Zdravo in dobro:
Zakaj sploh »dr.« kuha
1.6.2011
Kljub poplavi kuharskih receptov, priročnikov in nasvetov, ko se zdi, da kuha resnično že vsak, morda ni povsem samoumevno, da je v revijo, namenjeni zdravstveni tematiki, vključena tudi rubrika s kuharskimi nasveti in recepti.
(več)
Kolumne:
Dr. House pri vas doma
3.2.2010
Nekateri kolegi nanizanko Zdravnikova vest (House MD oziroma dr. House) gledajo radi, drugi ne. V tem pravzaprav ni nič presenetljivega; ljudje smo različni in nam niso všeč enake reči.
(več)
Tema meseca:
Maščobe v krvi
27.8.2009
Holesterol je nujno potrebni sestavni del celične membrane pri živalih. Potreben je tudi za biosintezo žolčnih kislin (ki so nujne za presnovo) in steroidnih hormonov (kamor spadajo na primer spolni in stresni hormoni).
(več)
Zdravo in dobro:
Spomladanska mineštra
4.5.2011
Mnogi pomlad stežka pričakajo predvsem zaradi pomanjkanja sveže zelenjave med zimskim časom. Spomladi zelo teknejo pretežno zelenjavne mineštre, nenazadnje tudi zato, da si odpočijemo od težke zimske hrane.
(več)
Zdravo in dobro:
Pospravljamo hladilnik
2.4.2011
Pospravljanje ostankov hrane iz hladilnika je mučno, pogosto pa se, z malo domišljije, iz njih da pripraviti okusne jedi.
(več)
Zdravo in dobro:
Hitra hrana
2.3.2011
Poglavitni vzrok, da mnogi jedo kupljeno, že pripravljeno hrano, je pomanjkanje časa. Tudi pri tistih, ki sami pripravljajo hrano, je glavna omejitev večinoma ravno čas.
(več)
Zdravo in dobro:
Porov narastek
5.1.2011
Kljub temu, da sodi por med okusnejše vrtnine, je na jedilnikih še vedno precej zapostavljen, a povsem po krivici. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine.
(več)
Zdravo in dobro:
Hrana za otroke
8.12.2010
Starši so pogosto v zadregi, ker ne vedo, kaj naj skuhajo za otroke. Zadrega je povsem odveč.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Razstrupljanje
6.10.2010
V medijih in tudi drugod lahko pogosto zasledimo navodila za raznorazne očiščevalne diete, namenjene »razstrupljanju telesa«, ki pa v strokovni javnosti večinoma niso deležne posebne pozornosti. Zakaj tako?
(več)
Zdravo in dobro:
Polnjena puranja štruca po grško
8.9.2010
Lahka hrana je telesu prijazna, vsake toliko časa pa vendarle prija tudi nekaj »konkretnega«. Da je vendarle možno malo težjo in bolj nasitno hrano pripraviti tudi zdravo, dokazuje naslednji recept.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Holesterol
2.6.2010
Glede na zanimanje v javnosti, priljubljenost teme v medijih in številne zavajajoče podatke, ki begajo posameznike, se spodobi nekaj besed spet nameniti holesterolu.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Zdrava postava
5.5.2010
Povprečno zdrav posameznik zase večinoma intuitivno ve, ali je njegova postava zdrava ali ne. Težava je v tem, da nam mediji pogosto vcepljajo »ideale«, ki niso niti dosegljivi, niti zdravi ali estetski.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Prebavne motnje
7.4.2010
Ena pogostejših prebavnih težav, s katero se je srečal že prav vsakdo, je driska. Večinoma jo povzročajo virusi.
(več)
Pretežno večino okusov dobi hrana z začimbami in zelišči ter soljo in maščobo. Zadnje predvsem zato, ker se večina »okusa« skriva v aromatičnih estrih, ti pa so topni v maščobah, in ne v vodi.
(več)
Zdravo in dobro:
Zelenjavni čili
6.1.2010
Kot smo dejali na prejšnji strani, je pri prehranjevanju pomembna količina zaužite hrane, bogate s purini. Čim manj, tem bolje. A hrana, ki vsebuje malo purinov je lahko tudi zelo dobra!
(več)
Zdravo in dobro:
Pečeni nadevani piščanec po libanonsko
2.12.2009
Tudi naš drugi recept je vezan na piščanca. V zdravi prehrani je na splošno treba omejiti količino zaužitega rdečega mesa (svinjine in govedine).
(več)
Zdravniki svetujejo:
Spomladanska utrujenost
7.5.2009
Skupek pestrih občutkov, ki ga imenujemo spomladanska utrujenost, je zelo pogost. Različni ljudje jo doživljamo različno.
(več)
Tema meseca:
Gripa
18.12.2008
Infekcijsko bolezen ptic in sesalcev, ki jo poznamo pod skupnim imenom gripa, povzroča red RNA virusov (virusi influence) iz družine Orthomyxoviridae.
(več)
Kašelj je zapleten obrambni refleks telesa, ki očisti naše dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih.
(več)
Zdravo in dobro:
Pečen ostriž s provansalskimi zelišči
4.11.2009
Recept je preprost za pripravo in primeren tudi za tiste, ki nad kuhanjem niso posebno navdušeni.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Erektilna disfunkcija
1.6.2011
Izraz erektilna disfunkcija v širšem pomenu označuje težave z erekcijo, neodvisno od vzroka. Vzroki so različni in od njih je odvisno, ali bomo motnjo lahko uspešno zdravili ali ne.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Holesterol
2.4.2011
Holesterol je nujno potrebni sestavni del celične membrane pri živalih. Potreben je tudi za biosintezo žolčnih kislin (ki so nujne za presnovo) in steroidnih hormonov (kamor sodijo na primer spolni in stresni hormoni).
(več)
Zdravniki svetujejo:
Antioksidanti
2.3.2011
Prehranska dopolnila so pogosto v ospredju medijske pozornosti, predvsem v propagandne namene; o dejanskih, dokazanih koristih je premalo govora.
(več)
Zdravo in dobro:
Začimbe in zelišča
2.2.2011
Najpomembnejši in za marsikoga nepogrešljiv dodatek večini jedi, ki ga žal mnogi ne cenijo dovolj, nekateri pa so – iz različnih razlogov, a povsem zmotno – celo prepričani, da je nepotreben in celo škodljiv
(več)
dr. odgovarja:
Nemirne noge
5.1.2011
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
V medijih je bilo večkrat govora o sindromu nemirnih nog.
(več)
Zdravo in dobro:
Martinova pojedina
3.11.2010
Tradicionalna kuhinja običajno ni zelo zdrava (ker ni povsem po sodobnih prehranskih načelih), ampak za praznike je treba storiti tudi kakšen prehranski prekršek, drugače niso prazniki.
(več)
Zdravo in dobro:
Dr. danes ne kuha
6.10.2010
Spodbujanje ljudi, da si sami pripravljajo hrano, je vsekakor smotrno iz več razlogov: doma pripravljena hrana je okusnejša, bolj zdrava in cenejša. Ne pomeni pa nujno, da moramo kuhati.
(več)
Zdravo in dobro:
Poletna rižota
7.7.2010
Vsi, ki ne morejo brez mesa, bodo navdušeni, če hkrati s čebulico bučki primešamo še nekaj na drobne kose narezanega hitro popečenega piščanca ali purana.
(več)
Zdravo in dobro:
Čudoviti svet mehiške kuhinje
2.6.2010
Ob omembi mehiške hrane verjetno večina takoj pomisli na tortilje in pekoče omake. Resnici na ljubo je treba povedati, da hitro pripravljene jedi iz tortilj Mehičani jedo v glavnem kot predjedi (entradas) ali kot samostojne prigrizke (antojitos).
(več)
Zdravo in dobro:
Rižote!
5.5.2010
Rižota je čudovita jed. Preprosta in hitro pripravljena, okusna, zdrava in poceni ter tako različna, da nam nikoli ni treba gledati v recepte.
(več)
Zdravo in dobro:
Mineštra s šampinjoni
3.3.2010
Pust in velika noč sta za mnoge precej stresna in naporna. Poleg tega, da je treba obiskati sorodstvo, moramo preživeti tudi obilico jedače in pijače, ki je večinoma precej »težja« od tiste, ki smo je vajeni vsak dan.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Putika
6.1.2010
Putika (urični artritis, protin, giht) je znana že dolgo. V preteklosti so jo pogosto imenovali tudi bolezen kraljev ali bolezen bogatašev, saj je bila zaradi prehranskih navad pogostejša med premožnimi sloji prebivalstva.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Dieta – kaj je to?
2.12.2009
Kadar kdo omeni, da je na dieti, vsakdo takoj razume, da hujša. Vendar pa stvari niso tako preproste, saj poleg shujševalne diete poznamo še vrsto drugih.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Luskavica
26.6.2009
Luskavica (lat. psoriasis vulgaris) je pogosta vnetna sprememba kože, katere vzrok ni ustrezno pojasnjen. Bolezen prizadene veliko ljudi, v zahodnem svetu od enega do pet odstotkov.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Žolčniki za veliko noč
26.3.2009
Vsako leto se okrog velike noči pri zdravnikih precej poveča število obiskov zaradi napadov žolčnih kamnov, težav z želodcem in prebavo na splošno ter nepojasnjenih bolečin v trebuhu. Nekoliko več je tudi akutnih pankreatitisov (vnetij trebušne slinavke).
(več)
Tema meseca:
Prehlad
18.12.2008
Nikar ne podcenjujte prehlada ali gripe, saj se iz tega lahko razvijejo resna obolenja, na primer bronhitis ali celo pljučnica.
(več)