Tema meseca:
Angina pektoris
5.1.2011
Angina pektoris je klinični sindrom, za katerega je najbolj značilna prsna bolečina kot posledica nazadostne prekrvavitve srčne mišice.
(več)
Veliki intervju:
Seyed Yousef Ardebili, dr. med.
6.10.2010
Dr. Seyed Yousef Ardebili je 43-letni zdravnik specialist nevrokirurg. Rodil se je v Iranu, na začetku svoje strokovne kariere je delal v Kuvajtu, zadnjih 15 let živi in dela v Sloveniji.
(več)
Urgenca:
Srčni infarkt - zakaj
2.6.2010
Različni dejavniki tveganja s skupno točko (okvara delovanja notranjega žilnega sloja) povzročijo razvoj ateroskleroze. Ta prizadene različna arterijska povirja.
(več)
Urgenca:
Urgentna medicina
2.12.2009
Urgentna medicina se ukvarja z nujnimi stanji (bolezni in poškodbe), ko sta ogrožena zdravje in življenje in je pomembna vsaka sekunda.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nevarno sosledje
30.9.2009
Ko bolnik kmalu po miokardnem infarktu, o katerem smo podrobneje pisali v letošnji 9. številki revije dr., utrpi še možgansko kap, gre včasih za naključno sosledje dveh srčno-žilnih dogodkov, saj ateroskleroza navadno prizadene več arterijskih žilnih povirij, vendar se s takšno teorijo naključja ne kaže slepiti in je bolje aktivno iskati vzročne povezave, ki so verjetnejše.
(več)
Kardiologija:
Merilniki krvnega tlaka
4.5.2011
Arterijska hipertenzija je eden glavnih dejavnikov ogroženosti za srčno-žilne bolezni in zaplete. Kljub napredku znanja na tem področju in kljub številnim in učinkovitim zdravilom smo pri uravnavanju krvnega tlaka oziroma zdravljenju arterijske hipertenzije premalo uspešni.
(več)
Urgenca:
Ob gasilnem aparatu
3.2.2010
V decembrski številki revije dr. smo v rubriki Urgenca pisali o zastoju srca in pomenu oživljanja.
(več)
Kardiologija:
Motnje srčnega ritma
28.5.2009
Odnos ljudi do srca je predvsem v zahodnem delu sveta že od nekdaj zelo čustven in povsem drugačen od odnosa do drugih telesnih organov. Srce je v zgodovini simboliziralo življenje, čustva, pogum, ljubezen, moč in odločnost.
(več)
Kardiologija:
Maščobe in arterije
8.9.2010
Dejavniki srčno-žilne ogroženosti preko okvare notranjega žilnega sloja (endotela) vodijo v razvoj ateroskleroze. Ta kronična bolezen prizadene arterije v različnih povirjih, s tem pa tudi številne organe.
(več)
V prejšnji številki revije dr. ste brali o zastoju srca in oživljanju. Gre za najurgentnejše stanje v medicini, ki se v polovici primerov pojavi popolnoma nepričakovano in pri ljudeh, ki prej niso imeli nikakršnih težav.
(več)
Kardiologija:
Arterijska hipertenzija
4.11.2009
Pri zdravljenju arterijske hipertenzije, ki je eden glavnih in najnevarnejših dejavnikov ogroženosti za srčno-žilne zaplete, smo kljub znanju in dobrim zdravilom premalo uspešni. Pozabljamo, da previsok krvni tlak neusmiljeno ubija.
(več)
Tema meseca:
Miokardni infarkt
27.8.2009
Bolezni srca in žilja so najpomembnejši vzrok zbolevanja in umiranja v svetu in delež koronarne bolezni je največji. To je bolezen z več obrazi.
(več)
Kardiologija:
Srčni spodbujevalniki
8.12.2010
Električno spodbujanje srca z elektrodami, nalepljenimi na kožo prsnega koša, je varna, učinkovita in enostavna metoda urgentne stimulacije srca pri prepočasnem srčnem utripu (bradikardiji) in hudih motnjah prevajanja impulzov v srcu.
(več)
Kardiologija:
Pomen motenj srčnega ritma
26.6.2009
Izraz aritmija pomeni odsotnost kakršnega koli ritma srca. Pravilen izraz za motnjo ritma bi bil disritmija, vendar se uporablja redko, saj je beseda aritmija prišla v navado, beseda disritmija pa se ni prijela.
(več)