje spreminja po obliki, barvi in velikosti ali če v odrasli dobi opazimo novega, ki se povečuje. V teh primerih ne bo odveč obisk osebnega zdravnika ali dermatologa.