Junij 2010, 2.6.2010
dr. odgovarja:
Žolčni kamni
Avtor: Vito Vidmar, dr. med., spec. internist
Vaše vprašanje:
Prosim za pomoč, ker ne vem, kaj naj naredim. Lani so mi pri ultrazvočni preiskavi trebuha ugotovili številne drobne žolčne kamne (pesek?).
Na preiskavo sem šla zaradi tiščanja v žlički, hujših napadov pa do zdaj nisem imela. Pozneje sem bila na pregledu pri abdominalnem kirurgu. Svetovali so mi odstranitev žolčnika in kamnov z laparoskopsko operacijo. Rentgenologi in nekateri drugi zdravniki pa pravijo, da je ta operacija smiselna le ob številnih napadih. Sprašujem, ali je po vašem mnenju to bolje operirati ali naj še počakam? Kaj mi svetujete? Že vnaprej hvala, Dominika Tibaut.

ODGOVARJA
Vito Vidmar, dr. med.,
specialist internist
Spoštovani, hvala za vprašanje, a nanj lahko odgovorim le delno, saj so za ustrezno presojo primerne odločitve najprej potrebni celovit zdravniški klinični pregled in še nekatere dodatne diagnostične preiskave. Menimo, da ima med Evropejci žolčne kamne kar deset odstotkov ljudi, med tistimi, ki so starejši od 65 let, pa kar 30 odstotkov. Žolni kamni v žolčniku lahko povzročajo bolečino v žlički, pod desnim rebrnim lokom ali bruhanje. Bolečina traja od 15 do 30 minut, lahko se širi tudi proti desni lopatici. Poleg opisanih simptomatskih žolčnih kamnov poznamo tudi tiste, ki ne povzročajo težav in jih imenujemo asimptomatski.
Tiščanje v predelu žličke lahko nastane zaradi bolezenskega dogajanja v žolčniku oz. žolčnih vodih, lahko pa tudi v nekaterih drugih organskih sistemih tega predela (požiralnik, želodec, trebušna slinavka, srce). Brez dodatnih preiskav žal ne moremo zanesljivo trditi, kaj je resnični vzrok vaših težav. Glede diagnostičnih preiskav vam najprej svetujem, da bi po ultrazvočnem pregledu trebuha opravili še endoskopski pregled zgornjih prebavil (gastroskopija). Pri tem se natančno pregledajo požiralnik, želodec in dvanajstnik. Potreben je tudi pregled pri kardiologu, ki bo tiščanje v tem predelu obravnaval tudi z vidika bolezni srca in ožilja. Iz vprašanja žal ne razberem nekaterih potrebnih anamnestičnih podatkov, ki so pomembni za presojo in odločitev za kirurški poseg tudi pri asimptomatskih žolčnih kamnih, kamor spadajo nekatere kronične bolezni, sladkorna bolezen, indeks telesne mase, starost.
Če bi po ultrazvočni preiskavi potrdili simptomatske žolčne kamne v žolčniku (kamor spada tudi tiščanje v žlički) in izključili drugo patologijo, je navadno potrebno kirurško zdravljenje. Kirurgi opravijo ta operativni poseg največkrat laparoskopsko, le v nekaterih primerih je potreben še klasični pristop. Med operacijo odstranijo žolčnik skupaj s kamni, bolnik ostane brez njega, ostane pa žolčevod, po katerem teče žolč iz jeter v dvanajstnik. Torej, za pojasnitev vaših težav in ustrezno zdravljenje je vsekakor potreben pregled pri zdravniku in ta vas bo napotil na potrebne nadaljnje diagnostične preiskave ter poiskal vzrok vaših težav. Glede na rezultate vseh opravljenih pregledov se bo zdravnik odločil in vam svetoval ustrezno zdravljenje.